Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-11-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΕΛΙΚΑ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΝΕΑ ΕΡΤΟΓΑΝ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΥΠΟΣ
  • [05] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΜΗΝΥΜΑ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΗΝΥΜΑ
  • [08] ΔΡΑΚΟΣ ΜΗΝΥΜΑ
  • [09] ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΗΝΥΜΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΕΛΙΚΑ

    Σαρωτική νίκη πέτυχε στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το Κόμμα του Ερντογάν απέσπασε το 34,2 τοις εκατόν των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία στο Τουρκικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας 363, από τις 550 έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Kόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ απέσπασε το 19,3 τοις εκατόν και 178 έδρες. Οι υπόλοιπες εννέα έδρες καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ κανένα από τα υπόλοιπα δεκαέξι κόμματα δεν εκπροσωπούνται στη νέα βουλή αφού δεν ξεπέρασαν το όριο του δέκα τοις εκατόν. Επισήμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την κεντρική εφορευτική επιτροπή σε μία εβδομάδα.

    [02] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η νέα Κυβέρνηση στην Τουρκία δεν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προτού περάσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας θα χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να επιβεβαιώσει επισήμως τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, το κοινοβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί την πέμπτη ημέρα μετά την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων, δηλαδή γύρω στις 15 Νοεμβρίου. Αφού γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών ο πρόεδρος Αχμέντ Σεζέρ θα διορίσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Μέχρι να σχηματισθεί η νέα Κυβέρνηση, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ θα συνεχίσει να ασκεί χρέη πρωθυπουργού. Εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε στο πρακτορείο Ρόϋτερ ότι ορισμένα μέλη του θα συναντηθούν σήμερα, ωστόσο η ολομέλεια του Κόμματος θα συνέλθει αύριο προκειμένου να επιλέξει τον υποψήφιό του για την πρωθυπουργία. Ο αρχηγός του κόμματος Ρετζέπ Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός εξαιτίας καταδίκης του για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν απήγγειλε ποίημα σε διαδήλωση.

    [03] ΝΕΑ ΕΡΤΟΓΑΝ

    Ο Ρετζέπ Ερντογάν γνωστοποίησε πρόθεσή του να επισκεφθεί όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχής γενομένης από την Αθήνα. Η εφημερίδα "Τα Νέα" επισημαίνει μάλιστα ότι η Αθήνα ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Ερτογάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σκοπός του ισλαμιστή αρχηγού είναι να εκθέσει τις απόψεις του για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ερντογάν επείγεται να δώσει διαπιστευτήρια καλού Ευρωπαίου ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες της χώρας του να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΥΠΟΣ

    Ο Τουρκικός Τύπος αποδίδει τη νίκη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην έντονη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων από την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Η Χουριέτ χαρακτηρίζει τη νίκη του Ερντογάν βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης και η Σαμπάχ εξέγερση της Ανατολίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική σκηνή στην Τουρκία δεν είχε ξαναδεί μια τέτοια εκτεταμμένη επιχείρηση διάλυσης. Ορισμένες εφημερίδες προβλέπουν ότι η νίκη του Ερντογάν θα πυροδοτήσει σοβαρές εντάσεις με το κατεστημένο στην Αγκυρα. Αντίθετα οι φιλο-ισλαμικές εφημερίδες χαιρέτισαν την επιτυχία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποκαλώντας την θρίαμβο.

    [05] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

    Αρχισε στις έξι το πρωί ο δέκατος-τρίτος Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που οργανώνουν από κοινού το ΡΙΚ και ο όμιλος Λαϊκής, με τη στήριξη του συγκροτήματος Ο Φιλελεύθερος. Πενήντα-οκτώ περίπτερα έχουν στηθεί σε όλη την Κύπρο και δώδεκα αυτοκίνητα κουμπαράδες θα οργώσουν όλο το ελεύθερο τμήμα της νήσου για εισφορές. Το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για ένα διήμερο θα μεταδίδει ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο του οποίου θα γίνονται εισφορές. Εξάλλου η τηλεόραση του ΡΙΚ θα αφιερώσει ειδικά προγράμματα με τη συμμετοχή δημοφιλών καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς και Ολυμπιονικών της άρσης βαρών τους οποίους συνοδεύει ο προπονητής τους Χρίστος Ιακώβου.

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΜΗΝΥΜΑ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε μήνυμά του με την ευκαιρία του φετινού Ραδιομαραθωνίου, τόνισε ότι όλοι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες προκειμένου αυτά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Η κυβέρνηση, είπε, επιτελεί σημαντικό έργο για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων αυτών και έχει αυξήσει τα ποσά που διαθέτει για το σκοπό αυτό, καθώς και για αγορά τεχνικού εξοπλισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ωστόσο ότι οι ανάγκες είναι πάντοτε μεγάλες και γι αυτό η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σημαντική.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΗΝΥΜΑ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο δικό του μήνυμα κάλεσε όλους να επιδείξουν και φέτος αισθήματα αληλεγγύης και να βοηθήσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ραδιομαραθωνίου, τόνισε ο κύριος Χριστόφιας, είναι άξιες συγχαρητηρίων αλλά δεν επιλύουν τα προβλήματα, προσθέτοντας ότι το κράτος και η κοινωνία γενικότερα πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    [08] ΔΡΑΚΟΣ ΜΗΝΥΜΑ

    Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Αντώνης Δράκος στο μήνυμά του, επεσήμανε ότι ο Ραδιομαραθωνιος ειναι μία κοινωνική εκδήλωση που συμβάλλει στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Με τις εκδηλώσεις του Ραδιομαραθωνίου, είπε ο κύριος Δράκος, δεν προσφέρουμε μόνο χρήματα αλλά συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ασκούμε πιέσεις σε κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς για να επιλύσουν τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    [09] ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΗΝΥΜΑ

    Ο Πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Κίκης Λαζαρίδης τόνισε ότι ο θεσμός του Ραδιομαραθωνίου πέρασε το μήνυμα ότι η κοινωνία πρέπει να στηρίξει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία έχουν και θέση και ρόλο να διαδραματίσουν. Φέτος, τόνισε, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ακόμη καλυτερα αποτελέσματα στον τομέα ενημέρωσης αλλά και συγκέντρωσης υλικών πόρων για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο, τοπικές νεφώσεις δυνατόν να φέρουν λίγες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως νοτιανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια, μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε θα εμφανίζονται τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί, ασθενείς τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια, μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους εννέα στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 4 November 2002 - 13:08:00 UTC