Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-10-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
  • [02] ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ
  • [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗ
  • [04] ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
  • [05] ΠΑΠ ΣΧΟΛΙΑ
  • [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΜΠΑΡΑΚ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
  • [09] ΤΑΞΙ ΒΟΥΛΗ
  • [10] ΧΑΚ ΚΙ ΑΛΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

    Η δήλωση του Κόφι Ανάν περι ισοτιμίας των δύο μερών στην Κυπρο, εξακολουθεί να μην αρέσει στην κυπριακή κυβέρνηση και καταβάλλονται προσπάθειες για διόρθωσή της.

    Αυτό ανέφερε στους ξένους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στη διάρκεια σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κύριος Κασουλίδης ανέπτυξε στους πρέσβεις τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς ενόψει του νέου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, πήρε και κατ' ιδίαν, και κωδικοποιημένα, όλες τις διευκρινήσεις που εχρειάζετο και μπόρεσε να συνεχίσει τις συνομιλίες. Και θα τις συνεχίσει.

    Αυτό, διευκρίνησε ο κύριος Κασουλίδης, δεν σημαίνει ότι η δήλωση του κυρίου Ανάν, μετα τις διαψεύσεις και μετα τις διευκρινήσεις, έχει γίνει αρεστό κείμενο.

    Δεν έγινε αρεστό κείμενο, είπε, γιατί η δήλωση έγινε για να εξευμενιστεί ο κύριος Ντενκτάς και να αποβάλει το εμπόδιο που έθετε στις συνομιλίες, απαιτώντας αναγνώριση.

    Ο κύριος Κασουλίδης είπε επίσης ότι αυτό μπορεί να το πέτυχαν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά το πέτυχαν σε βάρος της δικής μας πλευράς και προκαλώντας την αρνητική αντίδραση της κοινής γνώμης στην Κύπρο, η οποία, παρατήρησε, σωστά έγινε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι από την ημέρα που έγινε η δήλωση Αναν, όλες οι προσπάθειες Αθηνών και Λευκωσίας κατευθύνονται προς τον στόχο της διόρθωσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα.

    [02] ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ

    Τεχνοκράτες από το κτηματολόγιο και το γραφείο προγραμματισμού θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στον πέμπτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η παρουσία τεχνοκρατών στον επόμενο γύρο των συνομιλιών κρίνεται απαραίτητη, γιατί η διαδικασία επί όλων των κεφαλαίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

    [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗ

    Πιο δυναμικά και πιο συγκεκριμένα από ό,τι έγινε στο Ελσίνκι θα πρέπει να τονιστεί στην εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει ενεργά και θετικά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας και τέως Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κύριος Πάγκαλος τόνισε επίσης ότι στην εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να περιλαμβάνεται η σαφέστατη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Κύπρος θα γίνει μέλος μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που την αφορούν και ότι σε αυτή την προοπτική δεν θα σταθεί εμπόδιο η οποιαδήποτε κατάσταση υπάρχει στο νησί, ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής.

    Ο κύριος Πάγκαλος μιλούσε το πρωϊ ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Οπως είπε ο κύριος Πάγκαλος ο κύριος Κληρίδης του εξέφρασε τη μεγάλη του επιθυμία, να είναι στενές οι επαφές μεταξύ των πολιτιστικών χώρων Κύπρου και Ελλάδας.

    Ανέφερε επίσης ότι ιδιαίτερα σε στιγμές που υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, η παρουσία της Ελλάδας πρέπει να είναι εμφανής στην Κύπρο.

    [04] ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Ακολούθως ο κύριος Πάγκαλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι οι στιγμές σήμερα είναι δύσκολες και χρειάζεται επανεκτίμηση της στρατηγικής πρώτα στην Κύπρο και αργότερα σε συνεννόηση με την Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για αναφορά του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκύντερ Φερχόϊγκεν ότι οι προτάσεις του Αλβαρο Ντε Σότο αποτελούν βήμα προς τα εμπρός και πρόσθεσε ότι, αντίθετα, οι προτάσεις αποτελούν "πολλά άλματα προς τα πίσω".

    Από την πλευρά του ο κύριος Πάγκαλος είπε ότι τις διαπιστώσεις του κυρίου Κυπριανού θα μεταφέρει στην Αθήνα.

    [05] ΠΑΠ ΣΧΟΛΙΑ

    Σημαντική θεωρεί η Λευκωσία την εμπλοκή του Γκύντερ Φερχόϊγκεν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τον πιο ουσιαστικό ρόλο και την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην τελευταία δήλωση Φερχόϊγκεν, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και στην έκθεση Πόος, ο εκπρόσωπος τα απέδωσε στη σκληρή δουλειά της Κυβέρνησης και τα διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών, παρ' όλον, όπως είπε, αυτή η δουλειά μηδενίζεται στην Κύπρο.

    Αυτά, πρόσθεσε ο κύριος Παπαπέτρου, είναι αποτέλεσμα της σώφρονος πολιτικής της κυβέρνησης, που ενώ δεν υποχωρεί σε θέματα αρχών, δείχνει την αναγκαία ευελιξία και ξεσκεπάζει τον Ντενκτάς.

    [06] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστας Καραμανλής, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει καθαρή και σθεναρή στάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του, ο κύριος Καραμανλής εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Σημίτη και τόνισε ότι η άρση των τετελεσμένων της εισβολής στην Κύπρο και η δίκαιη επίλυση του προβλήματος αποτελούν προϋπόθεση όπως είπε για την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι διεύρυνση της Ενωσης χωρίς την Κύπρο δεν θα γίνει.

    [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστας Καραμανλής, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει καθαρή και σθεναρή στάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του, ο κύριος Καραμανλής εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Σημίτη και τόνισε ότι η άρση των τετελεσμένων της εισβολής στην Κύπρο και η δίκαιη επίλυση του προβλήματος αποτελούν προϋπόθεση όπως είπε για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι διεύρυνση της Ενωσης χωρίς την Κύπρο δεν θα γίνει.

    [08] ΜΠΑΡΑΚ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

    Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ συμφώνησε να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στην ειρήνη.

    Ο κύριος Μπαράκ, ανταποκρινόμενος σε αίτημα πολλών ξένων προσωπικοτήτων που μεσολαβούν για άρση της κρίσης, δέχθηκε να παρατείνει για τρεις ή τέσσερις μέρες την προθεσμία που είχε θέσει στους Παλαιστινίους για τερματισμό της βίας, αλλιώς θα θεωρήσει νεκρή την ειρηνευτική διαδικασία.

    Η προθεσμία έληξε τα μεσάνυχτα.

    Μιλώντας στο ισραηλινό Ραδιόφωνο ύστερα από μαραθώνια συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που έληξε τα ξημερώματα, ο κύριος Μπαράκ ανέφερε επίσης ότι είναι έτοιμος να μετάσχει σε συνάντηση κορυφής με τον Γιάσερ Αραφατ, νοουμένου ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι θα τεθεί τέρμα στην αιματοχυσία των τελευταίων δύο εβδομάδων.

    Για πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών καταβάλλει προσπάθειες ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ενώ στη Μέση Ανατολή διεξάγουν επαφές ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

    [09] ΤΑΞΙ ΒΟΥΛΗ

    Παλαιά και άχρηστα αυτοκίνητα, χωρίς κλιματισμό και χωρίς ανέσεις, αλλά με πολλά προβλήματα είναι τα χαρακτηριστικά πολλών υπεραστικών ταξί, κατάγγειλαν βουλευτές ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής.

    Σε συζήτηση σχετικά με την μονοπωλιακή κατάσταση των υπεραστικών ταξί, καταγγέλθηκε στην Επιτροπή ότι καινούργια αυτοκίνητα της ενοποιημένης εταιρείας υπεραστικών ταξί παραμένουν αναξιοποίητα στα γραφεία και χρησιμοποιούνται μόνο τα παλαιά.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας αντέκρουσε τις κατηγορίες και διαβεβαίωσε ότι, αν και χρησιμοποιούνται πολλά παλιά οχήματα, εντούτοις τόνισε ότι είναι απολύτως ασφαλή.

    Ανέφερε ακόμη ότι τους τελευταίους τρεις μήνες δαπανήθηκαν διακόσιες χιλιάδες λίρες για επισκευές των ταξί, αγοράστηκαν οκτώ νέα οχήματα και αναμένονται άλλα είκοσι τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, τα νέα ταξί θα διαθέτουν ιδιωτικό κλιματισμό και αεροπορικά καθίσματα.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Συγκοινωνιών δήλωσε ότι το μονοπώλιο στις δημόσιες μεταφορές επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] ΧΑΚ ΚΙ ΑΛΛΗ ΠΤΩΣΗ

    Κατρακύλα σημείωσαν σήμερα οι τιμές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κάθετη πτώση της τάξης του τρία κόμμα εικοσιένα τοις εκατό και έφτασε στις τριακόσιες πενήντα, κόμμα εβδομήντα-τρεις μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών έκλεισε στα δεκαεπτά εκατομμύρια επτακόσιες εικοσιέξι χιλιάδες λίρες.

    Η ιδιαίτερα αρνητική σημερινή πορεία του δείκτη στο ΧΑΚ, επηρεάστηκε από τη σημαντική πτώση που σημείωσε ο Τραπεζικός τομέας.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 10 October 2000 - 17:02:40 UTC