Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 11 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΡΟΥΜΠΙΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [05] ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΧΑΓΗ
  • [06] ΠΕΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [07] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [08] ΙΤΑΛΙΑ ΚΤΙΡΙΟ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος Κλίντον θα εγείρει το κυπριακό κατά τις επαφές του στην Αθήνα και την Αγκυρα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζέημς Ρούμπιν.

    Ο κύριος Ρούμπιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πάρουν τη δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση, να φθάσουν σε ειρηνική διευθέτηση του θέματος.

    Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η προσέγγιση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων μετά τους πρόσφατους σεισμούς αυξάνει τις πιθανότητες για επίτευξη του στόχου αυτού.

    [02] ΡΟΥΜΠΙΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Τζέημς Ρούμπιν εξέφρασε, εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει επαρκή μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα.

    Κληθείς να ερμηνεύσει την αναβολή της επίσκεψης για τις δεκαεννέα Νοεμβρίου,ο κύριος Ρούμπιν ανέφερε ότι δεν θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τρομοκράτες ή διαδηλωτές ή ο οποιοσδήποτε κερδίζει πόντους διότι, όπως πρόσθεσε, οι Αμερικανοί είναι προσεκτικοί για την ασφάλειά τους.

    Θα ήταν μεγάλο σφάλμα, πρόσθεσε, να αψηφήσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια και εν συνεχεία πιθανώς να βρεθούμε με μια καταστροφή στα χέρια μας.

    Ο κύριος Ρούμπιν ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις για την ασφάλεια αποτέλεσαν μέρος της ελληνικής σύστασης.

    Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είπε, ότι δεν πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κανένα συμφέρον να επιτρέψει τη δημιουργία μιας κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας που θα δημιουργούσε κινδύνους στον πρόεδρο Κλίντον περισσότερο απ`ότι θα το ήθελε και η δική μας μυστική ασφάλεια.

    [03] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Την ελπίδα ότι κατά την παραμονή Κλίντον στην Αθήνα θα συζητηθούν η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, εκφράζει η ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ.

    Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση εκφράζει επίσης την ελπίδα οι συναντήσεις του αμερικανού προέδρου θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.

    Οι ομογενείς εκφράζουν λύπη για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και παράλληλα την πεποίθηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα γίνει δεκτός στην Αθήνα με την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.

    [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Κλίντον κατά το ταξίδι του στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα αποτελέσει μέλος της επίσημης Πατριαρχικής χορείας κατά την υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις δεκαεπτά Νοεμβρίου.

    Σε δηλώσεις, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αμερικής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Κλίντον θα αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την εξεύρεση λύσεων στα διάφορα προβλήματα των χωρών της περιοχής.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ελληνοαμερικανικό λόμπι, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψη του στο Φανάρι θα δεσμευθεί να προωθήσει το θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [05] ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΧΑΓΗ

    Η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της παροχής στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας,πιστεύει όμως ότι η υποψηφιότητα αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ένα οδικό χάρτη που θα καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στο μέλλον οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας.

    Σχετικές δηλώσεις έκαμε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από δείπνο εργασίας στη Χάγη με τον ολλανδό ομόλογό του Ζοσίας Φαν Αρτσεν.

    Ο κύριος Παπανδρέου επεσήμανε στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα επιθυμεί την παροχή μιας ουσιαστικής υποψηφιότητας, η οποία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για την Αγκυρα.

    Τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην ομαλή συνέχιση της πορείας ένταξης της Κύπρου, τονίζοντας οτι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ομηρία της Κύπρου και η παρεμπόδιση της ένταξής της, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η Ολλανδία δεν έχει κρύψει τις αμφιβολίες της ως προς την σκοπιμότητα ένταξης μιας διαιρεμένης Κύπρου.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης απόψεων Αθηνών-Χάγης και προς το σκοπό αυτό θα συνεχιστούν οι διμερείς διαβουλεύσεις.

    [06] ΠΕΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ οδηγήσει αργά η γρήγορα σε ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η οποία και θα καταλήξει στα χέρια ξένης πολυεθνικής εταιρείας, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπτης Κυρίτσης.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που δόθηκε με αφορμή την πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΗΚ, να καταθέσει, στη Βουλή, νέο νομικό πλαίσιο για την Αρχή, ο κύριος Κυρίτσης επικαλέστηκε γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα, για να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της ΑΤΗΚ.

    Η ΠΕΟ προειδοποίησε ότι θα πληγούν τα συμφέροντα, τόσο των εργαζομένων της ΑΤΗΚ, όσο και υπαλλήλων άλλων ημικρατικών οργανισμών αν υπάρξει ιδιωτικοποίηση.

    Η ΠΕΟ προέβη σε σειρά εισηγήσεων, που θα βοηθήσουν την ΑΤΗΚ να αντεπεξέλθει στον ανοικτό ανταγωνισμό, χωρίς να χρειάζεται η μετοχοποίηση και ιδιωτικοποίησή της.

    Προτείνει, μεταξύ άλλων,αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου και εκσυγχρονισμό της.

    [07] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντώνται εκ νέου σήμερα στη Ραμάλλα της Δυτικής Οχθης με αντικείμενο το πλαίσιο συμφωνίας στην Μέση Ανατολή.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στην Ιεριχώ και συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

    Και οι δύο πλευρές στοχεύουν στην επίτευξη τελικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του Δύο Χιλιάδες που θα διέπει, μεταξύ άλλων,το καθεστώς των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    [08] ΙΤΑΛΙΑ ΚΤΙΡΙΟ

    Στην πόλη Φότζια της νοτίου Ιταλίας, εξαόροφη πολυκατοικία κατέρρευσε και επτά τουλάχιστον άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια νεκροί.

    Μεταξύ τους περιλαμβάνεται και ένα δεκάχρονο αγόρι.

    Εννέα άτομα νοσηλέυονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι στην πολυκατοικία βρίσκονταν την ώρα της τραγωδίας εβδομήντα ένα συνολικά άτομα και συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων.

    Τα αίτια της τραγωδίας δεν έχουν γνωσθεί.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού:

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις καθώς και παροδικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους 6 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 11 November 1999 - 15:36:47 UTC