Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-05-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΟΛΟ
  • [06] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΔΩΡΟΣ ΦΑΞ
  • [08] ΑΝΑΣΤΑ ΦΑΞ
  • [09] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΦΑΞ
  • [10] ΚΑΣΟΥΛ ΔΗΣΥ
  • [11] ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • [12] ΑΓΚΥΡΑ ΕΚΡΗΞΗ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ TΡΙΤΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2003

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕΤΡΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συζήτησε με τον επίτροπο για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόιγκεν τα μέτρα της Ευρωπαικής Ενωσης για ενίσχυση των τουρκοκυπρίων, τα μέτρα που εξαγγέλλει τον τελευταίο καιρό η Τουρκία και τις εξελίξεις στο κυπριακό.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία απο τις Βρυξέλλες ο κύριος Ιακώβου δήλωσε στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρίκ ότι η εξαγγελία των μέτρων αναβάλλεται, μεταξύ άλλων για να ρυθμιστούν θέματα υγείας και για να εξευρεθούν οι οικονομικοί πόροι για την χρηματοδότηση τους από την Ευρωπαική Ενωση.

    Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα και καμία αντιδικία στο θέμα των μέτρων ενίσχυσης είπε ο κύριος Ιακώβου.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν γεννάται θέμα θετικής εξέλιξης από τη διευκρίνηση, που δόθηκε από τουρκικής πλευράς, ότι δεν είναι όρος απαραίτητος οι Ελληνοκύπριοι να πηγαίνουν στην Τουρκία απο τα κατεχόμενα, αλλά μπορούν να πάνε από άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι είναι ένας σχεδιασμός για να πετύχουν οι Τούρκοι, με όποιο τρόπο μπορούν, κάποια έμμεση ή άμεση αναγνώριση, το λεγόμενο acknowledgment, του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό, πρόσθεσε, είναι παράνομο και δεν θα επιτραπεί να γίνει.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ

    Ενα απαράδεκτο μοντέλο λύσης που θα βασίζεται στη σημερινή κατάσταση, πρότεινε και πάλι ο Ντενκτάς. Μιλώντας με μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι σε περίπτωση λύσης, θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στο δικαίωμα απόκτησης περιουσίας και εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές. Υπάρχει κίνδυνος, είπε, η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων που θα δημιουργηθεί στις περιοχές αυτές να μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους σε μειοψηφία. Αν οι περιορισμοί αυτοί γίνουν δεκτοί, πρόσθεσε, θα μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό με την ελεύθερη, όπως τη χαρακτήρισε, διακίνηση, που υπάρχει σήμερα. Επιβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τα περί δύο λαών και δύο κρατών που θα προχωρήσουν, όπως είπε, σε ισότιμο συνεταιρισμό.

    [04] ΚΑΣΟΥΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην εξαγγελία μέτρων. Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε θετική την ενέργεια του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν να επιτρέπει την είσοδο Κυπρίων πολιτών στην Τουρκία, παρά του ότι έγινε για δημιουργία εντυπώσεων. Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ωστόσο ότι η μετάβαση μέσω κατεχομένων στην Τουρκία είναι παράνομη και είπε ότι η πλευρά μας θα πρέπει να εντείνει τη διπλωματική της προσπάθεια για να θέσει την τουρκική ενώπιον των ευθυνών της με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών.

    [05] ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΟΛΟ

    Ξεπέρασαν τις εννέα χιλιάδες οι Τουρκοκύπριοι που ήρθαν χθες στις ελεύθερες περιοχές. Περίπου τρείς χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα.

    Από τις είκοσι-τρεις Απριλίου που το κατοχικό καθεστώς προχώρησε στη μερική άρση των απαγορεύσεων στη ελεύθερη διακίνηση, έως χθες, έγιναν περισσότερες από εκατόν σαραντα τρεις χιλιάδες διελεύσεις Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και τριακόσιες χιλιάδες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    [06] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η χθεσινή επικύρωση της απόφασης για ίδρυση του Ευρωστρατού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική των χωρών μελών.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία του απο τις Βρυξέλλες στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρίκ ο κύριος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες διαφωνίες που υπήρξαν σε ότι αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ οι χώρες μέλη χαράσσουν μια κοινή αμυντική πολιτική ώστε να είναι δυνατή και μια κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Ο κύριος Μαυρονικόλας είπε ότι η Κύπρος θα συμμετέχει στον Ευρωστρατό με ένα Λόχο εκατό ανδρών, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αεροδρόμια, λιμάνια και κέντρα έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    [07] ΔΩΡΟΣ ΦΑΞ

    Περίεργη καί ύποπτη χαρακτήρισε την καταγγελία του προέδρου του Δησύ Νίκου Αναστασιάδη για προσπάθεια εξωθεσμικών παρεμβάσεων στο έργο της αστυνομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης καί Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Θεοδώρου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τηλεμήνυμα δεν δείχνει όποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση και αποκαλύπτει νοοτροπίες που δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση.

    [08] ΑΝΑΣΤΑ ΦΑΞ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν τον ικανοποιεί η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας καί πρόσθεσε ότι το ελάχιστο που θα ανέμενε ήταν να διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί το αληθές του κειμένου. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σφάλμα την αναφορά του Προέδρου Παπαδόπουλου σε προβοκατόρικες ενέργειες και διευκρίνησε ότι στο συγκεκριμένο τηλεμήνυμα υπάρχει καί αποστολέας και όνομα εταιρείας καί αριθμός.

    [09] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΦΑΞ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι δεν μπορούσε να διερευνηθεί ένα τέτοιο θέμα τη στιγμή που δεν υπήρχε αποστολέας. Υπάρχουν πολλές διαβολικές συμπτώσεις, είπε ο κύριος Κλεάνθους, αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για κάποιο παιχνίδι προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι, τους οποίους δεν κατονόμασε. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Κλεάνθους ανέφερε ότι αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία, άλωσε, κατα την εκφρασή του, την αστυνομία, η νέα κυβέρνηση δεν ανέχεται τέτοιες νοοτροπίες καί καταστάσεις.

    [10] ΚΑΣΟΥΛ ΔΗΣΥ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι οι δημοσκοπησεις που έχει δώσει στη δημοσιότητα και οι οποίες τον φέρουν να προηγείται του ανθυποψηφίου του, Νίκου Αναστασιάδη, δεν υποδεικνύουν την πρόθεση ψήφου, αλλά την επιθυμία των ψηφοφόρων για νέα ηγεσία ώστε το κόμμα να ξαναγίνει μεγάλο. Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, στις ευρωεκλογές του 2004 ο Δησύ θα μπορέσει να καταστεί η πρώτη πολιτική δύναμη.

    [11] ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου αντιτίθεται στην ανθρώπινη κλωνοποίηση και με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κύπριου γενετιστή Παναγιώτη Ζαβού, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη κλωνοποιηση απαγορεύεται απο την κυπριακή νομοθεσία.

    Στόχος της απαγόρευσης τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η προστασία της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας όλων των ανθρώπινων όντων.

    Σε δηλώσεις του χθές στη Λεμεσό ο κύριος Ζαβός είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες ομάδα εμβρυολόγων θα εμφυτεύσει το έμβρυο στη μήτρα νέας, είκοσι-τριών ετών, η οποία θα φέρει στον κόσμο κορίτσι.

    [12] ΑΓΚΥΡΑ ΕΚΡΗΞΗ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί σε πολυσύχναστο καφενείο στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ένα άτομο σκοτώθηκε και δεύτερο να τραυματίσθηκε σοβαρά.

    Τα αίτια της έκρηξης δέν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ τοπικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν μερικές βροχές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιανατολικοί έως νοτιοδυτικοί και παροδικά στα δυτικά έως δυτικοί, μέτριοι, τριών εως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 26 στα δυτικά παράλια και στους 24 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 20 May 2003 - 15:59:03 UTC