Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-01-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΝΕΚΡΟΣ
  • [02] Σ.ΕΥΡΩΠΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΜΙΧΟΣ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
  • [05] ΤΑΣΣΟΣ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
  • [06] ΚΟΥΤΣΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
  • [07] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [08] ΠΡΟΥΠΟΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
  • [09] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΝΕΚΡΕΣ
  • [10] ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΝΕΚΡΟΣ

    Σε νέο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη στις τέσσερις και τριάντα τα ξημερώματα, σκοτώθηκε εστιάτορας από το Παραλίμνι, ο Ανδρέας Μελέκκης, σαραντα-τεσσάρων χρόνων, πατέρας τεσσάρων ανηλίκων παιδιών. Το δυστύχημα συνέβη σε επικίνδυνη στροφή στο τέρμα του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας-Ξυλοφάγου, στο ίδιο σημείο όπου στο παρελθόν έγιναν κι άλλα θανατηφόρα δυστυχήματα. Ο Μελέκκης, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα αυτό να εισέλθει σε εργοτάξιο, να προσκρούσει σε πινακίδα της εργοληπτικής εταιρείας, να αποκολληθεί η στέγη του αυτοκινήτου, και ο ίδιος να υποστεί πολλαπλά κτυπήματα στην κεφαλή. Ο Μελέκκης εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να τον απεγκλωβίσει. Σύμφωνα με τον γιατρό που επισκέφθηκε την σκηνή, ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Από την αρχή του νέου χρόνου, ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα, ανήλθε στους δέκα.

    [02] Σ.ΕΥΡΩΠΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Σημαντικές διαφοροποιήσεις σε αρνητικά σημεία του ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης πέτυχε η Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, αλλά στο ψήφισμα περιελήφθη και μία τροπολογία, με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση να δημιουργήσει ένα μηχανισμό μέσω του οποίου προϊόντα από τα κατεχόμενα, να μπορούν να εξάγονται στην Ενωση. Ο Βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ από το Στρασβούργο, τόνισε ότι ύστερα από τίς προσπάθειες της αντιπροσωπείας εξουδετερώθηκε τουρκική προσπάθεια για κάποιας μορφής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Είπε συγκεκριμένα ότι υπήρχαν ορισμένες αναφορές σε "τουρκοκυπριακή διοίκηση", οι οποίες ύστερα από παρεμβάσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, διαφορφώθηκαν σε "διοίκηση τουρκοκυπριακής κοινότητας". Χαρακτήρισε ωστόσο ως αρνητική εξέλιξη την συμπερίληψη στο ψήφισμα τροπολογίας για τις εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα.

    [03] ΜΙΧΟΣ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διευκρίνισε ότι κατά τις συναντήσεις ομάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο εξωτερικό, ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση που δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Απέρριψε επίσης τα περί μυστικότητας και τόνισε ότι για τη συνάντηση στην οποία παρέστη και ο ίδιος, από τίς επτά έως τις εννέα Δεκεμβρίου στη Βιέννη, είχε ενημερώσει προηγουμένως τους πολιτικούς συντάκτες αλλά καί τόν ίδιο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε συνταξιδεύσει. Μιλώντας στο Τριτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι στις συναντήσεις αυτές γίνεται ανταλλαγή απόψεων για την εξεύρεση τρόπων που θα φέρουν πιό κοντά τίς δύο κοινότητες.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν ετηρείτο μυστικότητα στον τρόπο και τα θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις ομάδων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων δεν θα εδημιουργείτο ο θόρυβος και η εύλογη, όπως τη χαρακτήρισε, ανησυχία που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή ομάδα δεν είχε καμιά αρμοδιότητα ούτε διαπραγματεύτηκε ο,τιδήποτε. Απλώς, είπε, εκφράστηκαν κάποιες απόψεις οι οποίες δεν δεσμεύουν κανένα και ουδείς μπορεί να τις χρησιμοποιήσει αν δεν τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    [05] ΤΑΣΣΟΣ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις συναντήσεις αυτές εκφράζονται θέσεις οι οποίες δεν είναι ταυτόσημες με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, γεγονός, όπως είπε, που μπορεί να δώσει σε τρίτους την εντύπωση ότι υιοθετούνται από μερίδα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ανέφερε επίσης ότι αυτοί που διοργανώνουν τίς συναντήσεις, προσκαλούν εκείνους οι οποίοι κατα την εκτίμησή τους έχουν κάποια επιρροή στα κοινά, με αποτέλεσμα οι απόψεις και οι θέσεις που διατυπώνονται να μπορέσουν να αποτελέσουν τροφή για τρίτους, οι οποίοι δυνατό να θέσουν ιδέες που δεν συνάδουν με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Και μόνο η παρουσία κάποιων αξιωματούχων, πρόσθεσε ο κύριος Παπαδόπουλος, θα μπορούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

    [06] ΚΟΥΤΣΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παρουσία του Μιχάλη Παπαπέτρου σε τέτοιες συναντήσεις, σε συνάρτηση με την θέση του ως κυβερνητικού εκπροσώπου, μειώνει την αξιοπιστία του προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες. Ο κύριος Κουτσού είπε ότι τό γεγονός ότι υπήρξε τόση μυστικότητα, δίνει την εντύπωση ότι κάτι κρύβεται, κατα την έκφρασή του. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δίνεται η ευκαιρία στούς τρίτους να δημοσιοποιούν ό,τι θέλουν καί όποτε θέλουν.

    [07] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν το απόγευμα νέα συνάντηση, την τρίτη μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Οπως εγνώσθη, στη συνάντηση θα αρχίσει συζήτηση επί του θέματος των εξουσιών. Χθες, οι δύο συνομιλητές υπέβαλαν γενικές θέσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    [08] ΠΡΟΥΠΟΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Με ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αρχίζει στις πέντε το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2002. Η συζήτηση θα συνεχισθεί αύριο και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο, με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Το ΑΚΕΛ θα τηρήσει αποχή για το μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού, με εξαίρεση τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και την άμυνα. Ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, όπως και το ΔΗΚΟ, το οποίο όμως θα καταψηφίσει κάποια κονδύλια, τα οποία θεωρεί ότι προάγουν πολιτικά ή κομματικά συμφέροντα της συμπολίτευσης. Διαφοροποιημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι η στάση του ΚΙΣΟΣ, το οποίο θα τηρήσει αποχή αντί της καταψήφισης. Θα υπερψηφίσει ωστόσο επιμέρους κονδύλια που αφορούν τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, την άμυνα και την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η συζήτηση για τον κρατικό Προυπολογισμό θα μεταδίδεται και τις τρείς ημέρες απευθείας απο το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι και το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [09] ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΝΕΚΡΕΣ

    Δύο Ισραηλινές, υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους, τα οποία υπέστησαν στη διάρκεια της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στο κέντρο των Ιεροσολύμων, από μέλος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Αλ-Ακσα. Από την επίθεση είχαν τραυματισθεί τριάντα άμαχοι Ισραηλινοί. Δεκατέσσερις από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία. Σε αντίποινο το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες βράδυ επιθέσεις εναντίον προσφυγικών συνοικισμών στη Χαν Γιούνις και τη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας.

    [10] ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ

    Για την ημιτελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας 2003, η εθνική ομάδα ανδρών της Κύπρου αντιμετωπίζει απόψε την αντίστοιχη ομάδα της Ιρλανδίας. Ο αγώνας, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Απόλλωνα στη Λεμεσό, θα αρχίσει στις επτά.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. Απόψε θα συνεχιστεί ο αίθριος καιρός με βορειοδυτικούς ως βορειανατολικούς ασθενείς ανέμους, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους επτά στα παράλια και στον ένα βαθμό στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 60 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 40.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 23 January 2002 - 11:16:37 UTC