Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-04-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΡΑΚ ΠΡΟΩΘΗΣΗ
  • [02] ΒΑΓΔΑΤΗ ΒΟΜΒΕΣ
  • [03] ΒΑΓΔΑΤΗ ΗΡΕΜΙΑ
  • [04] ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
  • [05] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
  • [06] ΠΑΟΥΕΛ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΚΙΟΥΛ
  • [08] ΓΚΙΟΥΛ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [09] ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΦΩΤΙΑ
  • [10] ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
  • [11] ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

  • [01] ΙΡΑΚ ΠΡΟΩΘΗΣΗ

    Aμερικανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο Ιράκ επιταχύνουν από σήμερα την προώθηση τους εναντίον της Βαγδάτης με συνδυασμένες επιθέσεις από δύο μέτωπα, από βόρεια και από ανατολικά, εναντίον της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς που υπερασπίζεται τις προσβάσεις προς την ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Ρώυτερ, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν μια γέφυρα στον ποταμό Τίγρη στο κεντρικό Ιράκ, ενώ πιο δυτικά παρέκαμψαν τη σιητική πόλη Κερμπάλα και κατευθύνονται από τον Βορρά προς τον ποταμό Ευφράτη, με κατεύθυνση τη Βαγδάτη. Ανώτερος αξιωματικός των αμερικανών πεζοναυτών δήλωσε στο Ρόϊτερ ότι στις σημερινές επιχειρήσεις σημειώθηκε σημαντικές μετακινήσεις.

    [02] ΒΑΓΔΑΤΗ ΒΟΜΒΕΣ

    Το πρωί επαναλήφθηκαν οι βομβαρδισμοί εναντίον της Βαγδάτης. Ο απεσταλμένος της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης μετέδωσε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν σκληροί και σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Νωρίς το πρωί, αμερικανικά αεροπλάνα είχαν πλήξει το προεδρικό Μέγαρο που χρησιμοποιεί ο Κασάη Χουσέϊν, γιος του ιρακινού Προέδρου Σάνταμ Χουσέϊν. Εκρήξεις σημειώθηκαν και στα νότια προάστεια της πόλης, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται δυνάμεις της επίλεκτης προεδρικής φρουράς του Σάνταμ Χουσέϊν.

    [03] ΒΑΓΔΑΤΗ ΗΡΕΜΙΑ

    Ο απεσταλμένος της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης στη Βαγδάτη Πάνος Χαρίτος μετέδωσε το πρωϊ ότι παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί η ζωή στη Βαγδάτη κυλά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Πρόσθεσε ότι τα καταστήματα είναι ανοικτά και ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους κανονικά και δεν φαίνεται πανικοβλημένος. Ωστόσο, στην πόλη υπάρχουν πολλοί καπνοί λόγω της αμυντικής ασπίδας που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι ιρακινοί με το άναμα πίσσας σε μεγάλη τάφρο, για να μειωθεί η ορατότητα. Ο απεσταλμένος ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν μετακινήσεις στρατευμάτων στην περιφέρεια της Βαγδάτης και στην είσοδο της πόλης όπου δημιουργούνται οι απαραίτητες θέσεις για αντιμετώπιση χερσαίας επίθεσης των αμερικανοβρετανών.

    [04] ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    Αμερικανίδα στρατιωτίνα, που εκρατείτο αιχμάλωτη από τον ιρακινό στρατό, απελευθερώθηκε από αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ. Πρόκειται για δεκαεννιάχρονη η οποία απελευθερώθηκε με επιχείρηση στη Νασιρίγια. Σύμφωνα με το Σι- Εν-Εν η Αμερικανίδα ήταν μεταξύ πέντε στρατιωτών των οποίων η τύχη αγνοείτο και στις 23 Μαρτίου είχαν παρουσιασθεί από την ιρακινή τηλεόραση.

    [05] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι μόνες συζητήσεις που θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία να έχουν με την Κυβέρνηση του Σάνταμ Χουσέϊν είναι η άνευ όρων παράδοση της. Είπε επίσης ότι δεν θα επιτραπεί διατήρηση του Σάνταμ Χουσέϊν και του καθεστώτος του στην εξουσία.

    [06] ΠΑΟΥΕΛ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος βρίσκεται από ψες στην Αγκυρα, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση να μήν αποστείλει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στο βόρειο Ιράκ, το οποίο ελέγχεται από Κούρδους. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι τυχόν μεγάλης κλίμακας εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή θα πυροδοτήσει συγκρούσεις με τους Κούρδους και θα προκαλέσει ένα είδος "πολέμου εντός πολέμου" γεγονός που θά επηρεάσει αρνητικά τον πόλεμο στο Ιράκ. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης προς την Αγκυρα, ο κύριος Πάουελ ανέφερε ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι σχετικά σταθερή και δεν υπάρχει τίποτε που να δικαιολογεί μια τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΚΙΟΥΛ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε επιφυλάξεις για την πολιτική βούληση της Τουρκίας να λύσει το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κύριος Χριστόφιας, είπε ότι η επίσκεψη Γκιουλ στα Κατεχόμενα δεν προοιωνίζεται καμιά κινητικότητα ούτε και θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπενθύμισε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που επαναβεβαιώνουν πλήρη στήριξη στις αρνητικές θέσεις και την πολιτική Ντενκτάς.

    Ο κύριος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι και οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν δεν δημιουργούν αισιοδοξία.

    Τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και πριν και στη διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά προπάντων μετά, εφόσον ανανεωθούν οι όροι εντολής για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [08] ΓΚΙΟΥΛ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γιουλ φθάνει αύριο στα Κατεχόμενα για μονοήμερη επίσκεψη, και όπως δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια της θα γίνει μία από κοινού εκτίμηση του Κυπριακού.

    Η επίσκεψη Γκιουλ πραγματοποιείται υπό το φως της δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ότι αυτή έχει σχέση με ανοίγματα που προτίθεται να κάμει η κυβέρνησή του στο Κυπριακό.

    Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Turkish Daily News, o κύριος Ερντογάν, αναμένεται να υποβάλει και επίσημα την πρόταση του για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήρισε απλή σύμπτωση το γεγονός ότι η επίσκεψη Γκιουλ γίνεται κατά τις παραμονές της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, και ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Γουέστον για επαφές με τις δύο πλευρές.

    [09] ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΦΩΤΙΑ

    Παιγνίδι με τη φωτιά έπαιξε στην κυριολεξία ομάδα ανήλικων σε πάρκο στην ενορία Αποστόλου Ανδρέα στη Λεμεσό.

    Αποτέλεσμα, ένας δεκατριάχρονος νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο Λεμεσού.

    Τα παιδιά είχαν συγκεντρωθεί χθες το απόγευμα στο πάρκο έχοντας μαζί τους μπετόνι με βενζίνη. Εσκαβαν το χώμα, γέμιζαν τις λακκούβες με βενζίνη και την άναβαν.

    Σε κάποια στιγμή, ο ένας περιέλουσε κατά λάθος τον φίλο του με τη βενζίνη η οποία ανεφλέγη, καίοντάς του τα πόδια, την κοιλιά και το αριστερό χέρι. Στο νοσοκομείο Λεμεσού όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί διέγνωσαν εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού.

    [10] ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε σήμερα τους ταξιδιώτες να αναβάλουν τις επισκέψεις τους στο Χογκ Κογκ και την επαρχία Γουάγκ Ντογκ της νότιας Κίνας λόγω της συνεχιζόμενης διάδοσης της μυστηριώδης Πνευμονίας που αποδείχθηκε θανατηφόρα. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγειας προβαίνει σε τέτοια οδηγία. Στις δύο περιοχές σημειώθηκαν 70 θάνατοι και σημειώθηκαν 2000 κρούσματα. Εξ άλλου η Αυστραλία συνεβούλευσε τους πολίτες της να μη ταξιδεύουν στον Καναδά και άλλες ασιατικές χώρες που πλήγηκαν από την μηστηριώδη ασθένεια και να φορούν μάσκες προσώπου όταν ταξιδεύουν σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κρούσματα της ασθένειας.

    [11] ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου αγωνίζεται απόψε στη Λουμπλιάνα με την αντίστοιχη ομάδα της Σλοβενίας, σε αγώνα για τον πρώτο Ομιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2004. Ο αγώνας αρχίζει στις εννέα και δεκαπέντε και άμεση περιγραφή του θα μεταδίδεται από τό Τρίτο Πρόγραμμα τού ΡΙΚ. Εξαλλου η Εθνική Ελπίδων Κύπρου αγωνίζεται στις πέντε το απόγευμα, με το αντίστοιχο συγκρότημα της Σλοβενίας για το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Ελπίδων της ΟΥΕΦΑ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με πιθανότητα τοπικών ελαφρών βροχών. Επίσης σκόνη θα επηρεάζει τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους είκοσι βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους δεκατρείς στα ψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με νεφώσεις στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ σκόνη αναμένεται να επηρεάσει την ορατότητα. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι σαράντα εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους δέκα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 2 April 2003 - 10:02:38 UTC