Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-05-24

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
  • [02] ΗΠΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ν
  • [04] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΒΗΜΑ
  • [05] ΟΜΗΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΡΧΙΣΕ
  • [07] ΚΕΒΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
  • [08] ΜΠΟΥΣ ΠΟΥΤΙΝ
  • [09] ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002

  • [01] ΠΑΠΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της για να πεισθεί η Αγκυρα να επιδείξει ευελιξία και διαλλακτικότητα έτσι ώστε να υπάρξει λύση του κυπριακού. Ο κύριος Παπανδρέου συναντήθηκε ψες στην Ουάσιγκτων με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλτ Ράμσφελντ και τον αναπληρωτή Πωλ Γούλφοβιτς στους οποίους ανέπτυξε τις σκέψεις, αναλύσεις και αξιολογήσεις που έγιναν κατά την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Ο κύριος Παπανδρέου τόνισε στους Αμερικανούς Υπουργούς ότι παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Εξήγησε ότι η λύση του προβλήματος εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς θα έχει θετικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Καυκάσου, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε, εξ άλλου, με τον Ειδικό Συντονιστή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για το κυπριακό Τομας Γουέστον, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό υπό το φώς της συνάντησης Κληρίδη-Σημίτη στην Αθήνα.

    [02] ΗΠΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ

    Η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει για διαφοροποίηση της συμφωνίας της Αγκυρας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας και Τουρκίας για το θέμα του ευρωστρατού, στην κατάληξη της οποίας οι Αμερικανοί διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας. Ο κύριος Παπανδρέου παρουσίασε τις ελληνικές ενστάσεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία εξαιρεί το Αιγαίο και την Κύπρο από την επιχειρησιακή ζώνη του ευρωστρατού. Διαβεβαίωσε όμως τον Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει κάποια "συμπληρωματική" κίνηση, η οποία να ικανοποιεί ως ένα βαθμό την Ελλάδα, αλλά δεν τάσσεται υπέρ της ανατροπής ή επαναδιαπραγμάτευσης της υφιστάμενης συμφωνίας. Η Αθήνα ωστόσο εκτιμά ότι το θέμα της λειτουργίας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης θα προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς την υιοθέτηση του κειμένου της Αγκυρας.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ν

    Νέα συνάντηση είχαν το πρωί ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό. Η συνάντηση έγινε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο.

    [04] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΒΗΜΑ

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για νέες μαζικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου και του Φιρ Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία. Με επιστολή προς τον Κόφι Ανάν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, καταγγέλλει ότι οι ενέργειες αυτές τις Τουρκίας που σημειώθηκαν κατά τους τελευταίους δύο μήνες, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

    [05] ΟΜΗΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομηρου δήλωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά σε καμμιά περίπτωση δεν θα κάμει αποδεκτή την απαίτηση του Ντενκτάς και της Αγκυρας για δημιουργία δύο χωριστών κρατών με μια χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους. Πρόκειται, είπε, για μια κορυφαία αδιάλλακτη προσέγγιση η οποία πέραν τούτου θα αποτελέσει και εμπόδιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κύριος Ομήρου υπενθύμισε ότι με δηλώσεις του Γκίντερ Φερχόϊγκεν και άλλων κοινοτικών αξιωματούχων είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό κράτος που θα παίρνει αποφάσεις χωρίς πολλές διαδικασίες.

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΡΧΙΣΕ

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης άρχισε το πρωί να ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τη γενική γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Αυτήν την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών κρίθηκε αναγκαία διότι σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στα εθνικά θέματα. Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κύριος Σημίτης είπε ότι το κυπριακό βρίσκεται σε λεπτή φάση και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσκολίες στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον κύριο Σημίτη ακολουθεί τις συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα.

    [07] ΚΕΒΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται για τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με άμεση επίπτωση στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Ο Πρόεδρος του Κεβέ Βασίλης Ρολόγης, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ανέφερε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα αυξήσουν αντί να μειώσουν το φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις, γεγονός, όπως είπε, που μελλοντικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την οικονομία.

    [08] ΜΠΟΥΣ ΠΟΥΤΙΝ

    Οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας Τζιώρτζ Μπους και Βλαδιμίρ Πούτιν άρχισαν το πρωί στο Κρεμλίνο ιστορική συνάντηση, κατά την οποία θα υπογράψουν συμφωνία για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των χωρών τους κατά δύο τρίτα. Η συνθήκη προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων. Ο Πρόεδρος Μπους πραγματοποιεί από χθες τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία.

    [09] ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Τελούνται απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα εγκαίνια της εικοστής-έβδομης Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου. Τα εγκαίνια ήταν προγραμματισμένα για χθες το βράδυ, αλλά αναβλήθηκαν λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Η τελετή των εγκαινίων θα αρχίσει στις επτά και τριάντα το βράδυ και θα μεταδίδεται απευθείας από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι και το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ. Η έκθεση θα ανοίξει κανονικά τις πύλες της για το κοινό στις οκτώ και σαράντα πέντε απόψε.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά το πλείστον κυρίως αίθριος.Ωστόσο μερικές τοπικές νεφώσεις πιθανόν να φέρουν λίγες βροχές κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και τοπικά ισχυροί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 25 στα παράλια. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ως βορειανατολικούς ανέμους, δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 στα ψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 24 May 2002 - 10:50:42 UTC