Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-05-29

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [02] ΛΥΣΣΑ ΤΡΙΤΟ
  • [03] ΡΟΤΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕ
  • [04] ΜΙΧΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΚΛΕΗ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [06] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [08] ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ
  • [09] ΤΑΞΙ
  • [10] ΧΑΚ ΤΡΙΤΗ
  • [11] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΠΕΔΕΣ TΡΙΤΗ 29 MAIOY 2001

  • [01] ΤΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Εμπρακτη ανάληψη ευθυνών από τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσο Λυσσαρίδη, για τη μείωση των ποσοστών του Κισός στις βουλευτικές εκλογές, ζήτησε σήμερα ένα από τα ιστορικά στελέχη του Κόμματος Τάκης Χατζηδημητρίου .

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Χατζηδημητρίου είπε ότι ο κύριος Λυσσαρίδης θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις που η ιστορία του, αλλά και η υστεροφημία του, του επιβάλλουν, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου.

    Ο κύριος Χατζηδημητρίου ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει κάποια μεταβατική περίοδος, για την προετοιμασία της νέας ηγεσίας και είπε ότι ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει μεταβατικό ρόλο, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος, ώστε να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση.

    Χαρακτήρισε ταυτόχρονα τη μείωση των ποσοστών του ΚΙΣΟΣ ως συντριπτική ήττα και καταστροφική πορεία και τα απέδωσε, κατά κύριο λόγο, στις επιλογές για τις προεδρικές εκλογές το 1993 και το 1998.

    Δεν μπορεί, είπε, ένα κόμμα, μπροστά στις πιο ουσιαστικές εκλογές, να στέκει άβουλο και να μην παίρνει τις ευθύνες του, λέγοντας στον κόσμο να ψηφίσει κατά συνείδηση.

    [02] ΛΥΣΣΑ ΤΡΙΤΟ

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος.

    Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι από χθες κίνησε τις διαδικασίες για το επόμενο συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και θα εκλέξει τη νέα του ηγεσία. Είπε επίσης ότι τον χρόνο για το παγκύπριο συνέδριο θα τον καθορίσει η κεντρική επιτροπή.

    Ο Πρόεδρος του Κισός ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του κάθε στελέχους να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος θα εκθέσει τις απόψεις του πρώτα στα συλλογικά όργανα, με πρώτο το πολιτικό γραφείο, το οποίο συνέρχεται αύριο.

    Σήμερα το απόγευμα ο κύριος Λυσσαρίδης θα δωσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    [03] ΡΟΤΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, με επιστολή προς τον πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστο Ρότσα, ζήτησε να του διαβιβάσει γραπτώς και εντός της ημέρας ο,τιδήποτε έχει σχετικά με καταγγελίες στις οποίες προέβη ο κύριος Ρότσας για σοβαρά ποινικά αδικήματα, τα οποία δυνατόν να έχουν διαπραχθεί κατά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

    Ο κύριος Ρότσας προέβη σε καταγγελίες για εξαγορά ψήφων από συνυποψήφιό του στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις στο Ρικ τόσο στο πρωινό Δρομολόγιο του τρίτου προγράμματος, όσο και στην τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή Από Μέρα σε Μέρα, το απόγευμα, ο κύριος Ρότσας, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί, ανέφερε συγκεκριμένα ότι συνυποψήφιός του, ο οποίος τελικά εξελέγη, είχε προσφέρει, ως αντάλλαγμα για τις ψήφους, την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας.

    Εξ άλλου ο νεοεκλεγείς βουλευτής του Δησύ Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας επίσης το πρωί στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι γνωρίζει κι αυτός όπως καί άλλοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, για τις φήμες που κυκλοφορούν και έκαμε λόγο για σωματεια, αποδέκτες οικονομικής βοήθειας.

    [04] ΜΙΧΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό.

    Οπως είπε ο κύριος Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με όλους τους ηγέτες των κομμάτων που εξελέγησαν στη Βουλή και τους εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνεργασία στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση αποδοκιμασία της.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Παπαπέτρου, είπε ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται.

    [05] ΚΛΕΗ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέη είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Κλέη εκτιμά ότι δεν αναμένονται σύντομα οποιεσδήποτε ενέργειες, ή πρωτοβουλίες για το Κυπριακό.

    Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει, αλλά ούτε και προτίθεται να καταθέσει οποιεσδήποτε εισηγήσεις, ή προτάσεις, θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά θέμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [06] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τόνισε ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που έστειλε η Τουρκία στους ηγέτες δεκατεσσάρων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας αναστολή ένταξης της Κύπρου, ο κύριος Παπαπέτρου τόνισε ότι μόνο δικά μας λάθη θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία ένταξης.

    Σε ότι αφορά τις απειλές που διατυπώνονται για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι αυτά ελέχθησαν αρκετές φορές προηγουμένως.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Στην Αγκυρα το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνέρχεται από το πρωϊ σε ολοήμερη συνεδρία με κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό.

    Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι κατά την πρωϊνή σύσκεψη, ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού ο Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για τις κυπριακές υποθέσεις, Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου, στην οποία η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    [08] ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ

    Ακυρώθηκαν τα απεργιακά μέτρα των πιλότων της Γιουροσύπρια, ύστερα από πολύωρες συζητήσεις, που είχαν αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνίας το μεσημέρι.

    Η Γενική Συνέλευση των πιλότων της εταιρίας έχει εγκρίνει καταρχήν τη συμφωνία, η οποία έχει εγκριθεί και απο εργοδοτικής πλευράς.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας Γιουροσύπρια- ΣΕΚ Αλέκος Τασουρής ανέφερε ότι όλες οι πλευρές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος αποδέχθηκε μικρές αλλαγές στις απαιτήσεις των δύο πλευρών έτσι που να μπορέσει να επιτευχθεί η συμφωνία.

    Βασικό αίτημα της συντεχνίας των πιλότων της Γιουροσύπρια ήταν η ανέλιξη των μελών της και η διαφοροποίηση των ημερομηνιών προαγωγής.

    [09] ΤΑΞΙ

    Αναστάληκε η απεργία των Αστικών Ταξί, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο.

    Υστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νέο λιμάνι Λεμεσού, με πρωτοβουλία του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Αδειών, αποφασίστηκε όπως το θέμα συζητηθεί μεθάυριο Πέμπτη, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου.

    [10] ΧΑΚ ΤΡΙΤΗ

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις εκατόν-ογδοντα-πέντε, κόμμα σαραντα- επτά μονάδες, σημειώνοντας άνοδο μηδέν, κόμμα εβδομηντα-επτά τοις εκατόν.

    Ο όγκος συναλλαγών, διαμορφώθηκε στα έντεκα εκατομμύρια λίρες.

    [11] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΠΕΔΕΣ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι στην περιοχή του χωριού Καπέδες στη Λευκωσία, κατακαίοντας ξηρά χόρτα και απειλώντας το δάσος της περιοχής.

    Η φωτιά κατέκαυσε έκταση έξι περίπου εκταρίων με πεύκα, αμυγδαλιές και ξηρή βλάστηση.

    Στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος άνδρες της Πυροσβεστικής, του τμήματος δασών και της υπηρεσίας Θήρας.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 29 May 2001 - 15:12:11 UTC