Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-03-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΣΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΚΟΞ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [03] ΤΖΕΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΥΡΩΛΑΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [05] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΕΥΡΩΛΑΙΚΟ
  • [06] ΚΙΣΟΣ ΛΑΙΚΟΙ
  • [07] ΟΜΗΡΟΥ ΒΡΥΞ
  • [08] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΝΕΚΡΟΙ
  • [09] ΕΠΙΧΕΙΡ ΝΑΡΚΩ
  • [10] ΤΡΟΧΑΙΟ ΟΥΚΡΑΝΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001

  • [01] ΕΣΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Συνεχίζεται από το πρωί η σύσκεψη εκπροσώπων των οργανώσεων Πασυδύ, Ετύκ, Οέλμεκ, Ποέδ και Ολτέκ για την λήψη αποφάσεων αναφορικά με τα περαιτέρω μέτρα που αποσκοπούν στη ματαίωση της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας.

    Μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας επαφής μετέβησαν στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ και συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των οργανώσεων.

    Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν σε κοινή σύσκεψη ενώ όπως εγνώσθη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται σε διήμερη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

    [02] ΚΟΞ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος Πάτ Κόξ δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δέν πρόκειται η προοπτική ένταξης της Κύπρου να αποτελέσει ομηρία στα χέρια οποιασδήποτε ξένης δύναμης.

    Ο κύριος Κόξ, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, πρόσθεσε, ότι η επίσκεψή του σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα έχει σκοπό την ενημέρωσή του για το Κυπριακό και τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να αποκτηθεί μία νέα δυναμική με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για μία ειρηνική και δίκαιη επίλυση του προβλήματος, είπε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

    Ο Πάτ Κόξ ανέφερε επίσης ότι θα ακολουθηθούν κανονικά όλες οι διαδικασίες εφόσον η Κύπρος ολοκληρώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    [03] ΤΖΕΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ εξέφρασε απαισιοδοξία για το Κυπριακό.

    Μιλώντας στην Ουάσιγκτων όπου βρίσκεται για επαφές με στόχο την αναβάθμιση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, ο Ισμαήλ Τζέμ, ανέφερε ακόμα ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που γίνονται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε σχόλιο της πρέσβειρας της Κύπρου στη Ουάσιγκτων Ερατώς Μαρκουλή ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών, ο Ισμαήλ Τζεμ ανέφερε ότι, αν επιτευχθεί συμφωνία των δύο πλευρών και ακολουθήσει ένταξη, σαφώς η Τουρκία θα την υποστηρίξει.

    Υποστήριξε, όμως, ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά ενταχθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού, τότε θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και αρνητικές καταστάσεις.

    [04] ΕΥΡΩΛΑΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χάνς Πέτερινγκ, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας συνεχής και έντατικός διάλογος ενόψη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατα τη διάρκεια συνάντησης μελών του γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κύριος Πέτερινγκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή οικογένεια επιθυμεί να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο, και το τελευταίο διαχωριστικό τείχος της Ευρώπης να κατεδαφιστεί.

    Οποιαδήποτε τρίτη χώρα, πρόσθεσε, δεν επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου, αυτό δέν σημαίνει ότι η διαδικασία ένταξης δέν θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί.

    Ο κύριος Πέτερινγκ απέρριψε και τις απειλές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ ότι αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υπάρχει περιορισμός στις ενέργειές της και τόνισε ότι το Κόμμα του δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε απειλές που αφορούν την ελευθερία στην λήψη των αποφάσεών του.

    [05] ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΕΥΡΩΛΑΙΚΟ

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Ακέλ Νίκος Κατσουρίδης αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες το χθεσινό έγγραφο το οποίο κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος το οποίο περιείχε χαρακτηρισμούς εναντίον κυπριακών κομμάτων και ηγετών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος ατσουρίδης είπε ότι οι δηλώσεις περι γραφειοκρατικού λάθους που έγιναν απο την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ατυχείς και δέν θεραπεύουν την κατάσταση.

    Το μείζον, όμως, θέμα που προκύπτει, πρόσθεσε, είναι από πού έχει αντλήσει του Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα τις πληροφορίες που περιέχονται στο έγγραφό του.

    Επέρριψε επίσης ευθύνες στην ηγεσία του Δησύ, η οποία, όπως υποστήριξε, δέν περιορίζεται να ενημερώνει για το Κυπριακό πρόβλημα και την ενταξιακή μας πορεία, αλλά αναλώνεται σε άλλου είδους ενημέρωση των ξένων της.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος ότι το έγγραφο που κυκλοφόρησε ήταν ένα απλό σημείωμα το οποίο δέν εκφράζει το κόμμα, είπε ότι ο κύριος Πέτερινγκ θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του για να μην γίνονται τέτοια λάθη.

    [06] ΚΙΣΟΣ ΛΑΙΚΟΙ

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών σε ανακοίνωσή του επικρίνει έντονα τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σχετικά με απαράδεκτο, όπως το χαρακτηρίζει, πληροφοριακό έντυπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα Κυπριακά πολιτικά κόμματα.

    Υποστηρίζει επίσης, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να είναι άμοιρος ευθυνών για το έντυπο και προσθέτει ότι ο απλός διαχωρισμός ευθυνών από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ούτε ικανοποιεί, ούτε είναι δυνατό να απαλλάξει το Κόμμα του από τις τεράστιες ευθύνες του.

    Οι προσβλητικές αναφορές και οι απαράδεκτες εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, σημειώνει το ΚΙΣΟΣ, αφήνουν έκθετο απέναντι στο σύνολο του Κυπριακού λαού, τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Στο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το ΚΙΣΟΣ χαρακτηρίζεται ακραίο κόμμα με συχνά αντιφατικές θέσεις, καθώς και αντιομοσπονδιακή δύναμη.

    [07] ΟΜΗΡΟΥ ΒΡΥΞ

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες είχε συνομιλίες με τον εισηγητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Τζακ Πόος, την ομάδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και άλλους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

    Ο κύριος Ομήρου, συζήτησε επίσης με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το ψήφισμα που προωθείται για έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

    Με το ψήφισμα καλείται το ψευδοκράτος και η Τουρκία να απελευθερώσουν άμεσα τον παράνομα απαχθέντα και κρατούμενο Πανίκο Τσιακούρμα, ενώ ταυτόχρονα καλείται η Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από την Κύπρο και να συμμορφωθεί με τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [08] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΝΕΚΡΟΙ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεκα-οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη έξω από το Ασπεν του Κολοράντο.

    Την ώρα της συντριβής επικρατούσε στην περιοχή κακοκαιρία.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί όταν προσέκρουσε σε λοφίσκο.

    [09] ΕΠΙΧΕΙΡ ΝΑΡΚΩ

    Τριανταπεντάχρονος επιχειρηματίας από την Πάφο συνελήφθη τα μεσάνυκτα από την αστυνομία σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, ανέκοψαν ύστερα από παρακολούθηση το αυτοκίνητο του επιχειρηματία για έλεγχο, αυτός κλείδωσε τις πόρτες και κατάπιε το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού που κρατούσε.

    Οταν αργότερα ο ύποπτος άνοιξε το αυτοκίνητό του, οι άνδρες της ΥΔΙΝ παρέλαβαν το μπουκάλι στο οποίο υπήρχαν ίχνη κάνναβης.

    [10] ΤΡΟΧΑΙΟ ΟΥΚΡΑΝΟΣ

    Σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τις αυγινές ώρες στην Χλώρακα, τραυματίστηκε κρίσιμα ο Κοβάλ Ολεξάντρ εικοσιέξι χρόνων από την Ουκρανία, μόνιμος κάτοικος Πάφου.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ουκρανός κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του με αποτέλεσμα να κτυπήσει σε ηλεκτρικό πάσσαλο.

    Ο Ολεξάντρ, του οποίου η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις, κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιαονατολικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε θα σχηματίζονται και πάλι νεφώσεις κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς τριών μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια έως μέτριοι τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δώδεκα βαθμούς στο εσωτερικο και τα δυτικά παράλια και στους δεκατέσσερις στα νότια και στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 30 March 2001 - 16:07:35 UTC