Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΤΣΟΧΑ ΚΑΣ ΕΝΑ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
  • [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [04] ΟΟΥΕΝ ΓΛΑΥΚΟΣ
  • [05] ΤΣΟΧΑ ΕΝΤΑΞΗ
  • [06] ΑΡΧΙ ΑΚΗΣ
  • [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟ ΑΦΙΞΗ
  • [08] ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΟΛΟΙ
  • [09] ΤΑΣΣΟΣ ΥΦΥ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑ ΚΑΣ ΕΝΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι παρά το γεγονός πως καταβάλλεται προσπάθεια για ύφεση και ειρήνευση στην περιοχή, Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται εντατικά αλλά αθόρυβα και για την αμυντική θωράκιση.

    Ο κύριος Κασουλίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, στην παρουσία του υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον κύριο Κασουλίδη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο γεωπολιτικό χώρο Κύπρου και Ελλάδας, με βασικό άξονα την ενίσχυση της προσπάθειας για ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Ελλάδα πρόσθεσε, θέτει ως πυλώνες την άμυνα και την ασφάλεια, με στόχο τη δημουργία της μέγιστης αποτρεπτικής δύναμης και ταυτόχρονα την οικονομική ενδυνάμωση, στο πλαίσιο της οποίας έχει προωθηθεί και η ένταξη της Ελλάδας στην Ονέ.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΥΝΕΓΓΥΣ

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι στον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη έκαμε τα βήματα που απαιτούντο για να στηθούν γέφυρες οι οποίες, κατά την έκφρασή του, θα οδηγήσουν στην επανένωση των δύο κρατών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η ισότητα και κυριαρχία τους.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, είπε ότι η πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου εξυπακούει ότι στον πρώτο διανήθηκε κάποια απόσταση.

    [03] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και σε άλλη πόλη από το Βερολίνο θα γίνει δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ο Ραούφ Ντενκτάς κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία.

    Την απόφαση αυτή πήρε το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, ύστερα από διάβημα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου προς τον κύριο Φίσερ.

    Η Γερμανία έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι η πρόσκλησή της προς τον Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών δεν μεταβάλλει τη νομική της θέση έναντι της Κύπρου, αλλά αποτελεί μέρος των προσπαθειών της να συμβάλει στη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    [04] ΟΟΥΕΝ ΓΛΑΥΚΟΣ

    Υπάρχουν σήμερα καλοί οιωνοί για το Κυπριακό, εκτιμά ο Βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί οπωσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια και βρίσκεται πολύ πιο μπροστά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις από τις άλλες υποψήφιες χώρες.

    Ο Λόρδος Οουεν, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, βρίσκεται στην Κύπρο για να μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο συνέδριο που οργανώνει στην Κύπρο το περιοδικό Εκόνομιστ.

    Αργότερα σήμερα θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [05] ΤΣΟΧΑ ΕΝΤΑΞΗ

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι μετά την απόφαση του Ελσίνκι, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανεμπόδιστη, οριστική και τελεσίδικη, ανεξάρτητα από την πολιτική λύση του προβλήματός της.

    Σε ψεσινή ομιλία του στη Λευκωσία, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά προοπτική να ανατραπούν οι αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, επειδή κάποιοι εμμένουν με βάση το δικό τους τοπικό, κοινωνικό και ταξικό συμφέρον να εμποδίσουν την εξέλιξη μιας ολόκληρης περιοχής.

    Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο, εάν δεν συμβάλει σε λύση του Κυπριακού και σε θετική αντιμετώπιση των λεγόμενων ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

    [06] ΑΡΧΙ ΑΚΗΣ

    Την αντίθεση του σε λύση Ομοσπονδίας εξέφρασε και πάλιν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι δεν πρέπει να δεχθούμε με οποιονδήποτε τρόπο το μοίρασμα της πατρίδας μας και θα πρέπει να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσουν το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την συνύπαρξη όλων στην Κύπρο.

    [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟ ΑΦΙΞΗ

    Το κυπριακό αποτελεί θέμα προτεραιότητας στην εξωτερικών πολιτική της Ελλάδας και πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά την άφιξη του το πρωί στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι η ευθύνη για το γεγονός ότι το κυπριακό παραμένει ανοικτό βαρύνει τη διεθνή κοινότητα, η οποία αδυνατεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις τους διεθνούς δικαίου.

    Σημείωσε επίσης ότι η κύρια αιτία για τη διαιώνιση του προβήματος είναι η αμετακίνητη στάση της Τουρκίας.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ακόμη ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη.

    [08] ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΟΛΟΙ

    Βουλευτές απο όλα τα κόμματα τάχθηκαν, με δηλώσεις στο Ρικ, υπερ της πρότασης του Δησύ για καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές.

    Ο βουλευτής Αντώνης Καρράς, μιλώντας εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ότι η πρόταση αποτελεί μέρος δέσμης προτάσεων που ετοίμασε το κόμμα του και περιλαμβάνει επίσης εισήγηση για το θεσμό των βουλευτών επικρατείας, την εκλογή δημάρχων σε δεύτερο γύρο και τη συμπλεγματοποίηση δήμων.

    Ο κύριος Καράς είπε ότι η δέσμη προτάσεων κατατέθηκε για να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των κομμάτων.

    [09] ΤΑΣΣΟΣ ΥΦΥ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος τάχθηκε εναντίον της πρότασης του Δησύ για δημιουργία υφυπουργείων .

    Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι η δημιουργία υφυπουργείων αντιβαίνει στο σύνταγμα και διερωτήθηκε ποιος θα διορίζει τους υφυπουργούς αφού ο πρόεδρος δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι από το 1991 ο Ντενκτας πρότεινε τη δημιουργία υφυπουργείων, ώστε εκεί που θα υπάρχει Υπουργός από τη μια κοινότητα να υπάρχει υφυπουργός από την άλλη.

    Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση, είπε, ίσως αποτελέσει το επόμενο βήμα των απαιτήσεων του Ντενκτάς.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Στα ορεινά, ενδέχεται να σημειωθούν ελαφρές χιονοπτώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ γενικά και ισχυροί πέντε έως έξι μποφόρ, στις προσήνεμες περιοχές. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ελαφρές χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν ξανά στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοδυτικοί αλλά θα καταστούν ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους τέσσερις στα παράλια και στους πέντε υπό το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

    Το ύψος των χιονιών είναι 40 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Ολύμπου και 35 στην πλατεία Τροόδους.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 28 January 2000 - 12:38:17 UTC