Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-02-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΜΙΧΟΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [04] ΚΙΠΡΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [06] ΠΑΦΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ
  • [07] ΣΤΕΦΑ ΤΖΕΜ
  • [08] ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [09] ΣΟΣΙΑΛΔΗΜ
  • [10] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [11] ΑΤΑ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • [12] ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [13] ΜΟΛΟΤΟΦ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

    Άμεσο κίνδυνο διέτρεξαν το πρωί μαθητές και εκπαιδευτικοί της πρώτης τεχνικής σχολής Λεμεσού, όπου στις εντεκάμισυ σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη στο λεβητοστάσιο. Δίπλα στο λεβητοστάσιο η αίθουσα διδασκαλίας ήταν γεμάτη όταν σημειώθηκε η έκρηξη, δύο λεπτά πριν από το διάλειμμα. Κανείς δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη, η οποία είχε ωστόσο ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί μεγάλο μέρος του καυστήρα που έσπασε την πόρτα και κατέληξε σε σημείο της αυλής, σε σημείο όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν μαθητές και καθηγητές. Δίπλα ακριβώς από αίθουσες διδασκαλίας έβγαιναν καπνοί και στο σχολείο προκλήθηκε αναστάτωση, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να διακοπούν και οι μαθητές να σχολάσουν.

    Στο λεβητοστάσιο, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκρηξη οφείλεται σε υπερθέρμανση του λέβητα.

    Ο διευθυντής του σχολείου εξέφρασε απορία για το γεγονός, καθώς όπως δήλωσε, οι εγκαταστάσεις στο λεβητοστάσιο έγιναν πριν ένα χρόνο.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στις εννέα Απριλίου θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο κύριος Σημίτης είπε οτι οι εκλογές θα προκηρυχθούν μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας και μετά την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    Ο κύριος Σημίτης είπε οτι έχει ηδη ενημερώσει τον πρόεδρο Στεφανόπουλο γιά την απόφαση αυτή, τονίζοντας οτι οι συνταγματικές διαδικασίες και προθεσμίες θα τηρηθούν.

    Αιτιολογώντας την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο κύριος Σημίτης είπε οτι μέχρι το τέλος Απριλίου θα μπορεί να λειτουργεί η νέα κυβέρνηση γιά να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις ενταξης στην ΟΝΕ.

    Έτσι, όπως είπε ο Κώστας Σημίτης, μέχρι τις αρχές Μαίου, η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει την ισχυρότερη δυνατή θέση στη διαπραγμάτευση.

    Οσο πλανάται η εκκρεμότητα των εκλογών πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός, θα πλανάται ταυτόχρονα στους εταίρους μας η αμφιβολία για το αν η πολιτική που ακολουθεί και παρουσιάζει η Ελληνική πλευρά, θα ακολουθηθεί απαρέκκλιτα και θα εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές.

    Η αμφιβολία στους εταίρους μας, πρόσθεσε, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή διαπραγμάτευση.

    Οσο πιό ισχυρή πολιτικά θα είναι η Ελληνική κυβέρνηση, τόσο ευνοϊκότερους όρους μπορεί να διαμορφώσει, ανέφερε ο κύριος Σημίτης, τονίζοντας οτι η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, με νωπή τη λαική εντολή.

    [03] ΜΙΧΟΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών εξελίσσεται με τον τρόπο που αναμενόταν.

    Σε συνέτευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό Λονδίνου, Ελ Τζί Αρ, ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι ουδείς ανέμενε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα άλλαζε τη στάση του απο τη μια στιγμή στην άλλη.

    Προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, ειπε ο κύριος Παπαπέτρου, είναι να διατηρηθεί η διαδικασία μέχρι τον τρίτο γύρο, όπου θα γίνει τό πάρε δώσε, κατα την έκφρασή του, καί θα υποβληθούν εισηγήσεις από τά Ηνωμένα Εθνη καί τους τρίτους παρατηρητές.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι όπως φαίνεται ο Ντενκτάς άλλα λέει δημοσίως καί άλλα συζητά με τόν κύριο Ντε Σότο.

    [04] ΚΙΠΡΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Εκ του σύνεγγυς θα είναι και ο τρίτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα.

    Ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων ισχυρίστηκε ακόμη ότι γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η θέση που υποστηρίζει για συνομοσπονδία.

    Είπε επίσης ότι στη θέση του για συνομοσπονδία αναφέρεται σε όλες τις επαφές του με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Επανέλαβε εξάλλου προκλητικά ότι αυτό θα συνεχίσει να το κάμνει διότι, όπως ισχυρίστηκε, αυτό θα συμβάλει, δήθεν, στην επανένωση της Κύπρου.

    [05] ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ο πρόεδρος της βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, εκτιμά ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν θα προχωρήσουν προς την ορθή κατεύθυνση.

    Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο, ο κύριος Κυπριανού παρατήρησε οτι στο Κυπριακό δεν υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος, ενώ δεν συμπίπτουν οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις επί γενικών αρχών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι δεν συμμερίζεται την εκτίμηση των Αμερικανών, των Βρετανών και των Ηνωμένων Εθνών οτι στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

    Ο Σπύρος Κυπριανού επέκρινε την ομάδα των οκτώ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, γιατί, όπως είπε, ανέχονται να τίθενται από τον Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών ακόμη και κατάργηση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ενθάρρυνση πρός την Τουρκική πλευρά είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού και διερωτήθηκε πως μπορεί να αναμένει κανείς λογικές εξελίξεις των πραγμάτων, στην βάση αυτών των δεδομένων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, είναι ξεκάθαρος στη θέσεις του, οτι δηλαδή η Τουρκία επιμένει στην αναγνώριση χωριστής οντότητας του ψευδοκράτους, βάσει της οποίας θα προωθηθεί η λύση της συνομοσπονδίας.

    Εκείνο που τον εκπλήττει σε τρομερό βαθμό, είπε, είναι οτι δεν φροντίζει κανείς να παρεμποδίσει αυτή την τουρκική τάση, να τοποθετήσει δηλαδή, τα πράγματα σωστά.

    Σε οτι αφορά την υγεία του κυρίου Κυπριανού, ο καρδιολόγος Κώστας Ζαμπάρτας δήλωσε οτι το στάδιο της ανάρρωσης του προέδρου της βουλής θα συνεχιστεί γιά ενα ακόμη μήνα και θα αναλάβει τα καθήκοντα του σταδιακά.

    Ο Σπύρος Κυπριανού αναμένεται στην Κύπρο λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο κύριος Κυπριανού θα προβεί σε δηλώσεις οι οποίες θα μεταδίδονται απευθείας από το δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι και το τρίτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου.

    [06] ΠΑΦΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος κάλεσε την πολιτική ηγεσία να μήν υποκύψει σε πιέσεις καί να μήν αποδεχθεί ένα κατασκεύασμα, κατα την έκφρασή του, που πάει να γίνει, το οποίο δέν θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιστροφή τών προσφύγων.

    Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι έγιναν οδυνηρές υποχωρήσεις και υπενθύμισε ότι στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και του 1979 υπήρχε πρόνοια για επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε επίσης ότι η αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας και οι προκλητικές δηλώσεις που γίνονται δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

    [07] ΣΤΕΦΑ ΤΖΕΜ

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, εξέφρασε ικανοποίηση για τις μέχρι τώρα επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και γιά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αγκυρα και την Αθήνα.

    Υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ στο προεδρικό μέγαρο, ο Κωστής Στεφανόπουλος εξέφρασε τη χαρά του γιά την προόδο στις σχέσεις των δύο χωρών και είπε ότι αυτές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, προκειμένου, οπως είπε, να σταθεροποιηθεί το πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας.

    Από την πλευρά του ο Ισμαήλ Τζέμ εξέφρασε την ελπίδα οτι οι συνομιλίες που θα υπογραφούν και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, θα δώσουν νέα δυναμική ανάπτυξη στις σχέσεις τους.

    Ο στόχος αυτός, είπε, όπως το σημείωσε και ο κύριος Στεφανόπουλος, αποτελεί κοινή ελπίδα.

    Πριν από την συνάντηση με τον κύριο Στεφανόπουλο, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    Ακολούθως είχε συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου, κατά τις οποίες υπεγράφησαν πέντε συμφωνίες χαμηλής αντιπαλότητας, οπως έχουν χαρακτηριστεί.

    [08] ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Συνεχίστηκε το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του κράτους για το Δύο Χιλιάδες.

    Μίλησαν δέκα βουλευτές από όλα τα κόμματα οι οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα παιδείας, υγείας, ανεργίας, εγκλωβισμένων και άλλα κοινωνικο- οικονομικά θέματα.

    Κατά σειρά μίλησαν οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Χρίστος Ρότσας, Ανδρέας Φιλίππου, Ζαχαρίας Κουλίας, Κυριάκος Τυρίμος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Θάσος Μιχαηλίδης, Γιαννάκης Θωμά, Χρίστος Πουργουρίδης και Γιαννάκης Αγαπίου.

    Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2000 θα συνεχισθεί και ολοκληρωθεί το απόγευμα με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

    Η συζήτηση θα αρχίσει στις τρείς το απόγευμα και θα μεταδίδεται απευθείας από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι και το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    [09] ΣΟΣΙΑΛΔΗΜ

    Το νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα υπογραμμίζει στο προσχέδιο διακήρυξης αρχών που ετοίμασε ότι επιδιώκει μια πλατειά μεταρρυθμιστική συμμαχία που να είναι σε θέση να κερδίσει τη μάχη από τις συντηρητικές δυνάμεις κάθε απόχρωσης.

    Στο προσχέδιο, που θα κατατεθεί στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κινήματος στις δεκαεννέα και είκοσι Φεβρουαρίου, αναφέρεται επίσης ότι για την υλοποίηση των προτάσεων του, ο τόπος χρειάζεται μια νέα υψηλής ποιότητας διακυβέρνηση, στην οποία οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο.

    [10] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Βλάβη στην παροχή ρεύματος στο χρηματιστήριο, οδήγησε στην διακοπή της σημερινής συνάντησης μίση ώρα νωρίτερα.

    Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος των χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας, τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών του χρηματιστηρίου λειτούργησαν κανονικά και έτσι δεν χάθηκε κανένα δεδομένο από τις συναλλαγές που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την ώρα.

    Οι σχεδόν δύο χιλιάδες πράξεις που έγιναν μέχρι εκείνη την ώρα ισχύουν, διαβεβαίωσε ο κύριος Έλληνας.

    Τη στιγμή της διακοπής, ο γενικός δείκτης είχε ανέλθει στις πεντακόσιες ενενήντα οκτώ κόμμα εβδομήντα δύο μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα επτά κόμμα οκτώ εκατομμύρια λίρες.

    [11] ΑΤΑ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών καλεί τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ να συνεννοηθούν για τη διαφύλαξη του θεσμού της ΑΤΑ, και να μη συναινέσουν σε προτάσεις που τυχόν θα έθεταν σε κίνδυνο το κεκτημένο αυτό δικαίωμα των εργαζομένων.

    Η Πασυκί διατυπώνει την έκκλησή της σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι μελέτησε τις θέσεις των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου, ότι η συντεχνία των γιατρών αντιτίθεται έντονα στην εξαίρεση των αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων από τον υπολογισμό της ΑΤΑ, ζητεί όμως τα ποσά αυτά να διοχετευτούν σε ειδικό ταμείο για την υγεία του λαού.

    [12] ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Επίθεση από τρεις άγνωστους οπλοφόρους με κουκούλες δέχθηκε χθες βράδυ γεωργός από το Γουδί, ο Νεόφυτος Σάββα 36 χρόνων.

    Του ανέκοψαν το αυτοκίνητο και του επιτέθηκαν προσπαθώντας να τον φιμώσουν και να τον βάλουν με τη βία στο όχημά τους.

    Σύμφωνα με το θύμα, οι δράστες κρατούσαν πιστόλια και ο ένας απ' αυτούς του έρριψε σπρέι στο πρόσωπο.

    Τράπηκαν όμως σε φυγή όταν έγιναν αντιληπτοί από τη σύζυγο του Σάββα.

    Το αυτοκίνητο των τριών δραστών, το οποίο δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, ήταν μάρκας Μπι Εμ Ντάμπλιγιου, χρώματος κόκκινου με αγωνιστικό εξώστ.

    Στον Σάββα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς.

    [13] ΜΟΛΟΤΟΦ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Απόπειρα εμπρησμού δύο αυτοκινήτων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λεμεσό. Τα οχήματα ήταν σταθμευμένα στην αυλή της οικίας του ιδιοκτήτη τους Μαρίνου Κουρουνιάδη στην περιοχή Ομόνοιας.

    Όπως κατάγγειλε στην Αστυνομία, γύρω στις πέντε και τέταρτο το πρωϊ άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ στα οχήματα τα οποία υπέστησαν ελαφρές ζημιές.

    Τη σκηνή επισκέφθηκε η αστυνομία για διενέργεια εξετάσεων.

    Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στη Λεμεσό, στο χώρο ανεβρέθηκε σημείωμα το οποίο προφανώς άφησαν οι δράστες, με απειλές εναντίον του κατόχου των οχημάτων.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Σχετικά χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώσουν από τα δυτικά και δυνατό να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους τρεις στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 35 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 30.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 4 February 2000 - 12:57:26 UTC