Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-01-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [03] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ
  • [04] ΕΥΡΩ ΠΡΩΤΗ
  • [05] ΕΥΡΩ ΚΥΠΡΟΣ
  • [06] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [07] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ
  • [08] ΛΕΛΛΟΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ
  • [09] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
  • [10] ΑΦΓΑΝΙΚΑ ΝΕΟ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Φαίνεται να υπάρχει καλή πρόθεση εκ μέρους του Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ανέφεραν μέλη της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, που ενημερώθηκαν επίσημα από τον πρόεδρο Κληρίδη για τα όσα είχαν διαμειφθεί για το θέμα στο δείπνο του Σαββάτου.

    Η συνάντηση της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κράτησε μία και πλέον ώρα και εν συνεχεία έγινε ανταλλαγή απόψεων.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου, μετά τη συνάντηση παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι τώρα αυτό που αναμένουν οι συγγενείς των αγνοουμένων είναι να υπάρξει συνέχεια, αφού όπως επεσήμανε, δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη η θετική διάθεση του Ραούφ Ντεντκάς.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια αδιεξόδου φαίνεται να υπάρχει τώρα εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη καλή πρόθεση.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Σκληρή γλώσσα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγόρησε ότι τάσσονται υπέρ της Τουρκίας και κατά της Ελλάδας, χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

    Αν και χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες μεγάλη σύμμαχο χώρα, επέκρινε την υιοθέτηση, εκ μέρους των Αμερικανών, ηλεκτρονικού χάρτη του Αιγαίου που διαγράφει τα θαλάσσια σύνορα.

    "Πώς διαγράφουν από τους χάρτες των, τα σύνορα τα οποία υπάρχουν από δεκαετιών ;" διερωτήθηκε ο κύριος Στεφανόπουλος.

    "Το κάνουν, πρόσθεσε, καταξίωση της Τουρκίας και δεν είναι φιλική πράξη για την Ελλάδα αυτή η ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών."

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος επέκρινε και την Ευρωπαϊκη Ενωση πως δεν συμπεριφέρεται με αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

    Αντιθέτως, είπε, ενεργεί υπέρ της Τουρκίας και αδιαφορεί για την Ελλάδα.

    [03] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΑΦΟΣ

    Ο Αχιλλέας Χαραλάμπους, εξήντα χρόνων, από τα Νέα Δήμματα Πάφου, είναι το πρώτο θύμα της ασφάλτου, κατά το 2002.

    Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο άτυχος εξηντάχρονος, ο οποίος εκινείτο πεζός στο δρόμο Πωμού-Πόλεως Χρυσοχούς, παρασύρθηκε και τραυματίσθηκε σοβαρά από διερχόμενο όχημα, με οδηγό τον φοιτητή Γαβριήλ Κυριάκου, εικοσιενός χρόνων, από τη Γιόλου.

    Ο Χαραλάμπους μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε το θάνατό του.

    [04] ΕΥΡΩ ΠΡΩΤΗ

    Το Ευρώ μπαίνει από σήμερα για καλά στη ζωή των Ευρωπαίων, καθώς επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις μετά την αργία της πρωτοχρονιάς.

    Η εισαγωγή του ευρώ αρχισε από χθες, χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα στις δώδεκα χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης που το υιοθέτησαν ως κοινό νόμισμα.

    Ωστόσο, μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να συναλλάσσονται με το νέο νόμισμα από σήμερα, αφού χθες ήταν αργία.

    [05] ΕΥΡΩ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, αναφερόμενος στην καθιέρωση του ευρώ, δήλωσε ότι θα ωφεληθούν τόσο οι Κύπριοι επιχειρηματίες όσο και οι πολίτες.

    Σημείωσε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ, δύο χρόνια μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς ωστόσο να αποκλείει επιτάχυνση των διαδικασιών.

    Η Κεντρική Τράπεζα στο μεταξύ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται τις τράπεζες, ενώ σε πρώτη φάση θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες.

    Επίσης κάλεσε όσους κατέχουν χαρτονομίσματα χωρών της ευρωζώνης να τα ανταλλάξουν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

    [06] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Η Ισπανία ανέλαβε από χθες, και για τους επόμενους έξι μήνες, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πρώτη προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας, θα είναι ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [07] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ

    Το κυπριακό πρόβλημα έχει περιληφθεί στις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας.

    Στο κείμενο των προτεραιοτήτων που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα από το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάτω από το κεφάλαιο "Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αναφέρεται ότι "θα υπάρξει υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης του κυπριακού".

    [08] ΛΕΛΛΟΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ

    Υστερα από τριάντα χρόνια στη Δημαρχεία της Λευκωσίας ο Λέλλος Δημητριάδης παρέδωσε το πρωί τη θέση του στο νέο Δήμαρχο Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Η τελετή απονομής των διασήμων έγινε έξω από το Δημαρχείο Λευκωσίας και κάτω από βροχή, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ο κύριος Ζαμπέλας ευοίωνο.

    Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ο κύριος Ζαμπέλας τόνισε ότι προτεραιότητα του τις επόμενες ημέρες είναι να γνωρίσει όλους τους υπαλλήλους του Δήμου.

    Στις σκέψεις του είναι και η έναρξη μήνα καθαριότητας.

    Ο απελθών δήμαρχος παρέδωσε στον κύριο Ζαμπέλα τέσσερις φακέλους με τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο δήμαρχος καί τα οποία χρήζουν άμεσης προτεραιότητας.

    [09] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

    Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, Σύδνεη, οι οποίοι από χθες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα.

    Δεκάδες εστίες φωτιάς απειλούν κατοικημένες περιοχές στα βόρεια προάστια της πόλης, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από τα ξημερώματα με ταχύτητα ογδόντα χιλιομέτρων την ώρα, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο χιλιάδων πυροσβεστών, οι οποίοι καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες να κρατήσουν τις φλόγες μακρυά από τα σπίτια.

    Η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών μαύρων καπνών που την καλύπτουν, ενώ οι κάτοικοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υδροδότησης, αφού οι φωτιές έχουν προκαλέσει ζημιά στο δίκτυο.

    [10] ΑΦΓΑΝΙΚΑ ΝΕΟ

    Στο Αφγανιστάν, δύο χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν, αναμένεται να εξαπολύσουν επιχείρηση για την ανεύρεση και σύλληψη του πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Μοχάματ Ομάρ.

    Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, ο μουλάς Ομάρ κρύβεται σε χωριό κοντά στην πόλη Μπαχράν, της επαρχίας Χελμάντ, και τον προστατεύουν χίλιοι πεντακόσιοι σκληροπυρηνικοί μαχητές των Ταλιμπάν.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές και στο Τρόοδος θα χιονίσει.

    Οι άνεμοι θα είναι είναι νοτιοδυτικοί ισχυροί πέντε έως έξι μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα βροχερός. Στις ορεινές περιοχές θα πέσουν χιόνια. Χιόνια δυνατόν να πέσουν και σε ημιορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί ισχυροί πέντε μποφόρ και κατα διαστήματα έξι μποφόρ.

    Η θάλασσα θα παραμείνει κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα πέσει στους τρεις βαθμούς στο εσωτερικό, στους έξι στα παράλια και στους δύο βαθμούς κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Σε πολλές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 2 January 2002 - 15:40:29 UTC