Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-03-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΠΥΡΟΣ ΥΓΕΙΑ
  • [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
  • [05] ΑΙΓΑΙΟ ΑΓΚΥΡΑ Ν
  • [06] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ
  • [08] ΤΑΣΣΟΣ ΤΡΙΖΩΝΙΚΗ
  • [09] ΤΟΤΣΙ ΤΡΙΖΩΝΙΚΗ
  • [10] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΠΡΟ
  • [11] ΤΑΣΣΟΣ ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [12] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ TΡITH 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Δραματική επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Ο Κώστας Σημίτης θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους εταίρους του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, το πλαίσιο αρχών για την επίλυση του ζητήματος του ευρωστρατού.

    Στην Αγκυρα αρχίζουν σήμερα οι διερευνητικές επαφές των υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

    Απαράδεκτες θεωρεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, τις πρόνοιες του σχεδίου για τριζωνική λύση στο κυπριακό, που ετοίμασαν οι ακαδημαϊκοί Μάικλ Εμερσον και Νάταλι Τότσι. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για σενάριο φαντασίας, άσχετο με τις πραγματικότητες της Κύπρου.

    [02] ΣΠΥΡΟΣ ΥΓΕΙΑ

    Δραματική επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Αυτό ανέφεραν πριν από λίγο στο Ρικ ιατρικές πηγές του Ογκολογικού. Ο Σπύρος Κυπριανού νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο στο Ογκολογικό Κέντρο, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης του. Νωρίτερα οι γιατροί είχαν δηλώσει ότι του παρείχοντο φάρμακα υποστηρικτικά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και αναμενόταν η αντίδραση του οργανισμού του τις επόμενες ημέρες. Τον Σπύρο Κυπριανού επισκέφθηκαν και σήμερα στενοί φίλοι, συνεργάτες και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

    [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η συνάντηση, όπως και οι προηγούμενες, πραγματοποιείται στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των Συμβούλων των δύο ηγετών.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους εταίρους του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, την ερχόμενη Παρασκευή, το πλαίσιο αρχών για την επίλυση του ζητήματος του ευρωστρατού. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι αμέσως μετά την υποβολή των Ελληνικών θέσεων θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανικής προεδρίας, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, με τη συμμετοχή του Υπάτου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας των Δεκαπέντε, Χαβιέ Σολάνα. Η Ελλάδα, είπε, ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί την ίδια και όχι υιοθέτηση του Αμερικανοβρετανικού κειμένου, το οποίο δεν διαμορφώθηκε με θεσμικό τρόπο. Ο κύριος Γιαννίτσης διευκρίνησε ότι από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για διευθέτηση του θέματος. Το ζήτημα του ευρωστρατού βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά την άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί συμφωνία που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία σε συνεννόηση με την Αγκυρα. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, Αιγαίο και Κύπρος εξαιρούνται από το πεδίο δράσης του ευρωστρατού.

    [05] ΑΙΓΑΙΟ ΑΓΚΥΡΑ Ν

    Στην Αγκυρα αρχίζουν σήμερα οι διερευνητικές επαφές των υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Στόχος της συνάντησης είναι να διαπιστωθούν τα σημεία σύγκλισης ώστε να αρχίσει ο διάλογος για τη σύνταξη συνυποσχετικού προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι η διαδικασία που αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα υπάγεται στο πλαίσιο που έχει εξαγγελθεί. Ο κύριος Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές διατηρούν το δικαίωμα εμμονής στις απόψεις τους, τις οποίες στην παρούσα φάση θα ανταλλάξουν, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

    [06] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Εννέα άνθρωποι, από τους οποίους οι έξι Ισραηλινοί, σκοτώθηκαν το απόγευμα σε επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείου στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Διιστάμενες είναι ωστόσο οι πληροφορίες αναφορικά με την ταυτότητα των ατόμων που διενήργησαν την επίθεση. Σύμφωνα με επίσημη πηγή στη Βηρυτό, τα πυρά δεν προέρχονταν από το Λίβανο, αλλά από ομάδα ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου Αλ Μανάρ, μετέδωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μέλη της Ιντιφάντα, τα οποία κατευθύνθηκαν βόρεια του Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίθεση προερχόταν από το εσωτερικό του Ισραήλ. Ισραηλινή πηγή ωστόσο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα πυρά προέρχονταν από το λιβανικό έδαφος. Ανώτερη πηγή του Ισραηλινού στρατού πρόσθεσε ότι από την επίθεση στο λεωφορείο, υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ

    Απαράδεκτες θεωρεί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τις πρόνοιες του σχεδίου για τριζωνική λύση στο κυπριακό, όπως ετοίμασαν οι ακαδημαϊκοί Μάικλ Εμερσον και Νάταλι Τότσι. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται από ένα επιστήμονα συζητήσεις τόσων χρόνων. Ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε το συζήτησε μαζί του. Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, χαρακτήρισε αβάσιμα και ανόητα δημοσιεύματα που φέρουν τον ίδιο να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα της τριζωνικής. Δεν διαφωνήσαμε, αφού δεν συζητήσαμε το θέμα, είπε ο κύριος Παπαπέτρου.

    [08] ΤΑΣΣΟΣ ΤΡΙΖΩΝΙΚΗ

    Σενάριο φαντασίας, άσχετο με τις πραγματικότητες της Κύπρου, χαρακτήρισε το σχέδιο Εμερσον - Τότσι για λύση τριζωνικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος του Δήκο Τάσσος Παπαδόπουλος. Σχολιάζοντας την πρόταση των ακαδημαϊκών Εμερσον και Ντότσι, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για απλή μελέτη δύο ερευνητών οι οποίοι χρησιμοποίησαν όση φαντασία μπορούσαν, μαζεύοντας πρόνοιες από διάφορα συντάγματα. Επεσήμανε ότι το σχέδιο αυτό δεν προνοεί τη σύσταση Κυβέρνησης και δεν έχει βάση για σοβαρή συζήτηση.

    [09] ΤΟΤΣΙ ΤΡΙΖΩΝΙΚΗ

    Η ακαδημαϊκός Νάταλι Τότσι δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της τριζωνικής λύσης του κυπριακού. Το δημοσίευμα για τριζωνική, είπε, προήλθε από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αβρούπα και εξέφρασε την απορία πως και γιατί αποδόθηκε στην ίδια. Η κυρία Τότσι σημείωσε ότι βρίσκεται στην περιοχή και συνομιλεί με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης του κυπριακού, ετοιμάζοντας σχετική μελέτη.

    [10] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΠΡΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι θέσεις που εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι τίθεται θέμα τάξης για τον Πρόεδρο της Βουλής εάν δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός του για γκαιμπελικές μεθόδους από τον Υπουργό Αμυνας, αποτελούν θέσεις του ίδιου του εκπροσώπου και όχι του Προέδρου Κληρίδη. Ο κύριος Χριστόφιας έκαμε τη δήλωση αυτή ύστερα από συνάντησή του το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση με τον προεδρο για τις χθεσινές του δηλώσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι θέσεις του απηχούν και τίς θέσεις της κυβέρνησης καί ότι ενημέρωσε αργότερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [11] ΤΑΣΣΟΣ ΠΟΡΙΣΜΑ

    Επίθεση εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος του Δήκο Τάσσος Παπαδόπουλος. Σχολιάζοντας την άποψη του Μιχάλη Παπαπέτρου ότι υπάρχει θέμα τάξης για τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι εάν κάθε φορά που ένας διαφωνεί με κάποιον τίθεται θέμα ηθικής τάξης, τότε πρέπει κάθε μέρα να τίθεται θέμα για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο οποίος δεν παραλείπει, όπως είπε, να επιτίθεται σε όσους κρίνει ότι δεν συμφωνούν με τις δικές του ιδέες.

    [12] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΣΣΟΣ

    Απαντώντας στον Πρόεδρο του Δήκο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κύριος Παπαδόπουλος έχει πολιτικά κίνητρα να παριστάνει τον δικηγόρο του κυρίου Χριστόφια. Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος και να αναφέρει αυτά τα κίνητρα, ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι τα γνωρίζουν ακόμη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Το επόμενο διήμερο θα σχηματίζονται κατά διαστήματα τοπικές νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Απόψε θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους 8 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν σταδιακά και θα πέσουν βροχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 13 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Η θερμοκρασία σήμερα.

    Λευκωσία 21 με 14 Λεμεσός 23 με 16 Λάρνακα 22 με 15 Πάφος 20 με 12 Πρόδρομος 16 με 10


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 12 March 2002 - 15:42:47 UTC