Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΣΗΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
  • [05] ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ
  • [06] ΟΖΚΙΟΚ ΑΙΓΑΙΟ ΙΤΑΜΟΣ
  • [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΚΙΟΥΛ
  • [08] Ε/ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
  • [09] ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΟΣΜΟΣ
  • [10] ΙΝΔΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί στην κοινή σύνοδο της κεντρικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πασόκ, τόνισε ότι πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, είναι να καταστεί αφέντης στο βορρά και ισότιμος συνεταίρος στο νότο.

    Αυτή η πολιτική, υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος, δεν θα περάσει.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι μακρύς ο δρόμος έως τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Το πρόσφατο ρήγμα, είπε, στο τείχος του διαχωρισμού, τον οποίο η Τουρκία επέβαλε, δεν είναι καν βήμα προς τη λύση του Κυπριακού. Η ελληνική κυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, δέχεται το σχέδιο Αναν ως βάση για διαπραγματεύσεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας σε αυτή τη γραμμή, συμπαραστάτη και την Ελλάδα. Πρόσθεσε, όμως, ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ο καταλύτης για τη λύση.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε σε ενότητα όλο τον πολιτικό κόσμο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η δικαίωση.

    [02] ΣΗΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Προσφωνώντας τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι, μετά την ένταξη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Κύπρου είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Κώστας Σημίτης πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι πάντα πρόθυμη να παράσχει στον πρόεδρο Παπαδόπουλο κάθε βοήθεια στο διεθνές επίπεδο στις προσπάθειες του για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κύριος Σημίτης αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο με τη μερική κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση και είπε ότι οι επισκέψεις εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές, αποδεικνύουν ότι ήταν χωρίς αντίκρυσμα οι ισχυρισμοί του Ντενκτάς πως αν ανοίξουν τα λεγόμενα σύνορα θα υπάρξει αντιπαλότητα.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΘΗΝΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε πρωινές δηλώσεις στο ΡΙΚ, τόνισε ότι πρέπει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο να ενσωματωθεί στο σχέδιο Ανάν. Πρόθεση της ελληνικής κυπριακής πλευράς είναι η αξιοποίηση όλων των δεδομένων, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο κύριος Ιακώβου πρόσθεσε ότι Αθήνα καί Λευκωσία κρίνουν ότι η ιδέα να κληθεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει συνομιλίες, με στόχο να εκτεθεί ο Ντενκτάς δεν ευσταθεί, αφού ήδη ο Ντενκτάς είναι κατηγορούμενος.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

    Διαστάσεις προσλαμβάνει στην Τουρκία η αντιπαράθεση κυβέρνησης και στρατιωτικών.

    Η κυβέρνηση Ερντογαν κατηγορείται από τον στρατό ότι παρεκκλίνει από τις αρχές του Κεμαλισμού και ισλαμοποιεί την κοινωνία.

    Με απροκάλυπτη παρέμβαση ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ δήλωσε ότι στην αύξηση των ανησυχιών του στρατού συνστελεί η αναρρίχηση σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού προσώπων με ισλαμικό παρελθόν.

    [05] ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

    Σε αυτό το κλίμα, ενώ η κυβέρνηση Ερντογαν εμφανίζεται να προσπαθεί για εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα, οι στρατιωτικοί μιλούν για δικαιώματα στο Αιγαίο και ότι ακόμη και οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων είναι νόμιμες.

    [06] ΟΖΚΙΟΚ ΑΙΓΑΙΟ ΙΤΑΜΟΣ

    Ο στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ έσπευσε να δηλώσει ότι οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο διεθνή, όπως ισχυρίστηκε, εναέριο χώρο του Αιγαίου, δεν είναι παραβίαση αλλά δικαίωμα της Τουρκίας, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Να μη έχει κανένας την παραμικρή αμφιβολία, είπε, ότι τα τουρκικά μαχητικά θα χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο ελεύθερα.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, ο στρατηγός Οζκιόκ, είπε ακόμη ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν θα δίδουν πληροφορίες για τις πτήσεις τους και αμφισβήτησε την έκταση δέκα μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου. Εκαμε μάλιστα λόγο για δήθεν προκλήσεις της Ελλάδας.

    Επικαλέστηκε, εξάλλου, διεθνείς κανόνες για να πει ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη δεν υποχρεώνονται να δίνουν πληροφορίες και γι αυτό τα τουρκικά μαχητικά δεν παρέχουν τέτοιες πληροφορίες.

    [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΚΙΟΥΛ

    Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωναν μέτρα προσέγγισης των δύο χωρών. Παπανδρέου και Γκιούλ συναντήθηκαν στο Ηράκλειο, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και συμφώνησαν στην ανταλλαγή επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματικών των τριών όπλων και σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών και εγκατάσταση γραμμής τηλε-ιατρικής μεταξύ δύο μεγάλων στρατιωτικών νοσοκομείων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Τηλεόραση ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε στον Αμπντουλάχ Γκιούλ το θέμα των παραβιάσεων του εναερίου χώρου στο Αιγαίο και των παραβάσεων του κέντρου ελέγχου πτήσεων Αθηνών.

    [08] Ε/ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

    Αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, οι δύο Ελληνοκύπριοι, που συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές, με την κατηγορία ότι ψάρευαν παράνομα στη θάλασσα του χωριού Δαυλός.

    Οι δύο Ελληνοκύπριοι παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον κατοχικού δικαστηρίου, το οποίο τους επέβαλε πρόστιμο διακόσιων ογδόντα λιρών.

    [09] ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΟΣΜΟΣ

    Ο Εγκέλαδος κτύπησε την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Ταϊβάν.

    Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν από σεισμό, έξι κόμμα τεσσάρων βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, που έπληξε αργά χθες το βράδυ, νησί στα ανατολικά του αρχιπελάγους της Ινδονησίας.

    Ισχυρός σεισμός έξι κόμμα έξι βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα και τις νότιες Φιλιππίνες.

    Την ίδια ώρα καταγράφηκε σεισμική δόνηση τεσσάρων κόμμα οκτώ βαθμών Ρίχτερ και στη Ταϊβάν.

    [10] ΙΝΔΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

    Τριακόσιοι εβδομήντα τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κύμα καύσωνα, που πλήττει της τελευταίες δύο εβδομάδες τη νότια Ινδία. Η θερμοκρασία έχει φθάσει στους 47 βαθμούς Κελσίου.

    Η θερμοκρασία προβλέπεται να παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της πολιτείας Αντρα Μπραντές, ώς το τέλος Μαϊου που αναμένεται να πλήξουν οι μουσώνες τις νότιες ακτές της χώρας.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα. Τοπικές όμως νεφώσεις δυνατό να φέρουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στα ορεινά και στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα προσήνεμα παράλια, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα παράλια και στους 19 στα υψηλότερα ορεινά.//

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ψηλές νεφώσεις. Τοπικά δυνατό να σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά.//

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 27 May 2003 - 9:08:01 UTC