Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-03-14

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2000
  • [01] ΧΑΚ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ
  • [02] ΧΑΝΕΗ ΠΡΕΣΣΕΡ
  • [03] ΧΑΝΕΗ ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΑΛΛΙΑ
  • [06] ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
  • [07] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
  • [08] ΦΥΓΑΔΕΣ
  • [09] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΧΑΚ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ

    Επεισοδιακή ήταν η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, που σημείωσε νέα υποχώρηση της τάξης του δύο τοις εκατόν.

    Η πτώση προκάλεσε την έντονη αντίδραση επενδυτών, που παρακολουθούσαν τη συνάντηση.

    Οι επενδυτές ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκονται οι χρηματιστές, και διαμαρτυρήθηκαν για την κατρακύλα των τιμών, υποστηρίζοντας ότι γίνονται στημένα παιγνίδια από συγκεκριμένα χρηματιστηριακά γραφεία.

    Ζήτησαν επίσης επιστροφή των χρημάτων τους, τα οποία τοποθέτησαν σε επενδυτικές εταιρείες, και των οποίων η ένταξη στο Χρηματιστήριο καθυστερεί.

    Επεχείρησαν, εξάλλου, να εισέλθουν στην αίθουσα των χρηματιστών για να διακοπεί η συνάντηση.

    Δεν έλειψαν μάλιστα διαξιφισμοί και ύβρεις, ιδιαίτερα εναντίον συγκεκριμένου χρηματιστή.

    Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα εκρηκτική που ανάγκασε τις αρχές του Χρηματιστηρίου να καλέσουν την αστυνομία.

    Με παρέμβαση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Χρηματιστών Σταύρου Αγρότη, οι επενδυτές αποχώρησαν και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον Διευθυντή του Χρηματιστηρίου Νώντα Μεταξά από τον οποίο ζήτησαν μέτρα για αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο ΧΑΚ.

    Ο χρηματιστής Θεόδουλος Χαραλαμπίδης σε δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ "Χρηματιστήριο" χαρακτήρισε την κατάσταση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο ΧΑΚ παράλογη. Δεν αντικατοπτρίζει, είπε, τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα κάποιων εταιρειών.

    Ο Χρηματιστής Νίκος Εφραίμ, εξάλλου, συνέστησε ψυχραιμία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς από τον Απρίλιο.

    Επενδυτές ζήτησαν άρση των περιορισμών που έθεσε η Κεντρική Τράπεζα για σύναψη δανείων για σκοπούς επενδύσεων στο ΧΑΚ, γρήγορη εφαρμογή του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άμεση εισδοχή στο πάτωμα νέων εταιρειών, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση ο Δείκτης σημείωσε πτώση και έκλεισε στις πεντακόσιες- τριάντα επτά μονάδες σε σύγκριση με πεντακόσιες- σαράντα- επτά την Παρασκευή.

    Ο όγκος συναλλαγών, που ξεπέρασε ελαφρώς τα 18 εκατομμύρια λίρες, ήταν μειωμένος κατά έξι εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με την συνάντηση της Παρασκευής.

    [02] ΧΑΝΕΗ ΠΡΕΣΣΕΡ

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεη χαρακτήρισε κρίσιμη την παρούσα στιγμή για την Κύπρο.

    Υποστήριξε επίσης ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού, που δεν παρουσιάστηκε στο παρελθόν και πολύ πιθανό, πρόσθεσε, να μην υπάρξει και στο μέλλον.

    Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα- Πάλας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο κύριος Χάνεη είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει κίνητρο για τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Οσον αφορά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι απευθείας διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι η καρδιά του προβλήματος.

    Ο κύριος Χάνεη δεν θέλησε να εισέλθει σε θέματα ουσίας, επισημαίνοντας ότι θα σεβαστεί το εμπάργκο δηλώσεων που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] ΧΑΝΕΗ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Σερ Ντέηβιντ Χάνευ εξέφρασε την εκτίμηση οτι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει ότι μπορούν να υπάρξουν τουρκικές υποχωρήσεις στο κυπριακό αυτή την περίοδο.

    Την εκτίμηση του κυρίου Χάνευ αποκάλυψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχαν το πρωί με τον Βρετανό αξιωματούχο αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.

    Ο κύριος Κλεάνθους είπε ότι ο κύριος Χάνευ δεσμεύτηκε πως κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα θα επιχειρηματολογήσει πρός την τουρκική πλευρά οτι τώρα, είναι πολύ καλύτερα γιά την Τουρκία να προβεί σε υποχωρήσεις, παρά αργότερα.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Παναγιώτης Δημητρίου είπε ότι κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκαν βασικές πτυχές του Κυπριακού, αλλά, πρόσθεσε, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων μίλησαν με κοινή γλώσσα, εκφράζοντας τις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε οτι ενα βασικό μήνυμα με το οποίο φαίνεται πώς συμφωνεί ο κύριος Χάνευ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε υποψία για πολιτική διαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής Ένωσης με τους τουρκοκυπρίους.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου και του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων, Αλβαρο Ντε Σότο.

    Ο κύριος Παπανδρέου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δίνει νέα δυναμική στο πλαίσιο επίλυσης του κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο κύριος Ντε Σότο επισήμανε ότι η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης, η οποία , πρόσθεσε, προϋποθέτει συμβιβασμούς και παραχωρήσεις από τις δύο πλευρές.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΑΛΛΙΑ

    Οι εξελίξεις του κυπριακού και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου Κληρίδη με την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Των συνομιλιών, που αρχίζουν αύριο, δεσπόζει η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Σιράκ.

    Σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Μοντ.

    Συνεντεύξεις προς γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    [06] ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

    Πενηντατριάχρονος από τη Λεμεσό, ο Λοίζος Αλεξάνδρου τραυματίστηκε κρίσιμα σε εργατικό ατύχημα που συνέβη το πρωί στη Λεμεσό.

    Ο Αλεξάνδρου, που είναι τορναδόρος, βρισκόταν στο εργαστήριο του, όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, τα ρούχα του τυλίχθηκαν στον άξονα του τόρνου και ο ίδιος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από ασφυξία.

    Μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Λεμεσού.

    [07] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

    Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, αναμένεται να επιστρέψει την Παρασκευή στην Κύπρο από το Λονδίνο, οπου υπεβλήθη σε επέμβαση επανασυρραφής του στέρνου.

    Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Βρετανική πρωτεύουσα, ο καρδιοχειρουργός Ρέξ Στάνμπριτζ, ο οποίος διενήργησε την εγχείρηση, έκρινε ικανοποιητική την κατάσταση της υγείας του κυρίου Κυπριανού και τον ενημέρωσε χθες ότι μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο.

    Μετά την επιστροφή του, ο πρόεδρος της Βουλής θα αναλάβει τα καθήκοντα του σταδιακά.

    [08] ΦΥΓΑΔΕΣ

    Άλλοι δυο φυγάδες πέρασαν ψες στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

    Ισχυρίστηκαν πως είναι αθίγγανοι και ότι διέμεναν στη Μόρφου.

    Οι δύο φυγάδες φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

    Ο ένας από αυτούς έχει συγγενείς στη Λεμεσό και ζήτησε να μεταβούν εκεί.

    [09] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Δεκαπέντε χιλιάδες Τούρκοι θα επισκεφθούν παράνομα τις κατεχόμενες περιοχές από μεθαύριο με την ευκαιρία του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

    Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", οι λεγόμενες τουρκοκυπριακές αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν τριάντα- μία πτήσεις για να μεταφέρουν τους τούρκους στα κατεχόμενα.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές, παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς τριών μποφόρ γενικά και μέτριοι , τεσσάρων μποφόρ στα προσήνεμα παράλια.

    Η θερμοκρασία θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις μόνο.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειανατολικοί ασθενείς τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις βόρειες και τις ανατολικές, προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους τρεις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Τα χιόνια , στην κορυφή του Ολύμπου είναι 25 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους δέκα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 14 March 2000 - 18:50:21 UTC