Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΑΛΙΑ
  • [02] ΧΑΝΙ ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [03] ΧΑΝΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΕΝΡΤΟΓΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
  • [06] ΣΗΜ ΣΕΖΕΡ ΠΑΚΕΤΟ
  • [07] ΝΙΓΗΡΙΑ ΜΙΣ ΧΑΜΟΣ
  • [08] ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
  • [09] ΚΑΣΜΙΡ ΝΕΚΡΟΙ
  • [10] ΤΣΕΧΙΑ ΤΟΞΙΚΟ ΠΥΡ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΑΛΙΑ

    Σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με το περιβάλλον αντιμετωπίζει ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ελάχιστη βελτίωση μπορεί να υπάρξει αυτής της κατάστασης. Στις κινήσεις του, όμως, παρουσιάζει παρά πολύ καλή βελτίωση και με συνεχή θεραπεία μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερα.

    Σε αυτά κατέληξαν οι ιατροί, δύο Βρετανοί και ένας Ελληνας, τα πορίσματα των οποίων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης στην Ιερά Σύνοδο.

    Ο κύριος Σαββίδης απέφυγε να δηλώσει αν ο Μακαριώτατος πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, λέγοντας ότι είναι αντιδεοντολογικό να συζητείται δημοσίως από τί πάσχει ένας ασθενής. Είπε, όμως, πως ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να σημειωθεί θεαματική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του.

    [02] ΧΑΝΙ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Συνάντηση εκτός προγράμματος είχαν στις οκτώ το πρωί στη βρετανική υπάτη αρμοστεία, ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεη και ο σύμβουλος του προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες, γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Η συνάντηση θεωρείται συνέχεια των χθεσινών συνομιλιών του προέδρου Κληρίδη με τον απεσταλμένο της Βρετανίας, κατά τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκαμε σαφές στο λόρδο Χάνεη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, τονίζοντας επίσης ότι είναι ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα, που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    [03] ΧΑΝΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Μετά τη συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα ο λόρδος Χάνεη άρχισε επαφές στα Κατεχόμενα, με τουρκοκύπριους πολιτικούς στα εκεί γραφεία της υπάτης αρμοστείας.

    Ο Ντερβίς Ερογλου, σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση, είπε πως ανέφερε στο λόδρο Χάνεη ότι οι διαφορές και οι βασικότερες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς εστιάζονται στα θέματα των Περιουσιών και του Εδαφικού.

    Κατά τον Ερογλου ο Χάνεη τον διαβεβαίωσε πως όταν οι δύο πλευρές αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα θέματα αυτά.

    [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυπριακής πλευράς για έναρξη διαβουλεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας όμως ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται ουσιώδες χρονικό διάστημα.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Κασουλίδης απέρριψε τη θέση πως αν δεν υπάρξει αρκετός χρόνος για διαπραγματεύσεις, το σχέδιο Ανάν θα πάρει τη μορφή της αποδοχής ή της απόρριψής του.

    Ταυτόχρονα διέψευσε πληροφορίες ότι ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεη έδωσε το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης του σχεδίου.

    Επίσης είπε ότι και μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου, θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [05] ΕΝΡΤΟΓΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

    Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν βλέπει λύση του Κυπριακού πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί ελληνικής προεδρίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, ο Ερντογάν άφησε να νοηθεί ότι είναι πολύ περιορισμένες οι ευκαιρίες για επίτευξη συμφωνίας επι του σχεδίου Ανάν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

    Το σχέδιο Ανάν, είπε, δίδει τη δυνατότητα για έναρξη προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων, για να υπάρξει συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης τον καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποφυγή, όπως είπε, σύγκρουσης πολιτισμών μεταξύ Ευρώπης και μουσουλμανικού κόσμου.

    [06] ΣΗΜ ΣΕΖΕΡ ΠΑΚΕΤΟ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ δήλωσε για το σχέδιο Ανάν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά και η Αγκυρα δεν προλαμβαίνει να το μελετήσει έως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Ο Αχμέτ Σεζέρ επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει στην Κοπεγχάγη, ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ για τον Ευρωστρατό, εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας ότι η Τουρκία θέλει ορισμένες διευκρινίσεις.

    Οι δηλώσεις Σεζέρ έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο περιθώριο της συνόδου του Νάτο.

    Ο κύριος Σημίτης, απαντώντας σε αξίωση Σεζέρ να τεθούν στο ίδιο πακέτο το Κυπριακό, ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Ευρωστρατός, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να τα θέλει όλα.

    [07] ΝΙΓΗΡΙΑ ΜΙΣ ΧΑΜΟΣ

    Απαγόρευση κυκλοφορίας με άμεση ισχύ επέβαλαν οι αρχές στην πόλη Καντούνα της Νιγηρίας, για να τερματιστούν επεισόδια που προκάλεσαν χιλιάδες νεαροί μουσουλμάνοι, που ζητούν να μη διεξαχθεί στη χώρα τους ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος.

    Εκατόν πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 500 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων, ενώ οι διαδηλωτές προέβησαν σε βανδαλισμούς, επιτέθηκαν εναντίον εκκλησιών και έβαλαν φωτιά σε κτίρια.

    Οι διαμαρτυρίες άρχισαν όταν εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο αναφερόταν ότι ο προφήτης Μωάμεθ πιθανότατα να επέλεγε να παντρευτεί κάποια από τις διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Υφήλιος, αν παρακολουθούσε τον διαγωνισμό ομορφιάς, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Νιγηρία.

    [08] ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

    Συντονισμένες επιχειρήσεις από εδάφους και αέρος διεξήγαγαν όλη τη νύκτα δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο, στα Ιεροσόλυμα.

    Δυνάμεις του πεζικού με σαράντα άρματα μάχης και δύο ελικόπτερα εισέβαλαν σε χωριά της Λωρίδας της Γάζας, και κατεδάφισαν σπίτι παλαιστίνιου, μέλους της Χαμάς, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας.

    Στη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινοί κήρυξαν τη Βηθλεέμ, κλειστή στρατιωτική ζώνη και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο γειτονικά χωριά.

    [09] ΚΑΣΜΙΡ ΝΕΚΡΟΙ

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν το πρωί σε ινδικό στρατόπεδο στο Κασμίρ σε ανταλλαγή πυρών με μουσουλμάνους αντάρτες, μέλη ομάδας που έχει τη βάση της στο Πακιστάν.

    Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τους αντάρτες παρέχοντάς τους εξοπλισμό και εκπαίδευση αλλά η Ισλαμαμπάντ δηλώνει ότι παρέχει μόνο ηθική και διπλωματική υποστήριξη στους αντάρτες και μιλά για αυτοδιάθεση του Κασμίρ.

    [10] ΤΣΕΧΙΑ ΤΟΞΙΚΟ ΠΥΡ

    Τοξικό νέφος απειλεί την πόλη Ούστι Ναντ Λάμπεν, στη βόρεια Τσεχία, ύστερα από πυρκαγιά σε εργοστάσιο, που κατασκευάζει συνθετικά υλικά, μπογιές και καλλυντικά.

    Οι αρχές της πόλης έδωσαν εντολή στους ενενήντα χιλιάδες κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, κλείνοντας ερμητικά τα παράθυρα, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Ο καιρός σήμερα θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βόρειοι ασθενείς, τριών μποφόρ και το απόγευμα μεταβλητοί, κυρίως νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους είκοσι-επτά βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους είκοσι-πέντε στα δυτικά και στους δεκαοκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Το βράδυ, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, με βόρειους ασθενείς ανέμους, τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα εξακολουθήσει να είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκατρείς βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκαπέντε στα παράλια και στους εννέα στα ψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 22 November 2002 - 12:43:04 UTC