Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΛΩΡΑΚΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΤΙΝΑ
  • [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
  • [05] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [07] ΗΠΑ ΜΕΣΗ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΧΛΩΡΑΚΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Στη Χλώρακα, πυρκαγιά που εξερράγη σε βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμων, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε πρατήριο πετρελαιοειδών, απείλησε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

    Η πυρκαγιά σημειώθηκε γύρω στις τέσσερις και τριάντα τα ξημερώματα στην καμπίνα του βυτιοφόρου.

    Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αποφεύχθηκε επέκταση της πυρκαγιάς στο χώρο φύλαξης των καυσίμων που μετέφερε το όχημα και ανέρχονταν σε δύο τόνους καθαρού πετρελαίου.

    Η αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο η φωτιά να τέθηκε κακόβουλα.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τάσσεται υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο κύριος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η λύση ομοσπονδίας έγινε δεκτή όχι ως η ιδανική λύση, αλλά ως λύση ανάγκης.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ μιλούσε στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, σχετικά με τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία, ύστερα από σχετικό αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, αναπτύχθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για τη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

    Οπως εγνώσθη, το Ακέλ, ο Δησύ, το Δήκο και οι Εδή τάχθηκαν χωρίς προϋποθέσεις υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.

    Ο Βάσος Λυσσαρίδης υποστήριξε την ομοσπονδιακή λύση, με την παρατήρηση ότι σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η ταμπέλα.

    Υπέρ ενιαίου κράτους τάχθηκαν οι Νέοι Ορίζοντες, αδιευκρίνιστη ήταν η θέση του Αδήκ, ενώ οι Οικολόγοι ζήτησαν επανεξέταση όλων των θεμάτων που άπτονται της λύσης.

    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προτίθεται να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση, δεδομένου ότι τα κόμματα που συμφωνούν με την ομοσπονδιακή λύση διαθέτουν συντριπτική πλειοψηφία.

    Στις δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κύριος Χριστόφιας χαρακτήρισε παραγωγική τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος Κληρίδης για πιό αποτελεσματική λειτουργία του σώματος, καλύπτει όλες τις πτυχές της λειτουργίας του, το ρόλο καί τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

    Είπε επίσης ότι η πρόταση πέρασε πολύ εύκολα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε τέλος ότι τα μέλη του σώματος δεσμεύτηκαν να μήν αποκαλύπτουν τα διαμειβόμενα στο Εθνικό Συμβούλιο καί εξέφρασε δυσφορία γιατί ορισμένα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία, είδαν το φώς της δημοσιότητας.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΤΙΝΑ

    Η Αγκυρα απέρριψε το νέο ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο εκφράζεται αποφασιστικότητα να διασφαλιστεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι η υπόθεση έχει σχέση με πολιτικό θέμα που είναι άσχετο με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Υποστηρίζει επίσης ότι αποδέκτης της απόφασης είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως την αποκαλεί, και όχι η Τουρκική Δημοκρατία και προσθέτει ότι η Τουρκία θα εμποδίσει την χρησιμοποίηση της Επιτροπής Υπουργών για πολιτικούς σκοπούς.

    [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι η απόφαση της εξ Υπουργών Επιτροπής Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαιώνει τη δύσκολη πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία καί την απομόνωση στην οποία βρίσκεται.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε επίσης ότι η πλευρά μας προχωρεί μεθοδικά για να βρίσκεται η Τουρκία εν αμύνη, έως ότου συμμορφωθεί με την απόφαση.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι καλούνται όλα τα κράτη μέλη να πάρουν όλα τα μέτρα που θεωρούν πρόσφορα, έως ότου πεισθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση.

    Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό τον σοβαρό υπαινιγμό του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι για να γίνει ένα κράτος αποδεκτό, θα πρέπει να δέχεται τη δικαιοδοσία του Συμβουλίου και να αποδέχεται τις αποφάσεις του.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι το Συμβούλιο δεν διαθέτει τους μηχανισμούς για υποχρεωτική εκτέλεση των αποφάσεών του.

    Τόνισε ωστόσο ότι η πίεση είναι πολιτική καί ότι δεν είναι ευχάριστο για την Τουρκία να παραμένει σε απομόνωση.

    [05] ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης επιβεβαίωσε ότι γίνεται σοβαρή διερεύνηση του θέματος της ύπαρξης πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου Αιγύπτου και Ισραήλ.

    Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ, ο κύριος Ρολάνδης είπε ότι με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Κύπρο αντήλλαξε προκαταρκτικές απόψεις, ενώ θα ασχοληθούν βαθύτερα με το θέμα κατά την επίσκεψη του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου Φάχμι περί τα τέλη Ιουλίου.

    Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι άλλες χώρες της περιοχής, και ιδιαίτερα η Αίγυπτος, έχουν παραχωρήσει δικαιώματα σε μεγάλο αριθμό πολύ σημαντικών διεθνών εταιρειών και ότι, όπως του αναφέρθηκε ψες σε διάλογο με τα μέλη της αντιπροσωπείας, μερικές από τις εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε έρευνες με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

    Είπε επίσης ότι, εκτός από τη μελέτη που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, έχουν γίνει προσπάθειες να χαρτογραφηθεί ο βυθός σε ορισμένα σημεία της Μεσογείου, και σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο μελέτης του όλου θέματος. Ο κύριος Ρολάνδης απέφυγε ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Ενας-ένας σβήνουν οι απεργοί πείνας στις τουρκικές φυλακές.

    Χθες πέθανε άλλος ένας απεργός, ο εικοστός πέμπτος μέχρι τώρα.

    Η απεργία πείνας άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο από κρατούμενους οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ακροαριστερές οργανώσεις και διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο σύστημα κράτησης.

    Παρά τους συνεχιζόμενους θανάτους και τις διεθνείς πιέσεις η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα οποιαδήποτε απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [07] ΗΠΑ ΜΕΣΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ αρχίζει σήμερα επαφές στη Μέση Ανατολή με στόχο την προώθηση αμερικανικού σχεδίου για ειρήνευση στην περιοχή.

    Ο κύριος Πάουελ θα έχει τις πρώτες του επαφές στην Αλεξάνδρεια, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ αύριο θα βρίσκεται στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Στο μεταξύ, προτού ο Κόλιν Πάουελ αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σιαρόν, ο οποίος εκτελεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έθεσε τα δικά του αιτήματα για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο Αριέλ Σιαρόν ζήτησε να τεθούν χρονικά όρια για τερματισμό της παλαιστινιακής εξέγερσης που συνεχίζεται για εννιά μήνες, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί υπό την απειλή των όπλων.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια έως ισχυροί, πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Σε μερικές , όμως, περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση τις αυγινές κυρίως ώρες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους είκοσι βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά και στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 27 June 2001 - 22:40:41 UTC