Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-04-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΟΛΙΝ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΔΥ ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
  • [05] ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
  • [06] ΠΑΛΑΙΣΤ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
  • [07] ΗΠΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ
  • [08] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΗ
  • [09] ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [10] ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [11] ΡΩΜΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΚΟΛΙΝ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στην επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τελική προσχώρηση της σε δεκαοκτώ μήνες.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στην πρώτη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον αφότου ανέλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπους.

    Ο κύριος Πάουελ συμφώνησε με τον κύριο Κασουλίδη στη σημασία που έχει η απόφαση ένταξης για υποβοήθηση και των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού.

    Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε πως είχε μια πολύ εγκάρδια συνομιλία με τον κύριο Πάουελ, ο οποίος επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με την θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης πως θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και είπε πως αυτή την άποψη διαβίβασε και στον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει την Πέμπτη στην Αγκυρα όπου θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με Τούρκους επισήμους.

    Η επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Εξωτερικών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τα μέλη της οποίας εξέφρασαν την επιθυμία να ενημερωθούν για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο, κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέντ Σεζέρ και τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι στις δεκαεπτά Απριλίου, ο Υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    [03] ΕΔΥ ΕΚΘΕΣΗ

    Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, θεωρεί το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης, τροχοπέδη στην αξιοκρατική επιλογή των Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Στην ετήσια έκθεση της ΕΔΥ, την οποία παρέδωσε το πρωί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καραγιώργης, επισημαίνεται ότι το σύστημα αξιολόγησης έχει οδηγηθεί σε πλήρες ναυάγιο, με ισοπεδωτικές συνέπειες για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το 1999 σχεδόν ενενήντα-οκτώ τοις εκατό των Δημοσίων Υπαλλήλων αξιολογήθηκαν από τους προϊσταμένους τους ως Εξαίρετοι, με αποτέλεσμα το έργο της ΕΔΥ για επιλογή των καλύτερων υποψηφίων να καθίσταται δυσχερές.

    Η ΕΔΥ χαρακτηρίζει ακόμη αναχρονιστικά και ασαφή πολλά σχέδια υπηρεσίας και τονίζει ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις της για αναθεώρησή τους.

    Παραλαμβάνοντας την έκθεση ο πρόεδρος Κληρίδης υπενθύμισε στον πρόεδρο της ΕΔΥ την ψήφιση του νόμου για ποινικοποίηση του ρουσφετιού και επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κανείς δεν προάγεται αν δεν έχει ισχυρό μέσο.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι η ΕΔΥ ουδέποτε έχει δεχθεί παρεμβάσεις.

    [04] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

    Αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" δέχεται σωρεία επικρίσεων από τουρκοκυπριακές εφημερίδες γιατί σε ρεπορτάζ της ανέφερε ότι σαράντα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι αποτάθηκαν στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση Κυπριακού διαβατηρίου.

    Η αρθρογράφος αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι ενεργούν με αυτό τον τρόπο, γιατί μόλις η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα θεωρούνται πολίτες της Ευρώπης.

    Αναφέρει, επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι καταθέτουν τις αποταμιεύσεις τους σε τράπεζες της Αγγλίας και ότι δεν συμπαθούν την Αγκυρα και τους Τούρκους που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

    [05] ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

    Στην Τουρκία ακόμα ένα άτομο πέθανε ύστερα από πολυήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης σε πολιτικούς κρατουμένους.

    Πρόκειται για την αδελφή ακροαριστερού πολιτικού κρατουμένου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Τουρκίας.

    Εδώ και εκατόν σαράντα επτά μέρες αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μικρά κελιά στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των απεργιών πείνας έχουν πεθάνει τέσσερις κρατούμενοι, ενώ κινδυνεύει η υγεία δεκάδων άλλων.

    [06] ΠΑΛΑΙΣΤ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

    Ενας Παλαιστίνιος υποπλοίαρχος σκοτώθηκε και αρκετά άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης εναντίον της παλαιστινιακής ακτοφυλακής στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε την επίθεση σε απάντηση για την παλαιστινιακή επίθεση με βλήματα όλμου το πρωί, εναντίον εβραϊκού οικισμού στη λωρίδα της Γάζας.

    [07] ΗΠΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

    Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα αποκωδικοποίησαν τον γενετικό τύπο του πυογενούς στρεπτόκοκκου, ο οποίος ευθύνεται για ευρύ φάσμα ασθενειών, από τον πονόλαιμο και την ρευματοαρθρίτιδα έως την πνευμονία.

    Οπως μεταδίδεται, ο γενετικός τύπος του πυογενούς στρεπτόκοκκου περιλαμβάνει πέραν των χιλίων πεντακοσίων γονιδίων, εκ των οποίων τα σαράντα είναι τα εξαιρετικά ιογόνα.

    Η γνώση των γενετικών αλυσίδων θα επιτρέψει να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες και προληπτικά μέτρα.

    [08] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΗ

    Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα εκδήλωση μνήμης για τους Ντερβίς Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη.

    Στην εκδήλωση, η οποία έγινε το περασμένο Σάββατο στα Γραφεία του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, παρευρέθησαν πολλοί συναγωνιστές των δολοφονηθέντων.

    [09] ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους, πέντε, κόμμα επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ψες στη Βόρειο Ελλάδα και έγινε αισθητή στην Ηπειρο, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

    Οπως μεταδίδεται, δεν προκλήθηκαν θύματα, ή ζημιές, αλλά μόνο πανικός μεταξύ των κατοίκων.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε Αλβανικό έδαφος.

    [10] ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους τεσσάρων, κόμμα επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί ανατολικά του Τόκιο στην Ιαπωνία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η δόνηση δεν προκάλεσε θύματα, ή ζημιές.

    [11] ΡΩΜΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Στην Ρώμη, εξερράγη το πρωί βόμβα σε κτίριο, το οποίο στεγάζει Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και την Ενωση Ιταλο- αμερικανικών σχέσεων, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, η οποία σημειώνεται σχεδόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές στη χώρα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα αναπτύσσονται νεφώσεις, οι οποίες κατά τόπους θα πυκνώνουν για να φέρουν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα είναι αρχικά νοτιοανατολικοί μέχρι νοτιοδυτικοί, μέτριοι τεσσάρων έως πέντε μποφόρ για να τραπούν στη συνέχεια σε δυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Παροδικά, όμως, θα αναπτύσσονται νεφώσεις που πιθανό να φέρουν λίγες βροχές κυρίως στα δυτικά παράλια.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών και παροδικά τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους τέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Αύριο νεφώσεις θα φέρουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα φθάσει στους είκοσι βαθμούς.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 10 April 2001 - 12:52:14 UTC