Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-07-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑ
  • [02] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [03] ΚΑΤΣΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [04] ΚΟΥΤΣΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [05] ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί να ενθαρρύνονται οι αδελφοποιήσεις Ελληνικών και Τουρκικών πόλεων από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Επεσήμανε δε ότι ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε για το θέμα, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη δήλωση του προέδρου Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αναχώρησή του για το Παρίσι, ο κύριος Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν αντανακλούν τις απόψεις της Κυβέρνησης οι απόψεις που διατυπώνονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό επί του θέματος και επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε την στάση της Κυβέρνησης με τις δηλώσεις του της περασμένης εβδομάδας.

    Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι απόψεις των ενδιαφερομένων πλευρών και φορέων θα διαβιβάζονται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κάτι το οποίο θα πράξει ο ίδιος όταν συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κύριος Κασουλίδης αρνήθηκε παράλληλα να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του Νίκου Αναστασιάδη προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να μπει σε δημόσια συζήτηση του θέματος.

    [02] ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την επιστολή του στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ζητεί μια υπεύθυνη, σοβαρή καί επίσημη απάντηση στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του αναφορικά με την πολιτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί η Αθήνα στις σχέσεις της με την Τουρκία.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δησύ Δημήτρης Συλλούρης μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του Ρικ, ανέφερε ότι το κόμμα αποφάσισε να στείλει την επιστολή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση, αντί να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις.

    Ο κύριος Συλλούρης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, αλλά έκφραση ανησυχίας καί προβληματισμού.

    Είπε επίσης ότι η Αθήνα δεν πρέπει να θίγεται από τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών και πρόσθεσε ότι ο λαός έχει δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζει με τα δικά του κριτήρια τα αισθήματα καί τις απόψεις του, ενώ οι πολιτικοί έχουν ευθύνη να επιμετρούν λογικά καί ορθολογικά τις αντιδράσεις αυτές.

    Απαντώντας σε αλλη ερώτηση ό κύριος Συλλούρης ανέφερε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με την ελληνική κυβέρνηση καί ότι με την επιστολή ζητείται επίσημη ενημέρωση για το πώς είναι δυνατόν μέσα από τη χαμηλή πολιτική να αντιμετωπίζονται θέματα υψηλής πολιτικής και η ουσία του Κυπριακού, και δεύτερο, κατα πόσον η χαμηλή αυτή πολιτική μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα καί ποιό.

    [03] ΚΑΤΣΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Για διγλωσσία στις θέσεις κυβέρνησης καί Δημοκρατικού Συναγερμού μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, με αφορμή την επιστολή του Δησύ πρός τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπόρεσε να κρύψει τη διαφωνία του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, με τους οποίους συμφωνεί και η κυπριακή.

    Είπε επίσης ότι το ζεϊμπέκικο καί οι αδελφοποιήσεις ελληνικών και τουρκικών πόλεων ήταν απλά η αφορμή.

    Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι τό ΑΚΕΛ ως θέμα αρχής θέτει την επαναπροσέγγιση ως προετοιμασία του εδάφους για λύση.

    Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν έχει λόγο να διαφωνεί με τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι ταυτόχρονα προωθείται καί το Κυπριακό.

    Ο κύριος Κατσουρίδης ανέφερε ότι ο Δησύ θα έπρεπε πρώτα να ζητούσε διευκρινίσεις και μόνο αν δεν τον ικανοποιούσαν οι απαντήσεις, να προέβαινε σε δημοσιοποίηση της διαφωνίας του.

    [04] ΚΟΥΤΣΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ανέφερε ότι το κόμμα του είχε από την αρχή εκφράσει επιφυλάξεις για την πολιτική αυτή.

    Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Κουτσού ανέφερε ότι κατα τις πρόσφατες επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα επεξήγησε τις επιφυλάξεις του κόμματός του στο θέμα των αδελφοποιήσεων και, όπως είπε, βρήκε πλήρη ανταπόκριση. Υπάρχει, είπε, μεγάλος προβληματισμός στην Αθήνα για τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.

    Ο κύριος Κουτσού εξέφρασε έκπληξη για τις αντιδράσεις στην Κύπρο, τη στιγμή, παρατήρησε, που το θέμα υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό και έπεται καί συνέχεια.

    Παρατήρησε εξάλλου ότι ενω πρίν από τίς εκλογές ο Δημοκρατικός Συναγερμός στήριζε πλήρως την πολιτική της Αθήνας καί το ΑΚΕΛ εξέφραζε κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως λόγω του Ελσίνκι, σήμερα τα πράγματα ανατρέπονται καί έχουμε τον Δησύ να εκφράζει επιφυλάξεις καί το ΑΚΕΛ να στηρίζει την πολιτική της Αθήνας.

    [05] ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση μέχρι το 2004 έστω και χωρίς τη λύση του Κυπριακού εξέφρασαν Βρετανοί Βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν χθες βράδυ στο Λονδίνο σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν τόσο Εργατικοί όσο και Συντηρητικοί βουλευτές, οι οποίοι τόνισαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται για εικοσιεπτά χρόνια η τουρκική κατοχή και υποσχέθηκαν ότι, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, θα εντείνουν τις προσπάθειες τους, για δικαίωση της Κύπρου.

    Δύο βουλευτές αναφέρθηκαν και στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, αλλά τόνισαν ότι η κύρια προσοχή πρέπει να παραμείνει στραμμένη στην ανάγκη επίλυσης του Κυριακού και ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

    Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έξω από τη βουλή πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων την οποία οργάνωσε η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Βρετανίας.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα τεσσάρων βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε λίγο μετά τα μεσάνυκτα την ανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν εκατόν είκοσι άνθρωποι, που είχαν πανικοβληθεί.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σαράντα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ερζουρούμ.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεκάδες σπίτια σε εννιά χωριά υπέστησαν ζημιές.

    [07] ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τα σπίτια που κατασκευάζουν οι παλαιστίνιοι στην ανατολική Ιερουσαλήμ παρά τις επικρίσεις που διατυπώνονται εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες χαρακτηρίζουν τις κατεδαφίσεις σοβαρή πρόκληση.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε τα κτίσματα αυτά παράνομα και υποστήριξε ότι οι παλαιστίνιοι προβαίνουν στην ανέγερσή τους με στόχο να περικυκλώσουν τις ισραηλινές συνοικίες της Ιερουσαλήμ δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα.

    Τις τελευταίες δύο ημέρες οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν περισσότερα από τριάντα σπίτια σε παλαιστινιακούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός, οι άνεμοι νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιή ομίχλη στις παράλιες κυρίως περιοχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφορ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά και τις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 16 July 2001 - 12:54:08 UTC