Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΡΑΚ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
  • [02] ΔΕΥΤΕΡΑ ΙΡΑΚ
  • [03] ΙΡΑΚ ΑΖΟΡΕΣ
  • [04] ΦΥΓΗ ΚΟΥΒΕΙΤ
  • [05] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [06] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [07] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • [08] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΕΛΛΑΣ ΚΑΙΡΙΚΑ
  • [10] ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΦΟΝΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΙΡΑΚ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

    Ενώ πλησιάζει η ώρα μηδέν για το Ιράκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται εκτάκτως στις πέντε το απόγευμα, ώρα Κύπρου, σε μια ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην ιρακινή κρίση. Τη συνεδρία ζήτησαν η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία, αμέσως μετά το τελεσίγραφο του προέδρου Μπους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους θα αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εγκρίνει εντός 24 ωρών ψήφισμα που να επιτρέπει τη χρήση βίας. Η υιοθέτηση τέτοιου ψηφίσματος θεωρείται απίθανη έως αδύνατη, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ηδη η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν βέτο. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που θα εμπεριέχουν τελεσίγραφα ή θα επιτρέπουν την αυτόματη προσφυγή στη βία για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Εξάλλου ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα νομιμοποιεί τον πόλεμο. Το ενδεχόμενο έγκρισης ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γιούρι Φεντότωφ, ο οποίος τόνισε ότι δεν χρειάζονται νέες αποφάσεις για το Ιράκ.

    [02] ΔΕΥΤΕΡΑ ΙΡΑΚ

    Χθες βράδυ ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι η ώρα της αλήθειας για τον κόσμο φθάνει σήμερα και κάλεσε τις χώρες που έχουν αναλάβει δέσμευση για την ειρήνη να το αποδείξουν εντός της ημέρας και να πετύχουν τον άμεσο και χωρίς όρους αφοπλισμό του Σάνταμ Χουσέϊν. Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Αζόρες ύστερα από συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ και της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αν ο Σαντάμ Χουσέιν εγκαταλείψει το Ιράκ, πρόσθεσε, μπορεί να αποτραπεί ο πόλεμος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τόνισε ότι έφθασε για τη διεθνή κοινότητα η ώρα της απόφασης για αφοπλισμό του Ιρακ. Ο κύριος Μπλερ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στείλει τελεσίγραφο στον Σάνταμ Χουσέιν, ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών.

    [03] ΙΡΑΚ ΑΖΟΡΕΣ

    Σύνοδο των παρανόμων χαρακτήρισε το Ιράκ τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Μπους με τους πρωθυπουργός της Βρετανίας και της Ισπανίας Τόνυ Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ, στις Αζόρες. Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ Μοχάμεντ Σεντ Αλ-Σαχάφ κατηγόρησε τους τρεις ηγέτες ότι με τις δηλώσεις τους παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και βύθισαν τον κόσμο στο ψέμα, αφού όπως υποστήριξε δεν παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες τους εναντίον της Βαγδάτης. Οι τρεις ηγέτες, συνέχισε ο Ιρακινός Υπουργός, βιάζονται να εξαπολύσουν την ανόητη, όπως είπε, επίθεσή τους οδηγώντας ολόκληρο τον κόσμο σε κρίση, αλλά, πρόσθεσε, θα αποτύχουν.

    [04] ΦΥΓΗ ΚΟΥΒΕΙΤ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν αμέσως το Κουβέϊτ. Σε ανακοίνωση η αμερικανική πρεσβεία στο εμιράτο αναφέρει ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι πρέπει να φύγουν για λόγους ασφαλείας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι θα αναχωρήσει και το προσωπικό της πρεσβείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν επίσης το Ισραήλ και τη Συρία. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, σε ανακοίνωση καλεί τους Βρετανούς υπηκόους να φύγουν από το Κουβέϊτ, καθώς, όπως αναφέρει σε περίπτωση εχθροπραξιών, υπάρχει κίνδυνος επίθεσης του Ιράκ με χημικά και βιολογικά όπλα εναντίον του εμιράτου. Στο Κουβέϊτ ζούν οκτώ χιλιάδες Βρετανοί υπήκοοι.

    [05] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ δυνατό να καθυστερήσουν την υποβολή της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Χάγης για το Κυπριακό. Αυτό δήλωσε το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση καθώς οι συνέπειες από ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ είναι απρόβλεπτες. Σε ερώτηση για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους Αμερικανούς, ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε απλώς ότι η Κύπρος πάντοτε χρησιμοποιείται ως σταθμός παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [06] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Τα περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου του έδωσε το πρωί μέσω του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ ο υπουργός Εμπορίου καί Βιομηχανίας Γιώργος Λιλλήκας, και δήλωσε ότι στην επόμενη συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου θα επαναφέρει το θέμα για δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συζύγων και των άλλων υπουργών. Συγκεκριμένα ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι η σύζυγός του κατέχει το 70% του ομίλου εταιρειών Μάρκετ Γουέη, που έχει κύκλο εργασιών αρκετών εκατομμυρίων λιρών το χρόνο και η αξία του οποίου εκτιμάται από τέσσερα κόμμα δύο έως τέσσερα κόμμα οκτώ εκατομμύρια λίρες. Κατέχει επίσης έκταση οκτώμισυ σκαλών στα Πυργά αξίας εκατόν- ογδόντα χιλιάδων λιρών, καθώς καί σπίτι κτισμένο σε έκταση τρισήμισυ σκαλών στο Γέρι.

    [07] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Νωρίτερα ο βουλευτής του Δησύ Πρόδρομος Προδρόμου είχε χαρακτηρίσει κοροϊδία, φιάσκο καί τέχνασμα τη δημοσιοποίηση μόνο των προσωπικών στοιχείων των υπουργών. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Προδρόμου ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και διερωτήθηκε γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που αφορούν οικογενειακές επιχειρήσεις, καταθέσεις στο εξωτερικό καί κτηματικές περιουσίες συζύγων. Ο κύριος Προδρόμου απέδωσε τα εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολιτική του απόφαση, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ενέργειά του δεν έγινε σωστά.

    [08] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Εξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο παιδιά ηλικίας δύο και δεκατριών ετών. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος του ήταν ο εντοπισμός και η σύλληψη υπόπτων σε σχέση με επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Ο προσφυγικός καταυλισμός στον οποίο έγινε η επιδρομή θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης Χαμάς.

    [09] ΕΛΛΑΣ ΚΑΙΡΙΚΑ

    Σφοδρή κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις καταρρακτώδεις βροχές, τα χιόνια στα ορεινά και τους σφοδρούς ανέμους πλήττει και πάλι πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί η Αττική, η Αχαία και η Ηπειρος, όπου ισχυροί άνεμοι απέκοψαν δεκάδες δένδρα, ανήρπασαν στέγες σπιτιών, έσπασαν προθήκες καταστημάτων και παρέσυραν κεραίες τηλεοράσεων, πινακίδες και άλλα αντικείμενα. Στα Ιωάννινα πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ σε όλο το Νομό τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά. Από χθες, εξάλλου, παραμένει κλειστή, λόγω θαλασσοταραχής, η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

    [10] ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΦΟΝΟΣ

    Υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, με θύμα Πακιστανό πολιτικό πρόσφυγα ηλικίας 48 ετών, διερευνά η Αστυνομία. Το θύμα, που έφερε τραύματα από μαχαίρι εντοπίστηκε λίγο μετά τις έντεκα χθες βράδυ, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λευκωσία, όπου διέμενε, από τον ιδιοκτήτη. Αυτοψία στη σκηνή διενήργησε ο Ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ενώ λήφθηκαν τεκμήρια για επιστημονικές εξετάσεις.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο Καιρού.

    Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης, κινείται προς την περιοχή της Κύπρου. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία το βαρομετρικό αναμένεται να υποχωρήσει ανατολικά αύριο τη νύκτα. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αργότερα αναμένεται να πέσουν κατά τόπους ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ως νότιοι, μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα έως ταραγμένη στα προσήνεμα.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους εννέα στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και θα πέφτουν κατά διαστήματα βροχές, ενώ κατά τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι είκοσι εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους δέκα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 17 March 2003 - 21:39:59 UTC