Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-11-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΑΖΑ ΒΙΑ
  • [02] ΛΑΘΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
  • [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΝΤΙ
  • [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΤΡΕΛΛΕΣ
  • [07] ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ΤΡΕΛΛΕΣ
  • [08] ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΡΕΛΛΕΣ
  • [09] ΜΕΤΑΞΑΣ ΧΑΚ
  • [10] ΑΓΡΟΤΗΣ ΧΑΚ
  • [11] ΒΟΥΛΗ ΠΑΘΟΝΤΕΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΓΑΖΑ ΒΙΑ

    Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή φαίνεται να ενταφιάζεται οριστικά.

    Η αιματοχυσία συνεχίστηκε σήμερα, καθώς πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, σκοτώθηκαν απο πυρά που ερρίφθησαν από ισραηλινό άρμα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αστυνομικό, το άρμα άνοιξε πύρ εναντίον δύο οχημάτων στα οποία επέβαιναν οι Παλαιστίνιοι, κοντά στον Εβραϊκό οικισμό Μοράγκ, μεταξύ των πόλεων Ράφα και Χάν Γιούνις.

    Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

    Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στον οικισμό, πυροβολώντας εναντίον στρατιωτών σε σημείο ελέγχου και οι στρατιώτες απάντησαν σκοτώνοντας δύο Παλαιστινίους.

    [02] ΛΑΘΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Δραστικά μέτρα για επίλυση του προβλήματος των λαθρομεταναστών λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη το πρωί υπό τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε η ενίσχυση των θαλάσσιων μέσων της αστυνομίας με την αγορά άλλων δύο ακάτων, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών για την απόκτηση τριών ελικοπτέρων απο την Εθνική Φρουρά.

    Αποφασίσθηκε επίσης η βελτίωση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των συμφωνιών, οι οποίες υπεγράφησαν μεταξύ της Κύπρου, του Λιβάνου και της Συρίας.

    Στη σύσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της απόκτησης ραντάρ και ο πρόεδρος Κληρίδης έδωσε οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών απόκτησης, ενός ολοκληρωμένου και πολυδύναμου συστήματος.

    [03] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

    Ολόκληρο οπλοστάσιο ανακάλυψε η αστυνομία στο περιβόλι του Γιαννάκη Σπανού, είκοσι-επτά ετών, Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης, στην Εθνική Φρουρά, ο οποίος τελεί υπό εξαήμερη κράτηση ως ύποπτος για υπόθεση κατοχής πυρομαχικών.

    Η αστυνομία ύστερα από πληροφορία βρήκε θαμμένα στο περιβόλι του στο χωριό Σινά Ορος, τριάντα κιλά δυναμίτιδας, δύο στρατιωτικά τυφέκια σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, δύο καπνογόνες και δύο αμυντικές χειροβομβίδες, αριθμό πυροκροτητών, βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί, δύο γεμιστήρες στρατιωτικού τυφεκίου και μεγάλο αριθμό σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων.

    Ολα τα ανευρεθέντα βρίσκονταν μέσα σε ξύλινα και μεταλλικά κιβώτια της Εθνικής Φρουράς τα οποία ήταν τοποθετημένα σε τρία σφραγισμένα βαρέλια και θαμμένα στο περιβόλι του Σπανού.

    Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πίσω από την υπόθεση με τις εκρηκτικές ύλες να δρα κύκλωμα.

    Για την ίδια υπόθεση τελεί υπό κράτηση ο Σπύρος Ζαχαριάδης εβδομήντα -έξι ετών, παπλωματάς από το Στρόβολο.

    [04] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΝΤΙ

    Σε διάβημα πρός τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα " Εθνος της Κυριακής " και στην οποία εκφράζει ερωτηματικά για το πώς μπορεί η Κύπρος να γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου, Ελ -Τζί- Αρ, αναφέροντας ότι έχει δώσει σχετικές οδηγίες στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στις Βρυξέλλες.

    να προβεί στο διάβημα.

    [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΝΤΑΞΗ

    Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προειδοποίησε ότι αν επιτραπεί στην Τουρκία να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο του εκφοβισμού για να πετύχει την δική της ένταξη.

    Μιλώντας χθές βράδυ σε εκδήλωση στο Λονδίνο για τα σαράντα χρόνια της Κυπριακής ανεξαρτησίας, ενώπιον και Βρετανών βουλευτών, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η στάση της Αγκυρας μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη, αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν κάπου στα μέσα του 2002, χωρίς να επιλυθεί το Κυπριακό.

    Δεν μπορεί όμως, ξεκαθάρισε, να δοθεί στην Τουρκία, δικαίωμα βέτο.

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΤΡΕΛΛΕΣ

    Ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Παύλος Οικονομίδης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης της νόσου των τρελλών αγελάδων στην Κύπρο.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Οικονομίδης ανέφερε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες είχαν προχωρήσει έγκαιρα στην λήψη των αναγκαίων μέτρων με αποτέλεσμα να μήν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα στην Κύπρο και η ντόπια παραγωγή να θεωρείται απόλυτα ασφαλής.

    Ο κύριος Οικονομίδης ανέφερε ότι διενεργείται αυστηρός έλεγχος και υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος για εισαγωγή της ασθένειας.

    [07] ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ΤΡΕΛΛΕΣ

    Σε παρέμβαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Χρίστος Μαυροκορδάτος επανέλαβε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα στην Κύπρο και ότι δεν πρέπει να φοβάται κάποιος να καταναλώνει βοοειδή.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εισαγωγής της νόσου μέσω των πρωτεϊνούχων ουσιών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

    Ο κύριος Μαυροκορδάτος υποστήριξε ότι ο έλεγχος που διενεργείται είναι ανεπαρκής και τάχθηκε υπέρ του μαζικού ελέγχου των βοοειδών.

    [08] ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΡΕΛΛΕΣ

    Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Κύπρο και τόνισε ότι τα κυπριακά μοσχάρια είναι απόλυτα ασφαλή.

    Ο κύριος Παπακυριακού ανέφερε ότι η κυπριακή αγελαδοτροφία έχει πληγεί, όχι από την κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά από δηλώσεις που γίνονται από ανίδεους στην Κύπρο και αποκάλυψε ότι η διάθεση του αγελαδινού κρέατος έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες κατά τριάντα τοις εκατόν.

    [09] ΜΕΤΑΞΑΣ ΧΑΚ

    Τη βεβαιότητα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην αυριανή πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρία μετά τη μεταστέγαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο κτίριο του Αϊ- Εμ- Σι εξέφρασε ο Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς.

    Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Μεταξάς ανέφερε ότι στις δοκιμές που έγιναν χθες όλα τα συστήματα λειτούργησαν άψογα και πρόσθεσε ότι σήμερα θα γίνει άλλη μια δοκιμή υπό μορφή εικονικής χρηματιστηριακής συνάντησης.

    [10] ΑΓΡΟΤΗΣ ΧΑΚ

    Ικανοποίηση για το έργο που έχει επιτελεστεί με τη μεταστέγαση του ΧΑΚ στο Αϊ- Εμ- Σί εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών Σταύρος Αγρότης.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Αγρότης ανέφερε ότι στις χθεσινές δοκιμές όλα λειτούργησαν άψογα και συγχάρηκε τη διεύθυνση και το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου για την προσπάθειά τους.

    [11] ΒΟΥΛΗ ΠΑΘΟΝΤΕΣ

    Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους παθόντες και τους συγγενείς των αγνοουμένων ως φθηνό εργατικό δυναμικό καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Συνολικά 80 οικογένειες, ανέφερε, υποφέρουν και αναγκάζονται να επαιτούν για θέσεις γραφέων ή κλητήρων και για μισθούς 300 λιρών.

    Σε δηλώσεις το πρωί ύστερα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο κύριος Γεωργίου ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Κληρίδη ζητώντας συνάντηση με σκοπό την προώθηση των αιτημάτων των συγγενών των αγνοουμένων και των παθόντων.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα, αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από δυτικές κατευθύνσεις ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Τοπικές βροχές αναμένεται να πέσουν και απόψε.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έντεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους δεκατρείς στα παράλια και στους επτά στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές εξακολουθεί να είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 22 November 2000 - 15:51:33 UTC