Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-12-05

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΙΣΩ
  • [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ
  • [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
  • [05] ΟΜΗΡΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [06] ΑΛΕΚΟΣ ΓΚΡΟΣΜΑΝ
  • [07] ΑΡΓΙΑ 23Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΙΣΩ

    Απροσδόκητη εξέλιξη σημειώθηκε το πρωϊ γύρω από το θέμα των απαντήσεων της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στη δεύτερη επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγκασθεί να αποσύρει την απάντηση της προς τον Κόφι Ανάν την οποία είχε επιδώσει γύρω στα χθες βράδυ. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ύστερα από συνάντηση νωρίς το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη, ανακοίνωσε ότι γύρω στα μεσάνυκτα οι δύο πλευρές επέδωσαν ταυτοχρόνως τις απαντήσεις τους στα Ηνωμένα Εθνη. Λίγη ώρα, όμως, αργότερα, ακολούθησε γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη στην οποία αναφερόταν, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα, δεν επέδωσε τελικά την απάντησή της. Μετά την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε από τον Αλβαρο ντε Σότο άμεση επιστροφή της επιστολής του, όπως και έγινε. Στη δήλωση του προέδρου Κληρίδη, την οποία διάβασε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, παρατίθενται όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το βράδυ. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος Κληρίδης ο Αλβαρο ντε Σότο, ενημέρωσε δύο φορές τηλεφωνικώς το Προεδρικό, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα επέδιδε την απάντησή του γύρω στις 11.30 ώρα Κύπρου. Ως εκ τούτου η ελληνοκυπριακή πλευρά, υλοποιώντας την απόφασή της, επέδωσε την απάντησή στις 11 και 48. Το πρωί, όμως, ο Αλβαρο ντε Σότο επικοινώνησε με τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Παντελή Κούρο, ανακοινώνοντάς του ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδωσε τελικώς την απάντησή της, λόγω προβλήματος που παρουσιάσθηκε στο φαξ, και ότι θα το πράξει τις αμέσως επόμενες ώρες. Ο κύριος Παπαπέτρου, εκφράζοντας λύπη για την όλη κατάσταση, παρατήρησε πως η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς προσφέρεται στον καθένα και κυρίως στο Γενικό Γραμματέα προς άντληση συμπερασμάτων. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι δεν διαφοροποιείται η πολιτική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, πρόσθεσε, θέλει να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες για λύση του Κυπριακού. Με την επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας ζητούσε από τις δύο πλευρές να καθορίσουν τα σημεία για τα οποία επιθυμούν αλλαγές επί του σχεδίου του.

    [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε δηλώσεις νωρίτερα στο Τρίτο ανέφερε ότι η υποβολή αναθεωρημένου εγγράφου από τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρεται σαφέστατα στην επιστολή του Κόφι Ανάν, ο οποίος ζητούσε τις απόψεις των δύο πλευρών έως τις τριάντα Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσει να το διαμορφώσει. Ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε, ωστόσο, ότι με την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί, φαίνεται να βγαίνει από τα χρονοδιαγράμματά του και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας. Απαντώντας σε ερώτηση ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι το συμπέρασμα από όσα έχουν λεχθεί είναι ότι μετά την υποβολή του αναθεωρημένου εγγράφου θα γίνει διαπραγμάτευση.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ

    Το Εθνικό Συμβούλιο δεν θα συνοδεύσει ως Σώμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης στις δώδεκα Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ό Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Η απόφαση λήφθηκε, όπως είπε ο κύριος Χριστόφιας, σε πρωϊνή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή. Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη διάσκεψη θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου επέδωσε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τίς διαρροές που παρατηρούνται στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο κύριος Δημητρίου ζητά όπως το θέμα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως στην επόμενη συνεδρία του Σώματος. Ηδη ο πρόεδρος Κληρίδης διένειμε την επιστολή σε όλα τα μέλη του Εθνικού. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Δημητρίου εξέφρασε θλίψη καί οργή για τις διαρροές που παρατηρούνται και μίλησε για ασέβεια στους θεσμούς και το εθνικό θέμα. Ο κύριος Δημητρίου είπε ότι είναι ζημιογόνο να διαβουλευόμαστε δημοσίως και να αποκαλύπτουμε τι τεκταίνεται στο Εθνικό. Είπε επίσης ότι τίθεται θέμα τάξης, καθώς οι διαρροές γίνονται για σκοπούς μικροπολιτικής. Εξ άλλου ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για επιλεκτικές διαρροές από τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλιου και ανέφερε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στα μέλη του Σώματος, τα οποία δυνατό να φοβούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους ανησυχώντας μήπως διαρρέυσουν.

    [05] ΟΜΗΡΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ο Πρόεδρος του Κισός και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα σύμπτωση απόψεων το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα, παρά τις ασάφειες και τα αρνητικά στο σχέδιο Ανάν και την ανάγκη διευκρινήσεων, ότι αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης και όχι ως βάση λύσης. Ο κύριος Ομήρου μιλούσε χθες βράδυ στο Λονδίνο.

    [06] ΑΛΕΚΟΣ ΓΚΡΟΣΜΑΝ

    Τη συγκυρία και τη δυνατότητα που υπάρχει για ταυτόχρονη επίλυση του κυπριακού, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καί τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, υπέδειξε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις στο Τρίτο ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κύριος Μαρκίδης, επανέλαβε στον κύριο Γκρόσμαν ότι δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε με τη θηλειά στο λαιμό και ότι απαιτείται να γίνει διαπραγμάτευση επί ορισμένων σημείων του σχεδίου Ανάν.

    [07] ΑΡΓΙΑ 23Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Υστερα από συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με τις Οργανώσεις των καθηγητών, η εορτή των Τριών Ιεραρχών της τριακοστής Ιανουαρίου θα θεωρηθεί για φέτος εργάσιμη για τη Μέση εκπαίδευση και θα αναπληρωθεί με την εικοστή τρίτη Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, λόγω του ότι μεσολαβεί το Σαββατοκυτρίακο της εικοστής πρώτης και η εικοστής δευτέρας Δεκεμβρίου, τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων την Παρασκευή είκοσι Δεκεμβρίου.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Σήμερα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, με ενδεχόμενο να φέρουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιανατολικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους είκοσι-ένα βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους έντεκα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Το βράδυ, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με πιθανότητα τοπικών βροχών..


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 5 December 2002 - 15:35:10 UTC