Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-04-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΣ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  • [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΔΗΚΟ
  • [06] ΜΠΛΙΞ ΙΡΑΚ
  • [07] ΗΠΑ ΙΡΑΚ
  • [08] ΣΜΥΡΝΗ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Παλλαϊκή υποδοχή επιφυλάσσεται στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Κύπρο, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του στις χώρες νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο μετά τις επτά το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις. Στη συνέχεια θα γίνει παλλαϊκή υποδοχή του κυρίου Σημίτη στον κυκλικό κόμβο του αεροδρομίου Λάρνακας. Εκδηλώσεις προγραμματίζονται και στα φώτα Μενεού και στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς. Θερμή υποδοχή επιφυλάσσεται στον Ελληνα Πρωθυπουργό και κατά την είσοδό του στη Λευκωσία, στη λεωφόρο Μακαρίου κοντά στο Χίλτον, όπου θα τον καλωσορίσουν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας. Οι επίσημες συνομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο κύριος Σημίτης θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Βουλής. Αύριο το απόγευμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με ηγέτες ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    [02] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ

    Λύπη για την αποτυχία των προσπαθειών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εκφράζει για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση και τονίζει ότι εξακολουθεί να αναμένει τους όρους μιας διευθέτησης ευθυγραμμισμένης με τις ιδρυτικές αρχές της Ενωσης.

    Τονίζει επίσης ότι η Συνθήκη Προσχώρησης περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν την πλήρη ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την επίλυση του Κυπριακού.

    Οι αναφορές αυτές περιέχονται σε κοινή γραπτή δήλωση των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία χαιρετίζεται η υπογραφή της συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και των άλλων εννέα χωρών.

    Οπως υπογραμμίζεται στη δήλωση, ενώ το σύνολο της Κύπρου εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεχίζονται με αποφασιστικότητα η εφαρμογή δικοινοτικών προγραμμάτων, με σκοπό την οικοδόμηση περαιτέρω εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Επίσης γίνεται προετοιμασία για ένα ειδικό πρόγραμμα για το βορρά σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

    [03] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΣ

    Μέτρα για ανακούφιση των Τουρκοκυπρίων υπόσχεται η Αγκυρα, την επομένη της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πλην όμως αποφεύγει να τα ανακοινώσει. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπτουλατίφ Σενέρ, ο οποίος από χθες βρίσκεται στα κατεχόμενα, αφού επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση της χώρας του, είπε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να εκφράσει την υποστήριξη της Αγκυρας προς τους Τουρκοκυπρίους. Τις επικρίσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου επανέλαβε και ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνάντηση με Βρετανό Ευρωβουλευτή. Υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με την ίδια σύνθεση συνομιλητών και με βάση το ίδιο σχέδιο. Αντίθετα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος, δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελούσε καλή ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και κατηγόρησε τον Ντενκτάς ότι οδήγησε τους Τουρκοκυπρίους σε απομόνωση.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί πρόκληση για τις δύο κοινότητες για να αγωνισθούν για την επανένωση του νησιού. Ο κύριος Χριστόφιας μιλούσε στο δεύτερο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνεται στη Λευκωσία από την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΜΕ. Στην αναφορά του για την παιδεία στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η πορεία προς την κοινωνία της γνώσης πρέπει να διαμορφώνεται πάνω σε αξίες. Τόνισε ακόμη ότι η εκπαίδευση χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ενώ έκαμε λόγο για ψηλά ποσοστά λειτουργικού αναλφαβητισμού, σχολικής αποτυχίας και για παραπαιδεία που αποτελεί καρκίνωμα.

    [05] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΔΗΚΟ

    Το εκτελεστικό γραφείο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ συνέρχονται αύριο για να εξετάσουν μεταξύ άλλων καί το θέμα που προέκυψε με την υποβολή της παραίτησης του βουλευτή Αντρέα Αγγελίδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος καί το θέμα της εκπροσώπησης στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους, σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο, ανέφερε ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην παραμονή του κυρίου Αγγελίδη στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Είπε επίσης ότι το θέμα έχει τεθεί καί στον Πρόεδρο του κόμματος. Ο κύριος Κλεάνθους ανέφερε ότι εάν η προσπάθεια δεν αποδώσει, τότε θα αναζητηθούν λύσεις μέσα από τίς καταστατικές διατάξεις. Οσον αφορά την εκπροσώπηση στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος Κλεάνθους μίλησε για παρεξήγηση καί άφησε να εννοηθεί ότι θα εξακολουθήσει να τηρείται η ιεραρχία.

    [06] ΜΠΛΙΞ ΙΡΑΚ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ ανακοίνωσε ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων είναι έτοιμη να επιστρέψει στο Ιράκ για να συνδράμει στις έρευνες για όπλα μαζικής καταστροφής. Σε συνέντευξη στο Μπι-Μπι-Σι, o Χανς Μπλιξ υπογράμμισε ότι η παρουσία των επιθεωρητών θα προσδώσει αξιοπιστία σε τυχόν ευρήματα των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οπως μετέδωσε το Ρόϋτερ, οι επιθεωρητές δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στο Ιράκ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Ο κύριος Μπλιξ πάντως επεσήμανε ότι το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Βαγδάτη δεν απέκρυψε τίποτε από τους επιθεωρητές.

    [07] ΗΠΑ ΙΡΑΚ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτάσσονται στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, θα στείλουν στη Βαγδάτη χίλιους εμπειρογνώμονες για να ψάξουν για όπλα μαζικής καταστροφής. Οπως μεταδίδει το Σι-Εν-Εν, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, η ομάδα θα αποτελείται από στρατιωτικούς, επιστήμονες και ειδικούς από τον ιδιωτικό τομέα. Η ομάδα θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη σε δύο εβδομάδες, ωστόσο ορισμένα μέλη της βρίσκονται ήδη στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την ομάδα θα συνοδεύουν ειδικοί που έχουν εκπαιδευτεί στους ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα θα γίνουν κανονικά.

    [08] ΣΜΥΡΝΗ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους τεσσάρων κόμμα οκτώ βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί περιοχή της Σμύρνης στη δυτική Τουρκία. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, από το σεισμό προκλήθηκε πανικός αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Πρόκειται για τη δεύτερη σεισμική δόνηση που σημειώνεται την περιοχή την τελευταία εβδομάδα. Στις δέκα Απριλίου σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές στη Σμύρνη.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές κατά διαστήματα.

    Σε μερικές περιοχές δυνατό να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ σκόνη θα επηρεάσει την ορατότητα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί, πέντε έως έξι μποφόρ και η θάλασσα θα είναι κυματώδης.

    Η θερμοκρασία, στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με πιθανότητα τοπικών βροχών, ενώ η σκόνη θα συνεχίσει να επηρεάζει την ορατότητα.

    Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους εννέα στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 18 April 2003 - 21:58:20 UTC