Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-01-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
  • [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΛΒΑΡΟ
  • [04] ΜΟΡΦΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [05] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΠΥ
  • [06] ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΝΟΔΟΣ
  • [07] ΙΡΑΚ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ
  • [08] ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [09] ΜΑΓΧΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
  • [10] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [11] ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΥΡ
  • [12] ΚΙΝΤΜΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2003

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

    Προκηρύσσονται αύριο επίσημα οι προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου.

    Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στις 17 Ιανουαρίου.

    Η προκήρυξη θα γίνει με διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών, που θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα ανακοινωθούν και τα ονόματα του Γενικού Εφόρου Εκλογής και των Βοηθών Εφόρων.

    Γενικός έφορος θα είναι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και βοηθοί οι κατά τόπους έπαρχοι.

    Οι ψηφοφόροι ανέρχονται στις 475 χιλιάδες.

    [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εκτιμά ότι δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ετοιμάζεται η Συνθήκη Προσχώρησης καί ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε προσχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει η προεδρεύουσα χώρα, που είναι η Ελλάδα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η προεδρεύουσα χώρα θα παρουσιάσει και τα Πρωτόκολλα για την κάθε μία από τις δέκα χώρες. Διευκρίνισε επίσης ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, στο Πρωτόκολλο για την Κύπρο, θα περιγράφεται και ο μηχανισμός ενσωμάτωσης στον υπόλοιπο κορμό του κράτους και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όταν επέλθει λύση.

    [03] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΛΒΑΡΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι ο Αλβαρο Ντε Σότο αρχίζει τη νέα δραστηριότητά του στις επτά Ιανουαρίου, ξεκινώντας από την Αθήνα καί την Αγκυρα.

    Ο κύριος Κασουλίδης πρόσθεσε πως σε περίπτωση, που ο Ντενκτάς προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και επαναλάβει τις απαράδεκτες θέσεις του, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία.

    [04] ΜΟΡΦΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Πενήντα εννέα στους εκατό Τουρκοκύπριους, που διαμένουν στην κατεχόμενη Μόρφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, εγκρίνει την επιστροφή της περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της, αρκεί να υπάρξει λύση. Δηλώνουν, μάλιστα, έτοιμοι για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τη δημοσκόπηση διενήργησε ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης της Επαρχίας Μόρφου και τη δημοσιεύει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις.

    [05] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΠΥ

    Στρατιώτης από την Ελλάδα, Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης, βρήκε το θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Πρόκειται για τον Κωσταντίνο Κοντό, 34 ετών, κάτοικο Ιδαλίου.

    Το δυστύχημα συνέβη λίγο πριν τις επτά το πρωί στον παλιό δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού, παρά τη βιομηχανία Ντιξάν.

    Ο Κωσταντίνος Κοντός ζούσε στην Κύπρο τα τελευταία επτά χρόνια. Ηταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, δύο μόλις χρόνων.

    [06] ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΝΟΔΟΣ

    Διαφοροποιούνται από σήμερα οι τιμές των καυσίμων, μετά την αύξηση του ΦΠΑ σε 15 τοις εκατόν και τη μερική τους ανα-ισορρόπησή τους απο τη Βουλή.

    Η τιμή του ακάθαρτου πετρελαίου αυξήθηκε κατά έξι σεντ και πωλείται 31 σεντ το λίτρο, ενώ η τιμή της βενζίνης μειώθηκε κατά ένα σεντ και πωλείται στα 46,5 σεντ το λίτρο.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η επόμενη ανα-ισορρόπηση θα γίνει την πρώτη Ιουλίου, ενώ η πλήρης ελευθεροποίηση της αγοράς των καυσίμων θα γίνει την πρώτη Οκτωβρίου.

    [07] ΙΡΑΚ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ

    Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχή στην πόλη Μπάσρα, στα νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο του Ιράκ, ένας πολίτης σκοτώθηκε και τρείς τραυματίσθηκαν.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί δήλωσαν ότι έπληξαν ιρακινό ραντάρ, το οποίο είχε μετακινηθεί στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ και αποτελούσε απειλή για τα δυτικά αεροσκάφη.

    Στο μεταξύ περισσότεροι από ένδεκα χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες διατάχθηκαν από τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινηθούν προς την περιοχή του Κόλπου.

    Παράλληλα αμερικανικά άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα άρχισαν να μεταφέρονται προς τον Κόλπο, ενισχύοντας τις ήδη ισχυρές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Η Τουρκία εποφθαλμιά τις πετρελαιοπηγές της Μοσούλης και του Κιρκούκ στο βόρειο Ιρακ και για τον σκοπό αυτό έχει ετοιμάσει το δικό της σενάριο.

    Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που έκαμε ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ σε εκδότες και συντονιστές τηλεοπτικών δικτύων της Τουρκίας, για την ιρακινή κρίση.

    Η Χουριέτ γράφει ότι πρωθυπουργός Γκιούλ ανέφερε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και υποστηρίζει τη χρησιμοποίηση των πετρελαίων της Μοσούλης και του Κιρκούκ από όλα τα στοιχεία του ιρακινού λαού.

    Αν αυτό δεν γίνει, είπε, και προκύψουν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ, η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής. Στο ζήτημα αυτό, πρόσθεσε, έχει το δικό της σενάριο.

    Για το θέμα του Ιράκ θα ενημερωθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση σε συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών.

    [09] ΜΑΓΧΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

    Το τουρκικής πλοιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Βίκι, προσέκρουσε χθες βράδυ στο ναυάγιο του νορβηγικού οχηματαγωγού Τρικολόρ, ανοικτά των βρετανικών ακτών, στη θάλασσα της Μάγχης.

    Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 70 χιλιάδες τόνους πετρελαίου.

    Δύο ώρες μετά τη σύγκρουση το δεξαμενόπλοιο κατόρθωσε να αποκολληθεί από το ναυάγιο.

    Το νορβηγικό οχηματαγωγό Τρικολόρ βυθίστηκε στη θάλασσα της Μάγχης, στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ μετέφερε τρεις χιλιάδες πολυτελή αυτοκίνητα, ύστερα από σύγκρουσή του με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    [10] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Συγκρούσεις ξεσπάσαν μετά τα μεσάνυκτα στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά το θάνατο τεσσάρων νεαρών Παλαιστινίων από πυρά του ισραηλινού στρατού. Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι οι Παλαιστίνιοι, ετοιμάζονταν να επιτεθούν εναντίον εβραϊκών συνοικισμών.

    Σε ψεσινές συγκρούσεις, εξάλλου, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τραυματίστηκαν πολλοί Παλαιστίνιοι.

    Στη Δυτική Οχθη Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν Παλαιστίνιο, με αποτέλεσμα να εκραγούν εκρηκτικά, που μετέφερε σε σακίδιο, και να σκοτωθεί. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Παλαιστίνιος που βρισκόταν κοντά στην πόλη Ναμπλούς, επεχείρησε να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό.

    [11] ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΥΡ

    Κατάστημα που λειτουργούσε ως περίπτερο στον Αγιο Αθανάσιο Λεμεσού, κάηκε ολοσχερώς, από πυρκαγιά που ξέσπασε στις πέντε το πρωί. Οικία, πάνω από το κατάστημα υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

    [12] ΚΙΝΤΜΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Η διάσημη ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ταινία Μέγας Αλέξανδρος.

    Το ρόλο του Μακεδόνα στρατηλάτη θα υποδυθεί ο Λεονάρτο Ντι Κάπριο.

    Σκηνοθέτης της ταινία είναι ο Αυστραλός Μπαζ Λούρμαν.

    Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν στο Μαρόκο.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν κατά διαστήματα και θα πέσουν βροχές, που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανό πολύ δυνατούς ανέμους.

    Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα πέσει χιόνι ή χιονόνερο.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους έξι στα υψηλότερα ορεινά.//

    Απόψε θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα πέσει χιόνι ή χιονόνερο.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, τριών μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έντεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους τρείς στα υψηλότερα ορεινά.//


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 2 January 2003 - 16:51:29 UTC