Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-02-06

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚ
  • [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΜΙΧΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΨΕΥΔΟΒΟΥΛΗ
  • [06] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [08] ΡΙΚ ΕΡΕΥΝΑ
  • [09] ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
  • [10] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΠΑΦΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΑΝΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚ

    Με επιστολές του προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν καλεί τις δύο χώρες να υπογράψουν σύντομα συμφωνία για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Σύμφωνα με πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο ίδιος ο Κόφι Ανάν, σε συνάντηση που είχε αργά χθες βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργο Παπανδρέου. Σε δηλώσεις σε Ελληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε 45 λεπτά, ο κύριος Παπανδρέου είπε επίσης ότι ο γενικός γραμματέας τόνισε την αφοσίωση και τη βούλησή του να επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα της εικοστής-ογδόης Φεβρουαρίου και ότι θα πράξει κάθε τι που μπορεί, ώστε να εξευρεθεί λύση έως την ημερομηνία αυτή.

    [02] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον συζητεί το Κυπριακό στην Τουρκία, όπου βρίσκεται από χθες. Συμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή οι επαφές του κυρίου Γουέστον αρχίζουν σήμερα με εξιωματούχους του τουρκικού υπουργειου Εξωτερικών. Χθες ο αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, παρά το παρουσιαζόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες.

    [03] ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Σουηδία κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εργαστούν για την επίτευξη λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λίντ δήλωσε στην Αγκυρα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία στις βασικές αρχές, για λύση του κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΜΙΧΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο Αναν ως έχει, αποτελούν μέρος της στρατηγικής του τουρκοκύπριου ηγέτη να πλήξει τον Γλαύκο Κληρίδη ενόψει των Προεδρικών εκλογών. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι ο Ντενκτάς, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τις πιέσεις που δέχεται από την Αγκυρα, τους τουρκοκύπριους καί το διεθνή παράγοντα, διαδίδει τέτοια θέματα, προκειμένου να πλήξει την υποψηφιότητα Κληρίδη, ώστε σε δεκαπέντε ημέρες να μην τον έχει απέναντί του ως συνομιλητή.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΨΕΥΔΟΒΟΥΛΗ

    Στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς ενημερώνει από το πρωί την ψευδοβουλή για τις απευθείας συνομιλίες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία. Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίας ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι σε αυτήν θα γίνει μόνο ενημέρωση και απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Θα πάω, ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο για να ενημερώσω και όχι για να ληφθούν αποφάσεις.

    [06] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο αρχηγός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν θεωρεί αδιαπραγμάτευτα το θέμα της κυριαρχίας, τη δημιουργία ενός συνεταιρικού κράτους που θα βασίζεται σε δύο λαούς και στο 29% στο εδαφικό, με έναν ευθυγραμμισμένο χάρτη και την ύπαρξη εγγυήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις ο κύριος Ερντογαν δήλωσε ότι επιβάλλεται η επίτευξη λύσης στο κυπριακό και ότι αυτή είναι αναπόφευκτη.

    [07] ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Στα κατεχόμενα το καθεστώς Ντενκτάς μαζί με το κόμματα του Συνασπισμού Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα εργάζονται για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν σε περίπτωση που διενεργηθεί δημοψήφισμα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, το καθεστώς Ντενκτάς παραχωρεί τη λεγόμενη ιθαγένεια ως εάν να μοιράζει κόλλυβα. Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι μετά από οδηγίες του Ντενκτάς τους δύο τελευταίους μήνες η ψευδοκυβέρνηση παραχωρεί καθημερινά συνεχώς τη λεγόμενη ιθαγένεια σε εκατοντάδες εποίκους, που διαμένουν στα κατεχόμενα.

    [08] ΡΙΚ ΕΡΕΥΝΑ

    Το ΡΙΚ παρουσιάζει απόψε νέα μεγάλη παγκύπρια έρευνα για τις προεδρικές εκλογές. Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο της κάλπης με δείγμα χιλίων- διακοσίων ψηφοφόρων και θα προβληθεί από το ΡΙΚ ΕΝΑ, από τις εννέα έως τις ένδεκα το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής ''Προεδρικές Εκλογές 2003''. Την έρευνα θα παρουσιάσει ο εκλογολόγος- πολιτικός αναλυτής Γιάννης Μαυρής με το δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά. Η έρευνα καταδεικνύει τις τελευταίες τάσεις του εκλογικού σώματος, την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο και δεύτερο γύρο, τη συσπείρωση των κομμάτων, πού κατευθύνεται η ψήφος των νέων ψηφοφόρων και τα ποσοστά των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

    [09] ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ

    Φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα κατέστρεψε ολοσχερώς περίπτερο στα Λατσιά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις δύο και σαρανταπέντε στο περίπτερο Αγία Τριάδα, στο συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου, ιδιοκτησίας της Κάλλιας Χατζηζαχαρίου. Η φωτιά επεκτάθηκε και σε διπλανό ανθοπωλείο, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές και το οποίο ανήκει επίσης στην Χατζηζαχαρίου. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση το ύψος των ζημιών ενέρχεται στις εκατό περίπου χιλιάδες λίρες, ενώ η φωτιά φαίνεται να τέθηκε κακόβουλα.

    [10] ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΠΑΦΟΣ

    Λίγο ενωρίτερα φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς και αυτοκίνητο στην Πάφο. Η φωτιά ξέσπασε στις δύο τα ξημερώματα στο αυτοκίνητο του Ριάτ Ελόνε, σαρανταέξι χρόνων συριακής καταγωγής. Το αυτοκίνητο του Ελόνε, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, στη συνοικία Αναβαργού, στην Πάφο. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εξετάσεις, η φωτιά φαίνεται να τέθηκε κακόβουλα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, έως νοτιοδυτικοί ισχυροί, πέντε μποφόρ και στα νότια και δυτικά παράλια έως πολύ ισχυροί, έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη και στα προσήνεμα κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, ενώ στα ορεινά θα πέσουν λίγα χιόνια.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 6 February 2003 - 17:15:28 UTC