Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-03-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΟΛΗ
  • [07] ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΚΟΙ
  • [08] ΣΒΙΜΕΡ ΧΑΓΗ
  • [09] ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
  • [10] ΠΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

  • [01] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου το αδιέξοδο στη συνάντηση της Χάγης για το Κυπριακό και πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες και θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για λύση του προβλήματος τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Μπεγλίτης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν νέα στοχεία τα οποία κρατούν ζωντανή τη δυναμική, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο κύριος Μπεγλίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο ο Ταγίπ Ερντογαν, όσο καί το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία επιθυμούν λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διεθνής καί η περιφερειακή συγκυρία δεν επιτρέπουν στην Αγκυρα, την περίοδο αυτή να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο μείζονα στρατηγικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τη λύπη και την απογοήτευσή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη. ''Ο γενικός γραμματέας, είπε, υπήρξε πολύ σαφής σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Η απάντησή μας, πρόσθεσε ο κύριος Παπαδόπουλος, ήταν ''ναι'' στο να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, αρκεί να πραγματοποιούντο κάποιες αλλαγές. Είπε επίσης ότι, παρά το πισωγύρισμα που συνεπάγεται η σημερινή αποτυχία, σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας. "Θέλω να εκφράσω προς τον τουρκοκυπριακό λαό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ευχή πολύ σύντομα να επικρατήσουν εποικοδομητικές σκέψεις για την προοπτική του Κυπριακού''.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΤΡΙΤΟ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα φέρουν ακεραία την ευθύνη για τό αδιέξοδο στη Χάγη και κακώς ορισμένοι επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στην ελληνική κυπριακή πλευρά δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι στη Χάγη, με τη στενή συνεργασία όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου καί τους σωστούς χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου, η ελληνική κυπριακή πλευρά κατάφερε να πείσει για την καλή της διάθεση καί να αποδείξει την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

    [04] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Νίκος Κλεάνθους κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να συναισθανθούν και να αντιληφθούν ότι το κύρος τους έφθασε σε οριακά επίπεδα με τον σκαιό τρόπο, όπως είπε, που συμπεριφέρθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς, με πλήρη στήριξη από την Αγκυρα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Κλεάνθους επεσήμανε την ομοφωνία για τους χειρισμούς που έγιναν στη Χάγη καί στον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    [05] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι πρώτιστη προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η συνεχής προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και να δοθεί το μήνυμα ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν θα συμφιλιωθεί με τη μή λύση και τη διχοτόμηση. Σε δηλώσεις επίσης στο Τρίτο ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου δημιουργούνται νέες προοϋποθέσεις και νέο σκηνικό που μπορεί να αποτελέσει πιέση επι της Τουρκίας.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΟΛΗ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Κόφι Ανάν από τις συνομιλίες θα επηρεάσει θετικά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Σε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη ο Ντενκτάς είπε ότι θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Παπαδόπουλο στην οποία θα καταγράφει τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στο σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι αν ο κύριος Παπαδόπουλος το επιθυμεί, θα ήταν δυνατό να γίνει η πρώτη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος παρατείνει την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη έως αύριο, ανέφερε ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει απευθείας επαφές με την Ενωση.

    [07] ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Βαριές κατηγορίες διατυπώνει σήμερα ο τουρκοκυπριακός τύπος εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς για τη στάση που τήρησε στις συνομιλίες της Χάγης. Η '' Ορτάμ '' κατηγορεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι μετέτρεψε τον τουρκικό στρατό σε κατοχικό. Η '' Αφρίκα '' επισημαίνει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση βλέπει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο ως κατοχικό. Οι Ραούφ Ντενκτάς και Ντερβίς Ερογλου έθαψαν ένα ακόμη σχέδιο γράφει η ''Γενί Ντουζέν ''. Η '' Κιπρισλί '' υπογραμμίζει ότι ο Ντενκτάς θα ευθύνεται για τις επιθέσεις και τι ζημιές που θα υποστεί η Τουρκία, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει νέο ψήφισμα που θα στρέφεται εναντίον της Αγκυρας. Τέλος η '' Κίπρις '' σημειώνει ότι ο Ντενκτάς παρουσιάζεται ικανοποιημένος με το γεγονός ότι ο Αλβαρο ντε Σότο θα κλείσει το γραφείο του στην Κύπρο και θα καταθέσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [08] ΣΒΙΜΕΡ ΧΑΓΗ

    Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ εξέφρασε βαθιά λύπη για την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης για το Κυπριακό. Δεδομένου, πρόσθεσε, ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών είναι σημαντικό να επιδιωχθεί πολιτικός διάλογος, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    [09] ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

    Υπο το βάρος της κατάρρευσης των συνομιλιών της Χάγης για το Κυπριακό αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα ο ένατος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ηγούνται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών Αναστάσιος Σκοπελίτης και Ουγούρ Ζιγιάλ. Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται ομαλά και διεξάγονται σε καλό κλίμα. Ωστόσο, είπε, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

    [10] ΠΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ

    Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής ορκίστηκε χθες στη Χάγη μαζί με τους υπόλοιπους 17 δικαστές που αποτελούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων η Βασίλισσα της Ολλανδίας, ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο Καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, ως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους οκτώ στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στον ένα βαθμό στα υψηλότερα ορεινά, όπου θα σχηματισθεί παγετός. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 40 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 30.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 12 March 2003 - 21:56:11 UTC