Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΑΛΒΑΡΟ
  • [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [04] ΧΑΝΕΗ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΡΙΚΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
  • [06] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
  • [09] ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΕΣΗ
  • [10] ΑΓΓΛΟΣ ΚΩΜΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Ελλάδα και Τουρκία αρχίζουν σήμερα στην Αγκυρα κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Αναν. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ορίστηκε ο πρέσβης Αλέξανδρος Φίλων και της τουρκικής ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Μπακί Ιλκίν. Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών. Ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας βρίσκεται μνημόνιο που ετοίμασε το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, στο μνημόνιο γίνεται εισήγηση για μείωση των στρατιωτικών αποσπασμάτων Ελλάδας και Τουρκίας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται συγκεκριμένος αριθμός. Τα αποσπάσματα, σύμφωνα με την εισήγηση, πρέπει να φέρουν ελαφρύ οπλισμό. Ζητείται επίσης να καθορισθεί επακριβώς χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πράγμα που δεν προσδιορίζεται στο σχέδιο Αναν.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΑΛΒΑΡΟ

    Στις συνομιλίες Ελλάδας- Τουρκίας θα συμμετάσχει και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο. Ο κύριος ντε Σότο είχε το πρωί νέα συνάντηση με τον εκλελεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Το σχέδιο Ανάν δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά, εκτιμά ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου. Σε δηλώσεις ύστερα απο συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Βασιλείου είπε πως το νέο σχέδιο, εάν τελικά υπάρξει, θα έχει και πράγματα που θα προσεγγίζουν τις Τουρκικές θέσεις, αλλά και πράγματα κοντά στις θέσεις τις Ελληνοκυπριακής πλευράς, και θα προσπαθεί να ισορροπήσει και τα δύο. Δήλωσε επίσης ότι εάν η Τουρκία δεχθεί το σχέδιο, θα βρεθούμε μπροστά σε φοβερά διλήμματα. Χαρακτήρισε παράλληλα καθοριστική την επίσκεψη Ανάν στην Αγκυρα, πριν απο την κάθοδό του σε Αθήνα και Λευκωσία.

    [04] ΧΑΝΕΗ ΚΥΠΡΟ

    Για να ενισχύσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό φθάνει αύριο στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ. Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς, ο Λόρδος Χάνεϊ θα διαβιβάσει στους συνομιλητές του την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού, καθώς η Βρετανία εκτιμά ότι η περίοδος πριν απο τις 28 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με τον κύριο Σάμερς, ενδέχεται ο Λόρδος Χάνεϊ να παραμείνει στο νησί μέχρι και τις 26 του μηνός που είναι προγραμματισμένο να φθάσει στην Κύπρο και ο Κόφι Ανάν.

    [05] ΡΙΚΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

    Μετά τον Πρόδρομο Προδρόμου, καί ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον οποίο, όπως ανέφερε, πίκρανε με την απόφασή του να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι ο μοναδικός έντιμος δρόμος είναι ο δρόμος της απολογίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, θα το σκεφτόταν δυό φορές". Εκφράζω, είπε ο κύριος Ερωτοκρίτου, την ειλικρινή μου απολογία και τη βαθιά μου συγνώμη πρός όλο το συναγερμικό κόσμο, του οποίου θεωρώ τον εαυτό μου αναπόσπαστο τμήμα, για τη θλίψη που του προξενήθηκε για μια ήττα, που ίδιος δεν έφταιξε σε τίποτε. Ανακοίνωσε επίσης ότι αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο του κόμματος, με την οποία καταθέτει την εντολή που του ανέθεσε το τελευταίο παγκύπριο συνέδριο ως εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

    [06] ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Εξ άλλου ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι πρέπει να τερματισθεί η αντιπαράθεση στον Δημοκρατικό Συναγερμό καί να επικρατήσει η ενότητα καί η ανασυγκρότηση. Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνει κριτική και αυτοκριτκή από όλους και να αναληφθούν ευθύνες, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ο κύριος Προδρόμου μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του Δησύ, και αλλαγής νοοτροπιών και συμπεριφορών, κατά την έκφρασή του.

    [07] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ

    Στο μεταξύ ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δησύ Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα έχει έτοιμη την έκθεση την οποία θα παρουσιάσει αύριο στο Ανώτατο Συμβούλιο, για τα αίτια που οδήγησαν στην εκλογική ήττα. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Δημητρίου ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα παρουσιάστηκε διαφοροποίηση του κλίματος, με την ανάληψη ευθυνών καί το είδος μεταμέλειας που επέδειξαν οι αποστασιοποιηθέντες από την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου. Ο κύριος Δημητρίου επανέλαβε ότι είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του να μη διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα στις προσεχείς ενδοκομματικές εκλογές.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου δήλωσε ότι κατα το Σαββατοκυρίακο ή τη Δευτέρα θα είναι έτοιμος ο κατάλογος των ονομάτων που θα προταθούν από το κόμμα για συμμετοχή στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει εντός των ημερών. Σε ερώτηση αν συζητείται και το δικό του όνομα για υπουργοποίηση, ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι συζητούνται όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς αποκλεισμούς.

    [09] ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΕΣΗ

    Αμοιβή πενήντα χιλιάδων λιρών προσφέρει η οικογένεια των αδελφών Συνέση οι οποίοι εξαφανίσθηκαν πριν απο μια εβδομάδα από περιοχή κοντά στην Κοφίνου. Ο Ανδρέας Συνέση, μεγαλύτερος αδελφός των δύο εξαφανισθέντων, ανακοίνωσε ότι προσφέρει το ποσό σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες για την ανεύρεσή τους. Στο μεταξύ οι έρευνες για την ανεύρεση των δύο εξαφανισθέντων συνεχίζονται και σήμερα στην περιοχη του παλαιού λατομείου μεταξύ Κοφίνου και Αλαμινού, καθως και στην παραθαλάσσια περιοχή Ζυγίου - Μαζωτού.

    [10] ΑΓΓΛΟΣ ΚΩΜΑ

    Με άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, οδηγείται σε διευθέτηση το θέμα του βρετανού Στέφαν Σιελζ, 42 ετών, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Πάφου από τις έξι περασμένου Δεκεμβρίου, μετά από τροχαίο δυστύχημα. Η τηλεόραση του ΡΙΚ αποκάλυψε χθες την περίπτωση του Στέφαν, που λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην Αγγλία. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ότι έχει διευθετηθεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο του Μάντσιεστερ με αυριανή πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, συνοδεία γιατρού. Παράλληλα το κράτος θα αναλάβει την εξόφληση των νοσηλίων του Βρετανού στο Νοσοκομείο Πάφου, τα οποία, όπως είπε ο κύριος Σαββίδης, ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες λίρες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού. Το απόγευμα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και αναμένονται λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα υψηλότερα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι,τεσσάρων και τοπικά πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρσία θα φθάσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 14 στα παράλια και στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά, όπου θα σχηματισθεί παγετός.

    Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι μερικώς συννεφιασμένος και δυνατό να πέσουν λίγες ελαφρές βροχές σε μερικές περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους τέσσερις βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στους τρείς βαθμούς υπό το μηδέν στα υψηλότερα ορεινά. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 45 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 35.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 21 February 2003 - 17:59:45 UTC