Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06--7

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΩΤΗ
  • [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [03] ΚΛΗ ΚΕΝΥΑΤΗΣ
  • [04] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΚΥΠΡΙ
  • [05] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΥΠΡ
  • [06] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟ
  • [07] ΑΥΤΟ ΦΩΤΙΑ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΠΡΩΤΗ

    Η Βουλή συνέρχεται στις τέσσερις το απόγευμα στην πρώτη της συνεδρία, μετά τις εκλογές της εικοστής εβδόμης Μαίου.

    Αμέσως μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση των βουλευτών θα γίνει η εκλογή προέδρου της Βουλής, αξίωμα το οποίο διεκδικούν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης.

    Με δεδομένη την υποστήριξη του Ακέλ, του Δήκο και του Κισός ο Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία, αφού η υποψηφιότητά του συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Θα είναι η πρώτη φορά που ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς θα αναλάβει πολιτειακό αξίωμα στην Κύπρο.

    Τα μικρότερα κόμματα, οι Νέοι Ορίζοντες, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, το Αδήκ και οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές αναμένεται να τηρήσουν αποχή.

    Η σημερινή συνεδρία της νέας Βουλής θα μεταδίδεται απευθείας από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι και το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [02] ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε και πάλι τα περί συναλλαγής μεταξύ ΑΚΕΛ και Δήκο στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Βουλής, τονίζοντας ότι έγινε απλώς μια συνεργασία, η οποία δεν δεσμεύει κανένα κόμμα.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στην απόφαση για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια, έλαβε σοβαρά υπόψη τη λαική ετυμηγορία, η οποία με ποσοστό εξήντα τοις εκατόν απέρριψε την πολιτική της κυβέρνησης καί του κυβερνώντος κόμματος.

    Είπε επίσης ότι δέν μπορούσε να αποκλειστεί το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος από τη διεκδίκηση πολιτειακού αξιώματος και πρόσθεσε ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι το ΑΚΕΛ αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή πορεία.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτε το αθέμιτο, ή το επιλήψιμο στη συνεργασία για κατάληψη ενός αξιώματος και επανέλαβε ότι τό Δήκο θα συνεχίσει τον συναινετικό του ρόλο χωρίς δογματικές προκαταλήψεις, εξαρτήσεις και εξαιρέσεις.

    [03] ΚΛΗ ΚΕΝΥΑΤΗΣ

    Κύπρος και Κένυα συμφώνησαν επέκταση της συνεργασίας τους και ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων, οι οποίες είναι σε πολύ καλό επίπεδο από την εποχή Μακαρίου.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο πρόεδρος της Κένυας Ντάνιελ Αραπ Μόι υπέγραψαν το πρωί στο προεδρικό μέγαρο συμφωνία συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των εξαγωγών, του τουρισμού, της παιδείας και της υγείας.

    Στις συνομιλίες που προηγήθηκαν παρακάθησαν οι αρμόδιοι υπουργοί και πολυμελείς αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες.

    Σε δηλώσεις ο πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την Κένυα και το λαό της, για την υποστήριξη της στα Ηνωμένα Εθνή και τα διεθνή βήματα όσον αφορά το Κυπριακό.

    Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, τη συνεργασία και θα οικοδομήσουμε στις πολύ καλές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν.

    Ο κύριος Μόι, αφού χαρακτήρισε τις συνομιλίες πολύ παραγωγικές, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να βρουν τρόπο για ειρηνική συμβίωση στο νησί, ελεύθερα και δημοκρατικά.

    [04] ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΚΥΠΡΙ

    Η κυβέρνηση Μπους διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει το ενδιαφέρον της για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    Τη διαβεβαίωση μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Γκρόσμαν, σε μήνυμά του προς το ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, στην Ουάσιγκτον.

    Ο κύριος Γκρόσμαν εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση είναι μια πολύ θετική προοπτική που θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο, για την επανένωση της Κύπρου.

    Εξάλλου η νέα βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαικές υποθέσεις, Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία παρίστατο στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει τα επόμενα χρόνια, έμφαση στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

    [05] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΚΥΠΡ

    Προς το συνέδριο απηύθυνε μήνυμα και ο τέως μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Ριτσιαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο κύριος Χόλμπρουκ επέκρινε δριμύτατα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτηρίζοντάς τον ως "τον πλέον αντιδραστικό και παρελκυστικό παράγοντα που έχει γνωρίσει στην περιοχή".

    Ο υποψήφιος διάδοχος του κυρίου Χόλμπρουκ για τη θέση του μονίμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, Ελληνοαμερικανός διπλωμάτης Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος τιμήθηκε στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, δήλωσε ότι 'υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας' για λύση του κυπριακού προβλήματος, καθώς η Κύπρος προχωρεί με γοργούς ρυθμούς προς την ένταξή της στην Ευρωπαική Ενωση.

    [06] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟ

    Στη Βρετανία διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές, που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην άνετη επανεκλογή του Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργία.

    Οι κάλπες στα περίπου σαράντα χιλιάδες εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις εννέα ώρα Κύπρου και θα κλείσουν τα μεσάνυκτα, οπότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα.

    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής.

    Γύρω στα σαράντα-τέσσερα κόμμα τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα .

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών και των κομμάτων, το ποσοστό της αποχής δεν αποκλείεται να υπερβεί το τριάντα-πέντε τοις εκατόν.

    Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες υποψήφιοι διεκδικούν τις 659 έδρες της Βουλής, με τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν μεγάλη πλειοψηφία.

    Αν και η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει μειωμένη τη δύναμη των Εργατικών κατά τέσσερις μονάδες, εντούτοις το κόμμα φαίνεται να συγκεντρώνει το σαράντα πέντε τοις εκατόν των ψήφων, έναντι τριάντα δύο των Συντηρητικών και δεκαέξι των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    [07] ΑΥΤΟ ΦΩΤΙΑ

    Πυρκαϊά εκδηλώθηκε γύρω στη μία μετά τα μεσάνυκτα στο αυτοκίνητο του Μιλτιάδη Στυλιανού, οικονομικού διευθυντή χρηματιστηριακού γραφείου στη Λευκωσία.

    Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε καλυμμένο χώρο στην αυλή του σπιτιού του ιδιοκτήτη στον Αγιο Ιωάννη Λεμεσού.

    Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού προκάλεσε, όμως, εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητο καθώς και στο ισόγειο της κατοικίας.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι από τις προκαταρκτικές εξετάσεις φαίνεται ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαοκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους είκοσι στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους 16 στα δυτικά και στους δεκατέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 7 June 2001 - 9:31:54 UTC