Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-04-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000
  • [01] ΜΟΟΥΖΕΣ ΑΓΚΥΡΑ
  • [02] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΙΔΕΕΣ
  • [03] ΠΑΠ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
  • [04] ΤΖΕΜ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ
  • [05] ΦΕΡΧΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
  • [06] ΓΛΑΥΚΟΣ ΡΙΤΑ
  • [07] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [08] ΧΑΚ ΣΤΑΣΗ
  • [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ
  • [10] ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [11] ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΜΟΟΥΖΕΣ ΑΓΚΥΡΑ

    Ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες διεξάγει σήμερα στην Άγκυρα συνομιλίες για το Κυπριακό, εν όψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο κύριος Μόουζες θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Προεδρίας υπεύθυνο για κυπριακές υποθέσεις Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Στην τουρκική πρωτεύουσα αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα και ο συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για το κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Ο κύριος Γουέστον θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα, ενώ το Μάιο αναμένεται στη Λευκωσία ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο μετά τις συνομιλίες του στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο δήλωσε ότι διάφοροι απεσταλμένοι θα διαβιβάσουν στην Άγκυρα τη θέση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να αναβαθμισθούν, ώστε να διεξαχθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση επί των βασικών πτυχών.

    [02] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΙΔΕΕΣ

    Ο ψευδοϋφυπουργός προεδρίας του ψευδοκράτους Ερκούν Ολκούν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα υποβάλουν συγκεκριμένες ιδέες στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, για το Κυπριακό.

    Ο ψευδοϋπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ωστόσο, σε μια εμφανή προσπάθεια υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για την τουρκοκυπριακή πλευρά, εάν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες γνωρίζει καλά το φάκελο του Κυπριακού.

    [03] ΠΑΠ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, θα συνεχίσει την πολιτική της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία.

    Δήλωσε επίσης ότι θα καταστεί ευκολότερη η επίλυση του Κυπριακού με την επαναπροσέγγιση, την προώθηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στο δρόμο για ένταξη στην Ευρώπη.

    Ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, κάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία, όπως τη χαρακτήρισε, και να πάρει μέρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

    [04] ΤΖΕΜ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ

    Στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα καταλήξουν σε θετικά αποτελέσματα.

    [05] ΦΕΡΧΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Ο Γκύντερ Φερχόϊγκεν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι τέσσερις μήνες μετά την αναγνώριση της υποψηφιότητας της Τουρκίας, το κλίμα έχει βελτιωθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι η στρατηγική της προσέγγισης θα της επιτρέψει να τα ικανοποιήσει.

    Ο κύριος Φερχόϊγκεν μιλούσε ψες στο Ευρωκοινοβούλιο για το χθεσινό Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας που συνήλθε στο Λουξεμβούργο.

    Ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τόνισαν την ανάγκη όπως υπάρξουν επείγουσες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές αξίες.

    [06] ΓΛΑΥΚΟΣ ΡΙΤΑ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε την Πρόεδρο του Φινλανδικού Κοινοβουλίου Ρίτα Ουσουκάηνεν και άλλους Φιλανδούς κοινοβουλευτικούς που βρίσκονται στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Οι Φιλανδοί βουλευτές επισκέπτονται τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και το απόγευμα θα μεταβούν στη Δερύνεια, όπου ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος θα τους ενημερώσει για την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    [07] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι είναι ενδεχόμενο σήμερα ο Κώστας Σημίτης να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Χθες βράδυ ο κύριος Σημίτης είχε διαδοχικές επαφές με στελέχη του κόμματός του, με τα οποία συζήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών και τη νέα πορεία.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα κυβέρνηση θα παραμείνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ενδεχομένως Εθνικής Άμυνας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

    [08] ΧΑΚ ΣΤΑΣΗ

    Στάσιμος παρέμεινε σήμερα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο.

    Παρουσίασε μείωση μηδέν, κόμμα ένα τοις εκατόν και έκλεισε στις πεντακόσιες τριάντα μονάδες.

    Ο όγκος των συναλλαγών έκλεισε λίγο πάνω από τα εικοσιτέσσερα εκατομμύρια λίρες.

    [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ

    Δυο νέοι έχασαν τη ζωή τους χθες βράδυ σε δυστυχήματα με μοτοσικλέτες στο Δάλι και τον Αγιο Δομέτιο.

    Νεκροί είναι οι Σάββας Νιούλικος, 19 χρονών από το Δάλι και Κωνσταντίνος Τράντας20 χρονών, από τον Στρόβολο.

    Ο Νιούλικος τραυματίστηκε κρίσιμα ψες λίγο μετά τις δέκα στον κύριο δρόμο Δαλιού-Πέρα Χωρίου όταν αυτοκίνητο ανέκοψε την πορεία της μοτοσικλέτας του.

    Ο νεαρός υπέκυψε στο μοιραίο μια ώρα αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Ο Κωνσταντίνος Τράντας σκοτώθηκε σε δυστύχημα στην οδό Δημοκρατίας, στον Αγιο Δομέτιο, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που βγήκε από πάροδο και του ανέκοψε την πορεία.

    Μετά τη σύγκρουση η μοτοσικλέτα του Τράντα κτύπησε και σε άλλα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή.

    [10] ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θριάμβευσε και πάλι η Ελληνική καλαθόσφαιρα στην Ευρώπη.

    Η ΑΕΚ Αθηνών αναδείχθηκε κυπελλούχος Ευρώπης, νικώντας με ογδόντα τρεις-εβδομήντα έξη την Ιταλική Κίντερ Μπολώνια στη Λωζάνη της Ελβετίας.

    Η ΑΕΚ επανέλαβε τον θρίαμβο του 1968, όταν στέφθηκε και τότε βασίλισσα της Ευρώπης, νικώντας τη Σλάβια Πράγας.

    [11] ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΡΟΥ

    Διεξάγονται σήμερα οι δύο επαναληπτικοί αγώνες για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου.

    Στις τέσσερις και δεκαπέντε, στο Νέο Στάδιο Λάρνακας η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το ΑΠΟΕΛ, με το οποίο εξήλθε ισόπαλη χωρίς τέρματα στον πρώτο αγώνα και στις επτά το βράδυ, στο Τσίρειο η ΑΕΛ υποδέχεται την Ομόνοια από την οποία ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα με τρία-μηδέν.

    Αμεση περιγραφή των δυο αγώνων θα μεταδίδεται από το τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το βαρομετρκό χαμηλό από τη Σαχάρα που προκάλεσε τη θερμή αέρια μάζα και τη σκόνη θα υποχωρήσει από αύριο ενώ θα αρχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή δροσερές αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά.

    Το απόγευμα θα συνεχισθούν οι ψηλές νεφώσεις και η σκόνη στην ατμόσφαιρα ενώ θα σημειώνεται και ελαφρά βροχή, κατά τόπους. Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί, ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Από αργά απόψε οι νεφώσεις και η σκόνη στην ατμόσφαιρα θα αρχίσουν να υποχωρούν. Σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σημειωθεί και πάλι ελαφρά βροχή.

    Οι άνεμοι θα καταστούν βορειανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους 12 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 12 April 2000 - 9:40:54 UTC