Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΤΑΜ ΜΗΝΥΜΑ
  • [02] ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [03] ΜΟΣΟΥΛΗ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [04] ΣΑΜΣΑΜΑΛ ΚΤΥΠΗΜΑ
  • [05] ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΣΥΡΟΙ
  • [06] ΤΟΜΑΧΩΚ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] ΠΑΤΡΙΟΤ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ
  • [08] ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
  • [09] ΚΥΠΡΙΑ ΙΡΑΚ
  • [10] ΒΑΣΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [11] ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΗΜΙΚΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΣΑΤΑΜ ΜΗΝΥΜΑ

    Ο Πρόεδρος του Ιράκ Σάταμ Χουσέϊν σε τηλεοπτικό μήνυμά του προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς και οι συνέπειες για τον εχθρό μεγάλες. Παράλληλα χαιρέτισε τον αγώνα των ιρακινών δυνάμεων και είπε ότι η νίκη είναι κοντά. Ο ιρακινός Πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, φορώντας στρατιωτική στολή, ανέφερε ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις έχουν παγιδευτεί καθώς οι Ιρακινοί ανθίστανται ηρωϊκά και έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στον εχθρό. Ο Σάταμ Χουσέϊν αναφέρθηκε ονομαστικά σε αρκετούς στρατιωτικούς διοικητές, που όπως είπε, έδειξαν ηρωϊσμό στις μάχες. Πρόσθεσε ότι ο εχθρός θα ηττηθεί στο πεδίο της μάχης παρά την ένταση και την ενίσχυση των βομβαρδισμών. Ο Ιρακινός Πρόεδρος έκλεισε το μήνυμά του φωνάζοντας: Ζήτω το Ιράκ, ζήτω η Παλαιστίνη, ο Θεός είναι μεγάλος. Οι απεσταλμένοι του Ρώητερ στη Βαγδάτη και σε άλλες περιοχές της Μέσης Αναστολής, ανέφεραν ότι είναι πεπεισμένοι ότι ο άνδρας που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση ήταν ο ίδιος ο Σάταμ Χουσέϊν και όχι κάποιος σωσίας του.

    [02] ΒΑΓΔΑΤΗ

    Αμέσως μετά το μήνυμα του Σάνταμ Χουσέιν, νέες εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βαγδάτη. Οπως μετέδωσε ανταποκριτής του Ρώυτερ, δεν ήταν δυνατό να καθοριστούν τα σημεία των νέων επιθέσεων. Η πρωτεύουσα του Ιράκ δέχεται ημέρα και νύκτα αγριο σφυροκόπημα από τα αμερικανοβρετανικά βομβαρδιστικά από την περασμένη Πέμπτη που άρχισε ο πόλεμος.

    [03] ΜΟΣΟΥΛΗ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Τρεις επιδρομές δέχθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες η πόλη Μοσούλη, περί τα τετρακόσια χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ακούστηκαν δέκα ισχυρές εκρήξεις και πυκνά σύννεφα καπνού υψώθηκαν στον ουρανό. Ανέφερε επίσης ότι πύραυλοι φαίνεται να έπληξαν και περιοχή δυτικά της Μοσούλης, προς την κατεύθυνση των συνόρων του Ιράκ με τη Συρία. Ο ανταποκριτής ανέφερε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν επλήγησαν πολιτικοί ή στρατιωτικοί στόχοι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν άκουσε ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά.

    Η Μοσούλη ήδη αποτέλεσε στόχο σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    [04] ΣΑΜΣΑΜΑΛ ΚΤΥΠΗΜΑ

    Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Σαμσαμάλ η οποία βρίσκεται στην περιοχή των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ. Οπως δήλωσε στο Ρόιτερ ανώτατος Κούρδος διοικητής, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν με έξι βόμβες οχυρωματικές θέσεις των Κούρδων στους λόφους που δεσπόζουν της Σαμσαμάλ. Είπε ακόμα ότι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν ιρακινές θέσεις περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης προς την κατεύθυνση του Κιρκούκ.

    [05] ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΣΥΡΟΙ

    Πέντε Σύροι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίσθηκαν στο δυτικό Ιράκ όταν αμερικανικός πύραυλος έπληξε λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Το επεισόδιο έγινε χθες βράδυ κοντά στην πόλη Ράτμπα που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 37 άτομα.

    [06] ΤΟΜΑΧΩΚ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δύο πύραυλοι Τόμαχωκ έπεσαν ψες κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος, σε ακατοίκητη περιοχή. Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου άμυνας δήλωσε ότι το επεισόδιο συνέβη γύρω στις οκτώ το βράδυ και ότι δεν υπήρξαν θύματα. Ανέφερε επίσης ότι το γεγονός δεν εκπλήττει δεδομένου ότι χιλιάδες πύραυλοι του ιδίου τύπου εκτοξεύθηκαν τις τέσσερις μέρες του πολέμου στο Ιράκ. Νωρίτερα, Τούρκος τοπικός κυβερνήτης ανέφερε στο Ρώητερ ότι ένας πύραυλος δυνατόν να είχε πέσει κοντά σε χωριό στην ανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

    [07] ΠΑΤΡΙΟΤ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ

    Εκπρόσωπος των Κουβεϊτιανών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα Πάτριοτ που έχει εγκατασταθεί στο Κουβέιτ κατέρριψε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε τις πρωινές ώρες από το Ιράκ. Το Ιράκ έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον επτά πυραύλους εναντίον του Κουβέιτ από την ημέρα που εκδηλώθηκε η αμερικανική επίθεση. Κανένας από τους πυραύλους αυτούς δεν έφερε κεφαλή με χημικά ή βιολογικά στοιχεία.

    [08] ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

    Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε σκηνές που εμφανίζουν αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι, το οποίο όπως ισχυρίστηκε, κατελήφθη νότια της Βαγδάτης. Το ελικόπτερο φαινόταν άθικτο και ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους που έφεραν αμερικανικά σήματα. Το ελικόπτερο ήταν περικυκλωμένο από ένοπλους ιρακινούς στρατιώτες. Δεν αναφέρθηκε οτιδήποτε για το πλήρωμα του ελικοπτέρου, το οποίο συνήθως αποτελείται από δύο άτομα.

    [09] ΚΥΠΡΙΑ ΙΡΑΚ

    Κυπρία δασκάλα παραμένει εγκλωβισμένη στο Ιράκ καί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για εντοπισμό της. Πρόκειται για τη Νίτσα Γεωργίου, δασκάλα αγγλικών, παντρεμένη με ιρακινό καί μητέρα ενός παιδιού. Οπως δήλωσε στο Τρίτο ο πατέρας της, Δημήτρης Γεωργίου, η Νίτσα, η οποία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο Ιράκ, έχασε το διαβατήριό της καί δεν πρόλαβε να φύγει πρίν από την έναρξη του πολέμου. Παραμένει εγκλωβισμένη στο κεντρικό Ιράκ καί δεν έχει τρόπο να φύγει. Ο λειτουργός του υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Κούρος δήλωσε ότι πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση καθώς η συγκεκριμένη πολίτης έχει νομικά μόνο ιρακινή και βρετανική υπηκοότητα. Είπε επίσης ότι το υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση καί προβαίνει στα δέοντα μέτρα.

    [10] ΒΑΣΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου των βρετανικών Βάσεων Τόνι Μπράμγουελ διέψευσε πληροφορίες ότι μεταφέρθηκαν στις Βάσεις νεκροί στρατιώτες από τον πόλεμο στο Ιράκ. Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος ανέφερε, ωστόσο, ότι έχουν μεταφερθεί στο Ακρωτήρι ωρισμένοι τραυματίες από ασκήσεις και όχι από τα πεδία των μαχών, καθώς και ασθενείς. Μερικοί από αυτούς έτυχαν περίθαλψης στην Κύπρο ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία. Ο κύριος Μπράμγουελ ανέφερε πως οι επιχειρήσεις στη Βάση Ακρωτηρίου για υποστήριξη της ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου συνεχίζονται κανονικά.

    [11] ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΗΜΙΚΟ

    Και δεύτερο χημικό εργοστάσιο φαίνεται να έχουν ανακαλύψει οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ωστόσο, Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επέστησαν την προσοχή όλων στο ενδεχόμενο να πρόκειται για εργοστάσια που παρήγαγαν κάποτε, ίσως και πρόσφατα, χημικές ουσίες χωρίς απαραίτητα αυτές να χρησιμοποιούνταν σε απαγορευμένα οπλικά συστήματα. Το πρώτο εργοστάσιο βρέθηκε κοντά στην πόλη Νατζάφ, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιρακινοί είχαν καμουφλάρει το κτίριο ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του από τους δορυφόρους και τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί έχουν συλλάβει δυο ιρακινούς στρατηγούς που ήταν υπεύθυνοι για το ένα από τα εργοστάσια και τους ανακρίνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δώσει στοιχεία που ίσως οδηγήσουν στον εντοπισμό και άλλων τέτοιων χώρων στο Ιράκ.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, ενώ θα πέφτουν τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Η χιονόπτωση στο Τρόοδος δυνατόν να επεκταθεί και στα ημιορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί ασθενείς, έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη, ενώ στα δυτικά παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους δύο στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρόςθα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους δύο βαθμούς υπό το μηδέν στα υψηλότερα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 24 March 2003 - 23:02:18 UTC