Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΕΜΕΣΟΥ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
  • [05] ΤΣΟΧΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [07] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΝΕΟ
  • [08] ΒΟΜΒΑ ΓΑΖΑ
  • [09] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΟΛΥ
  • [10] ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΗΤΤΑ
  • [11] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΛΕΜΕΣΟΥ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μεταβαίνει το απόγευμα στην Ελβετία, για ιδιωτική επίσκεψη.

    Εκπρόσωπος της Μητρόπολης δήλωσε στην ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στη Λεμεσό ότι ο Μητροπολίτης μεταβαίνει στην Ελβετία για προσωπικούς λόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με εκκλησιαστικά ζητήματα.

    Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο βράδυ.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ

    Στο μεταξύ προβλήματα αναφύονται στο έργο της Ανακριτικής Συνοδικής Επιτροπής, η οποία ερευνά τις καταγγελίες εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος αρνείται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, ζητώντας να του δοθούν πρώτα τα πρακτικά με τις καταθέσεις των υπολοίπων που κατέθεσαν και κυρίως εκείνων, οι οποίοι μαρτύρησαν εναντίον του.

    Τη θέση αυτή απορρίπτει η Επιτροπή, αφού δεν συνάδει με τους κανόνες.

    Τα πρακτικά των καταθέσεων θα δοθούν στο Μητροπολίτη Αθανάσιο, μόνο σε περίπτωση κατά την οποία ο Λεμεσού κληθεί σε απολογία μετά την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής.

    Η ερευνητική επιτροπή έχει δώσει χρονικό περιθώριο έως σήμερα στον Αθανάσιο, για να καταθέσει, και στη συνέχεια θα εκδώσει το πόρισμά της.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ

    Ο Χρίστος Κληρίδης, δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού, δήλωσε ότι είναι αναφαίρετο και στοιχειώδες δικαίωμα του πελάτη του να μην καταθέσει, τη στιγμή, όπως είπε, που δεν γνωρίζει επίσημα το κατηγορητήριο και μάλιστα με λεπτομέρειες.

    Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού εξέφρασε στην εξεταστική επιτροπή την ετοιμότητά του να καταθέσει, υπο την προϋπόθεση ότι θα ενημερωθεί επίσημα για τις υποψίες ή τις κατηγορίες που υπάρχουν εναντίον του. Δεν είναι δυνατό πρόσθεσε, να του ζητούν κατάθεση για κατηγορίες που δεν γνωρίζει. Χαρακτήρισε επίσης τις διαδικασίες πρωτάκουστες και απαράδεκτες.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

    Χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει τις θέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα του Αιγαίου καθώς η Τουρκία επέμεινε και χθες διά του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στις αδιάλλακτες απόψεις της.

    Η ύπαρξη του αγεφύρωτου χάσματος επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση Σημίτη- Ετζεβιτ στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στα Σκόπια.

    Οι δυο πρωθυπουργοί κάθισαν στο τραπέζι ο ένας δίπλα στον άλλο και όπως δήλωσε ο κύριος Σημίτης τόνισε στον κύριο Ετζεβίτ ότι η στάση της χώρας του στο θέμα της Νατοϊκής άσκησης Ντέστιντ Γκλόρι ήταν ιδιαίτερα αρνητική και δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι δυο χώρες.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει διάλογος, ενώ αργότερα , σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι με την Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα χωρικών υδάτων, εναέριου χώρου, και υφαλοκρηπίδας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    [05] ΤΣΟΧΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί συνειδητή αποδοχή και σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, με έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο και όχι εικονικό.

    Σε ερώτηση αν στα σχέδια των Τούρκων είναι η χαρτογράφηση των νησιών του Αιγαίου και η αλλαγή των ονομάτων τους, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνει σαφές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ξεκαθαρίζει κάθετα και απόλυτα το καθεστώς αυτό.

    [06] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Αναβολή της από κοινού βράβευσής του με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, από την Ενωση Ατλαντικού Συμφώνου ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Ενωσης ο κύριος Παπανδρέου επικαλείται ως λόγους για αναβολή της βράβευσης, τα τελευταία γεγονότα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ Ντέστιντ Γκλόρι.

    Η βράβευση των κυρίων Παπανδρέου και Τζέμ είχε προγραμματιστεί για τις τριάντα μία Οκτωβρίου στη Βουδαπέστη, στο περιθώριο της τεσσαρακοστής έκτης ετήσιας συνόδου της Ενωσης.

    [07] ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΝΕΟ

    Ομάδες διάσωσης από τη Ρωσία και τη Γεωργία επανέλαβαν σήμερα τις έρευνες τους σε ορεινή περιοχή της Γεωργίας όπου χθες συνετρίβη ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ογδονταέξι άνθρωποι.

    Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν αξιωματικοί και οικογένειές τους, μετέβαινε από τη Μόσχα στο Βατούμ, όπου η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση, αλλά συνετρίβη είκοσι χιλιόμετρα βορειανατολικά της πόλης.

    [08] ΒΟΜΒΑ ΓΑΖΑ

    Επίθεση αυτοκτονίας διενήργησε το πρωϊ παλαιστίνιος εναντίον ισραηλινού φυλακίου στην περιοχή της Γάζας.

    Ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ο παλαιστίνιος, ο οποίος επέβαινε ποδηλάτου, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας ισραηλινός στρατιώτης.

    [09] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΟΛΥ

    Στη Γαλλία θα κριθεί τελικά η πρόκριση του Ολυμπιακού Πειραιώς για τους "δεκαέξι" του Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Η ελληνική ομάδα νίκησε ψες στην Αθήνα την Βαλένθια Ισπανίας με 1-0.

    Την ίδια ώρα όμως, για τον ίδιο όμιλο, η γαλλική Λυόν νίκησε εκτός έδρας την ολλανδική Χέρενβεν με 2-0.

    Ετσι, ο Ολυμπιακός για να προκριθεί, θα πρέπει να μην ηττηθεί στο τελευταίο του εκτός έδρας παιγνίδι με τη Λυόν.

    [10] ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΗΤΤΑ

    Ο Αχιλλέας Καϊμακλίου ηττήθηκε χθες βράδυ με 92- 60 από τη Νήαρ Ηστ, σε επαναληπτικό αγώνα στην Αθήνα για το Κύπελλο Κόρατς .

    Για την ίδια διοργάνωση ο Απόλλων, ηττήθηκε στη Λεμεσό με 75-70, από τη Γιουγκοσλαβική "Εμοφάρμα".

    [11] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Σημαντικές νίκες σημείωσαν οι ελληνικές ομάδες για τις ευρωπαϊκές καλαθοσφαιρικές διοργανώσεις.

    Για τη "Σουπρολίγκα", ο Ηρακλής νίκησε στη Θεσσαλονίκη την Παρτιζάν Βελιγραδίου με 91-76.

    Για την "Ευρωλίγκα", ο Πάοκ νίκησε εκτός έδρας τη Μπαρτσελόνα με 67-58 και η ΑΕΚ, επίσης εκτός έδρας, την ομάδα "Λάιονς" Αγίας Πετρούπολης με 90-69.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν, κατά διαστήματα και θα φέρουν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα έως ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι σχετικά ασταθής. Παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να φέρουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα έως ταραγμένη στις βόρειες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό, στους δώδεκα στα παράλια και στους τρεις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 26 October 2000 - 11:02:26 UTC