Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-01-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΟΥΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • [04] ΑΝΑΣΤΑ ΒΕΛΓΙΔΑ
  • [05] ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [06] ΜΠΟΥΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [07] ΤΖΑΚΣΟΝ ΕΞΩΓΑΜΟ
  • [08] ΜΕΞΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [09] ΑΝΑΣΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ 00] ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών διατυπώνεται στη διμηνιαία έκθεση του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο, για την περίοδο πρώτη Οκτωβρίου - τριάντα Νοεμβρίου του Δύο Χιλιάδες.

    Στην έκθεση σημειώνονται οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με την πραγματοποίηση του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη και αναφέρεται ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, ο ειδικός συντονιστής Τόμας Γουέστον και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ συνεχίζουν να προσφέρουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες στη διαδικασία αυτή.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα δύο μέρη στην Κύπρο για συνέχιση των συνομιλιών στη Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου.

    [02] ΚΟΥΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος διέψευσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση προς το Ραούφ Ντενκτάς μέσω της Βελγίδας υφυπουργού Εξωτερικών, όπως ισχυρίστηκε χθες ο κατοχικός ηγέτης.

    Ο κύριος Κούρος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης απλώς εξήγησε στην Ανεμί Νέιτς τις θέσεις της πλευράς μας στο Κυπριακό και εξέφρασε ετοιμότητα και επιθυμία για συνέχιση της προσπάθειας προς επίλυση του προβλήματος, μέσω διαλόγου.

    Αυτό, πρόσθεσε, πιθανόν να εκλείφθη ως πρόσκληση για διάλογο.

    Εξάλλου ο κύριος Κούρος δήλωσε ότι ο Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται στην Κύπρο στις 28 ή 29 Ιανουαρίου, αφού πρώτα επισκεφθεί την Αθήνα και ενδεχομένως την Αγκυρα.

    [03] ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Η Λευκωσία μελετά το βελγικό μοντέλο ομοσπονδίας, το οποίο μετέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, Βέλγοι εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν το τρικοινοτικό και τετραζωνικό βελγικό μοντέλο της ομοσπονδίας, σε λειτουργούς του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η κυρία Νέιτς υπέδειξε ότι η χώρα της αποτελεί ζωντανή απόδειξη της θεσμικής ικανοποίησης δικοινοτικών συμφερόντων, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας.

    Ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη της κυρίας Νέιτς ως σημαντική ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης απο το Βέλγιο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα εισέρχονται σε κρίσιμο στάδιο.

    [04] ΑΝΑΣΤΑ ΒΕΛΓΙΔΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο κύριος Αναστασιάδης κάλεσε την Βελγίδα αξιωματούχο να προβεί σε διόρθωση, τονίζοντας ότι με ανάλογες δηλώσεις ενισχύεται η αδιαλλαξία του Ντενκτάς.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση προς το Ραούφ Ντενκτάς, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τις απέδωσε σε πρωτοβουλία της Βελγίδας αξιωματούχου για συζήτηση του μοντέλου ομοσπονδίας με βάση το Βελγικού συντάγματος.

    [05] ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με θρησκευτικά μνημόσυνα, πορείες, αιμοδοσία και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου σήμερα, ημέρα που εόρταζε τα ονομαστήριά του.

    Το μνημόσυνο τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Εξ άλλου σε όλες τις τράπεζες αίματος των Νοσοκομείων άρχισε το πρωϊ και θα συνεχισθεί μέχρι τις δυόμισι αιμοδοσία στη μνήμη του Εθνάρχη.

    Στα σχολεία, πραγματοποιούνται επιχορηγούμενες Πορείες Αγάπης με σύνθημα "Περπατώ για το σχολείο μου".

    Στην Παναγιά, γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τα εκπαιδευτήρια της κοινότητας οργανώνουν πορεία και μνημόσυνο του Εθνάρχη στην ιερά Μονή Χρυσορογιάτισσας, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου.

    Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [06] ΜΠΟΥΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιωρτζ Μπους εξέφρασε την πρόθεσή του να αρχίσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες, και τη βεβαιότητα ότι θα πείσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους Ευρωπαίους συμμάχους για την αναγκαιότητα ανάπτυξης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

    Σε συνέντευξή του, ο Τζιωρτς Μπους υποστήριξε επίσης ότι η ανάπτυξη ενός αμυντικού συστήματος δεν έχει στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η μοναδική δύναμη, αλλά τη δημιουργία ενός σταθερού κόσμου, ώστε κανείς να μην μπορεί να στρέψει τα όπλα του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των φίλων τους, ή εναντίον της Ρωσίας.

    [07] ΤΖΑΚΣΟΝ ΕΞΩΓΑΜΟ

    Σάλο έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η παραδοχή του Αιδεσιμότατου Τζέσε Τζάκσον ότι έχει παιδί απο εξωσυζυγική σχέση.

    Οπως μεταδίδεται, ο πενήντα-εννιάχρονος Τζάκσον, έγγαμος και πατέρας πέντε παιδιών, διατηρούσε σχέση με συνεργάτιδά του εδώ και πέντε χρόνια.

    Σε δηλώσεις του, αφού παραδέχθηκε ότι έχει παιδί από εξωσυζυγική σχέση, ο αιδεσιμότατος Τζάκσον πρόσθεσε ότι αποσύρεται προσωρινά από τη δημόσια ζωή και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη να στηρίξει ηθικά και υλικά μητέρα και παιδί.

    [08] ΜΕΞΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους πέντε, κόμμα πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ έπληξε το νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά μόνο μικροζημιές.

    Το επίκεντρό της δόνησης εντοπίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, τριάντα χιλιόμετρα από τις ακτές.

    Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της περιοχής, αφού πριν από λίγες ημέρες ο Εγκέλαδος είχε πλήξει το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς.

    [09] ΑΝΑΣΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα ανατρέψει τη λογική των αριθμών, όπως έπραξε το 1996 και το '98.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την έρευνα πολιτικής συμπεριφοράς του ΡΙΚ.

    Οι δημοσκοπήσεις, κατέληξε, πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο προβληματισμού.

    [10] ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

    Η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων του Διϋλιστηρίου πετρελαίου στο χώρο των πρώην Χημικών Βιομηχανιών στο Βασιλικό.

    Σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπογραφεί με την Κυβέρνηση, το Διϋλιστήριο θα σταματήσει να λειτουργεί το Δύο χιλιάδες δέκα, και θα μετακινηθεί οριστικά το Δύο χιλιάδες δώδεκα.

    Οι εγκαταστάσεις στο Βασιλικό θα αρχίσουν το Δύο χιλιάδες επτά.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και η πρόγνωση για τον καιρό.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

    Σε μερικές περιοχές οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανό από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Στις ψηλότερες κορυφές θα σημειωθεί χιονόπτωση.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Ελαφρά βροχή, ή χιονόπτωση ενδέχεται να σημειωθεί σε ορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι θα καταστούν βόρειοι ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους τέσσερις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 19 January 2001 - 11:57:37 UTC