Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-01-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΝ
  • [02] ΑΛΒΑΡΟ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [04] ΤΑΣΣΟΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [06] ΑΝΤΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [07] ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΥΦΕΣΗ
  • [08] ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙΡΙΚΑ
  • [09] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΚΑΙΡΙΚΑ
  • [10] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΧΗ
  • [11] ΑΗΚ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΟ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΝΑΝ

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, συμφώνησαν ότι οι πιθανότητες ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό είναι καλύτερες σήμερα από ότι ήταν εδώ κι αρκετό καιρό. Σημίτης και Αναν είχαν χθες συνάντηση στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν δεσμευμένα για επίλυση του Κυπριακού. Στη συνάντηση, η οποία έγινε στην παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Αλβαρο Ντε Σότο, ο Γενικός Γραμματέας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει περίγραμμα λύσης του Κυπριακού, ενώ τόνισε την ανάγκη όπως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ενταθούν με συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα.

    [02] ΑΛΒΑΡΟ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο Ντε Σότο φθάνει στην Κύπρο το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο, ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο κύριος Ντε Σότο, είχε στη Νέα Υόρκη κατ ιδίαν συνάντηση μιας ώρας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζήτησε λεπτομερώς τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών για τη διαδικασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Περουβιανός διπλωμάτης υπολογίζει ότι θα πραγματοποιηθούν δέκα γύροι συνομιλιών στη Λευκωσία σε καταλύματα που θα επιδιορθωθούν γι αυτό το σκοπό στη νεκρή ζώνη. Αλλος ένας γύρος θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

    [03] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το κόμμα του κωφεύει στην προεδρολογία καί δεν πρόκειται στο παρόν στάδιο να συζητήσει τέτοιο θέμα. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι για τον Δησύ προέχει αυτή την ώρα το κυπριακό καί η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Είπε επίσης ότι το θέμα των προεδρικών θα συζητηθεί όταν πρέπει καί διευκρίνισε ότι ο Δησύ θα προβεί σέ ανοίγματα πρός την κοινωνία καί θα προχωρήσει σε υπερβάσεις, μια πολιτική, η οποία, όπως είπε, εφαρμόστηκε με επιτυχία στις Δημοτικές εκλογές. Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα.

    [04] ΤΑΣΣΟΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο Πρόεδρος του Δήκο Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αχρείαστη καί άκαιρη την συζήτηση του θέματος της ενταξιακής μας πορείας σε συνδυασμό με τίς τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με την ακαδημαϊκή, όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση, δίδονται προσχήματα σε κάποιους να μεγιστοποιούν τις περιπλοκές καί τους κινδύνους από τήν ένταξη. Ο Πρόεδρος του Δήκο τόνισε ότι το θέμα είναι ξεκάθαρο, είπε. Την αίτηση για ένταξη έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία και περιλαμβάνει ολόκληρη την κυριαρχία της, με αναστολή εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα.

    [05] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τόνισε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο των ελευθέρων περιοχών. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις διεξάγονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διεθνώς ανεγνωρισμένου κράτους, και σε περίπτωση προσχώρησης θα ενταχθεί η Κυπριακή δημοκρατία σε όλη της την επικράτεια. Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι υπήρξαν μόνο ορισμένες παραινέσεις για εξέταση των πιθανών προβλημάτων, τα οποία θα προκύψουν σε περίπτωση ένταξης χωρίς να έχει επιλυθεί το κυπριακό και ανέφερε συγκεκριμένα το θέμα της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές.

    [06] ΑΝΤΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έπρεπε να εγερθεί δημοσίως τέτοιο θέμα καί χαρακτήρισε αχρείαστη την περαιτέρω συζήτηση η οποία, όπως είπε, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε. Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι εδώ και αρκετό καιρό το ΑΚΕΛ εκφράζει ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους και πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη τακτική.

    [07] ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΥΦΕΣΗ

    Αρχισαν να υποχωρούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες και όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκος Θεοφίλου το βαρομετρικό χαμηλό μετακινείται νότια και οι πιθανότητες νέων βροχών και χιονιών σήμερα είναι περιορισμένες. Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Θεοφίλου ανέφερε ότι προοδευτικά ο καιρός θα βελτιώνεται και έως την Κυριακή θα έχουμε θερμοκρασίες πολύ κοντά στις κανονικές για την εποχή. Ταυτόχρονα μειώνεται και η ένταση των θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι περιορίζονται στους έξη με επτά μποφόρ. Εξ άλλου σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κύριος Θεοφίλου είπε ότι αυτό που αναμένεται σήμερα, είναι περιορισμένες πιθανότητες για βροχές στις νοτιοανατολικές περιοχές των Κοκκινοχωριών και μικρή πιθανότητα για χιονόπτωση στο Τρόοδος. Ο κύριος Θεοφίλου είπε ότι οι τελευταίες χιονοπτώσεις ήταν βαριές σε σύγκριση με άλλα χρόνια. Το ύψος των χιονιών έφθασε στο ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά του μέτρου στην κορυφή του Ολύμπου και στην πλατεία Τροόδους στο ένα μέτρο.

    [08] ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙΡΙΚΑ

    Προβληματική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση τόσο του οδικού δικτύου όσο και του δικτύου τηλεπικοινωνιών των ορεινών περιοχών στην επαρχία Λάρνακας. Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Λευκάρων- Βαβατσινιάς, Μελήνης- Οδούς και Κάτω Δρυ- Αγίου Μηνά- Βάβλας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη στη Βαβατσινιά και τη Λάγεια, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, στο οποίο βρίσκονται τα συσήματα ηλεκτροδότησης της Αήκ. Προβλήματα παρατηρούνται και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών στις κοινότητες της ορεινής Λάρνακας, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία.

    [09] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΚΑΙΡΙΚΑ

    Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου συνεχίζονται και σήμερα οι άσχημες καιρικές συνθήκες, με κύρια χαρακτηριστικά βροχές, σφοδρούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Η κακοκαιρία επιδεινώθηκε περισσότερο το βράδυ, με αποτέλεσμα να βρίσκονταν επί ποδός όλοι οι αστυνομικοί σταθμοί της επαρχίας, καθώς και η πυροσβεστική υπηρεσία. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε αρκετά υποστατικά και ψαρόβαρκες στην τουριστική περιοχή του Πρωταρά, ενώ δεκάδες δέντρα που βρίσκονταν κατά μήκος του δρόμου Παραλιμνίου- Κάβο Γκρέκο- Πρωταρά έχουν ξεριζωθεί.

    [10] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΧΗ

    Μαθητές του Γυμνασίου Παραλιμνίου δεν προσήλθαν σήμερα στο σχολείο τους διαμαρτυρόμενοι για τη μη εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης στο σχολείο τους. Την απόφαση πήρε το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου σε χθεσινή του συνεδρία. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γυμνασίου ανέφερε ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί σε αποψινή συνεδρία του Συνδέσμου.

    [11] ΑΗΚ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΟ

    Η Αρχή Ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα ακόλουθα χωριά: Σαϊττάς, Φύλαγρα, Πέρα Πεδί, Κοιλάνι, Βουνί, Αγιος Θεράπων, Πάχνα, Αγιος Αμβρόσιος, Πάνω Κυβίδες, Μανδριά, Ομοδος, Ποταμιού, Βάσα Κοιλανίου, Κισούσα, Μαλιά, Αρσος, Αγιος Νικόλαος, Πραιτώρι, Φιλούσα, Κέδαρες, Αρμίνου, Μέσανα, Αγιος Ιωάννης και Σαλαμιού. Η Αρχή ανακοίνωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επαναφορά της παροχής το συντομότερο δυνατό.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα, παροδικές νεφώσεις αναμένεται να φέρουν ομίχλη και ελαφρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ελαφρές βροχές στις ανατολικές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ισχυροι, πέντε έως έξι μποφόρ και η θάλασσα κυματώδης στα προσήνεμα και ταραγμένη στις άλλες περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά παροδικές και πάλι νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν λίγα χιόνια και ομίχλη στα ορεινά. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειανατολικοί και θα εξασθενήσουν στα τέσσερα έως πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη έως κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές και μέχρι ταραγμένη στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους τρεις βαθμούς στο εσωτερικό, στους πέντε στα παράλια και στους τρεις βαθμούς κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Και αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν κυρίως βορειανατολικοί, αλλά θα εξασθενήσουν περαιτέρω στα τρία έως τέσσερα μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους έντεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους τρεις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι ένα μέτρο και 20 εκατοστά και στην Πλατεία Τροόδους ένα μέτρο.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 10 January 2002 - 14:00:18 UTC