Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-10-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΜΟΟΥΖΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] ΜΟΟΥΖΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΜΟΟΥΖΕΣ
  • [04] ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΙΝΑ
  • [05] ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
  • [06] ΧΑΣΙΚΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [07] ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΑΤΣΙ
  • [08] ΧΡΗΜΑ ΝΕΟ ΜΠΟΥΜ
  • [09] ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
  • [10] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ
  • [11] ΙΝΔΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [12] ΙΝΔΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
  • [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΜΟΟΥΖΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Αμετακίνητος στις αδιάλλακτες θέσεις του παρέμεινε ο Ραούφ Ντενκτάς και μετά τις δύο νέες συναντήσεις που είχαν σήμερα μαζί του ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες και ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις στην παρουσία και του Αλφρεντ Μόουζες ο Ραούφ Ντενκτάς άφησε κάποιο παράθυρο ανοικτό για συνομιλίες, και είπε ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος θα επιστρέψει στην Κύπρο σε λίγες εβδομάδες για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τις δύο πλευρές.

    Ο κατοχικός ηγέτης απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών και είπε μόνο ότι το γεγονός ότι συνεχίζονται σημαίνει ότι προχωρούν καλά.

    Εντούτοις σε εκτενείς δηλώσεις του αργότερα στους δημοσιογράφους ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του και είπε ότι για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρέπει να δεχθούν οι ελληνοκύπριοι τις πραγματικότητες. Και οι πραγματικότητες πρόσθεσε είναι ότι στο πλαίσιο της λύσης οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να κυβερνήσουν τους Ελληνοκυπρίους, αλλά δεν θα δεχθούν να κυβερνηθούν από τους Ελληνοκυπρίους.

    Για πολλά χρόνια, συνέχισε, διεξάγονται συνομιλίες με το στάτους των δύο κοινοτήτων το οποίο πρόσθεσε δεν οδήγησε πουθενά και όταν τελείοναν αυτό που έμενε ήταν οι Ελληνοκύπριοι να αναγνωρίζονται ως επίσημη κυβέρνηση. Τώρα είπε ο Ντενκτάς για να γίνου συνομιλίες οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν τις πραγματικότητες.

    Σε παρατήρηση ότι οι πραγματικότητες είναι πως στην Κύπρο υπάρχει κατοχή και ότι πρέπει να φύγει ο κατοχικός στρατός για να υπάρξει λύση, ο Ντενκτάς επανέλαβε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι εάν δεν ερχόταν ο τουρκικός στρατός θα γινόταν ελληνική κατοχή, κατά την έκφρασή του, και ότι δεν θα γινόταν σφαγή μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και αριστερών και Μακαριακών.

    Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της λύσης αποδέχεται να φύγουν τουρκικά στρατεύματα, αλλά ένας μέρος τους πρέπει να παραμείνει ως ειρηνευτική δύναμη.

    Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι στο πλαίσιο της λύσης Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ουσιαστικά θα ζουν στο δικό τους κράτος και θα μπορούν να έχουν επαφή. Στο σημείο αυτό ο Ντενκτάς είπε ότι η Κύπρος ήταν ενιαίο κράτος και πρόσθεσε προκλητικά ότι οι Έλληνες έφεραν το διαμελισμό.

    [02] ΜΟΟΥΖΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Το πρωί ο Αλφρεντ Μόουζες και ο Τόμας Γουέστον είχαν συνάντηση διάρκειας μιάμισυ ώρας με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις ο Αλφρεντ Μόουζες χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ο απάντησε ότι εκ φύσεως είναι αισιόδοξος και ότι αν δεν ήταν δεν θα είχε αναλάβει αυτή την αποστολή.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος παρίστατο στη συνάντηση ,δήλωσε ότι ο κύριος Μόουζες προσπαθεί να πετύχει τη σύγκληση διαπραγματεύσεων.

    Αμέσως μετά, οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες μετέβησαν στα κατεχόμενα, όπου είχαν νέα συνάντηση, τη δεύτερη, με το Ραούφ Ντενκτάς, ακυρώνοντας προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον κύριο Κασουλίδη.Σαράντα-πέντε λεπτά αργότερα επέστρεψαν και πάλι στις ελεύθερες περιοχές για να επιστρέψουν γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι.

    Η πρώτη συνάντηση του κυρίου Μόουζες με το Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του προεδρικού απεσταλμένου ήταν παραγωγική.

    Ο κύριος Μόουζες είπε επίσης ότι κατανοεί και υποστηρίζει πολλά από αυτά που του ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Φρόντισε ωστόσο να προσθέσει ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο δεν είναι να εισηγηθεί λύση, ούτε να εισηγηθεί στις δύο πλευρές τί να κάμουν, αλλά να υποβοηθήσει τις προσπάθειες να έλθουν κοντά οι δύο κοινότητες για το καλό του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου.

    Τη συνάντηση Κληρίδη -Μόουζες κάλυψαν και δεκατρείς Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΜΟΟΥΖΕΣ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι πρόωρο να γίνουν προβλέψεις για τα αποτελέσματα των επαφών Μόουζες.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι το γεγονός ότι παρουσιάστηκε η ανάγκη να γίνουν διπλές συναντήσεις του κυρίου Μόουζες με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς πιθανόν να δημιουργεί κάποιες ελπίδες για πρόοδο.

    Ο κύριος Αναστασιάδης, είπε ότι έφθασε ο καιρός να υλοποιηθούν έμπρακτα οι δηλώσεις ενδιαφέροντος τόσο από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών όσο και από άλλες χώρες.

    [04] ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΙΝΑ

    Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι υποχρεωμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία.

    Τη θέση της Κίνας επαναβεβαίωσε ο επικεφαλής της κινεζικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Τιάν Τζιγιούν, μιλώντας το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας κατά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Ο Κινέζος επίσημος εξέφρασε για άλλη μιά φορά την υποστήριξη της Κίνας στη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Στη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κίνας και Κύπρου στον πολιτικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό και σε άλλους τομείς.

    [05] ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Αντίθεση στον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για διεύρυνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και αυτής του 2003, εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Ντι Βελτ ο κύριος Βεντρίν τόνισε ότι πριν από τη διεύρυνση, η Ευρωπαική Ενωση οφείλει να τελειοποιήσει τους θεσμούς της.

    Μόνον ύστερα από μιά τέτοια εξέλιξη θα μπορούν να ενταχθούν οι υποψήφιες χώρες ,ανέφερε ο γάλλος Υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κύριο Βεντρίν, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συστήσει κοινή ομάδα εργασίας, σε επίπεδο των ιδίων των υπουργών Εξωτερικών, προκειμένου να επεξεργασθούν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο,ως προς το μέλλον της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

    Στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, βρίσκονται η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβενία και η Εσθονία.

    [06] ΧΑΣΙΚΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Δεν υπάρχει θέμα γύρω από τους πυραύλους Τορ Εμ Ουάν όπως μερικοί θέλουν να το παρουσιάσουν δήλωσε ο Υπουργός ΑμυναςΣωκράτης Χάσικος.

    Διαβεβαίωσε ότι όλα θα λυθούν αύριο στη συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής την οποία θα ενημερώσει σχετικά.

    Ο υπουργός Αμυνας έκαμε τις δηλώσεις απαντώντας σε ερώτηση στο περιθώριο επίσκεψής του σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην Επαρχία Λάρνακας.

    Στις μονάδες ο κύριος Χάσικος επιθεώρησε τα όπλα και ενημερώθηκε πάνω σε διάφορα θέματα, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς, υπό την καθοδήγηση των αξιωματικών τους.

    Σε δήλωσή του εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την επίσκεψη.

    Τον κύρο Χάσικο συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

    [07] ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΑΤΣΙ

    Πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν δύο Τούρκοι εντόπισε η αστυνομία γύρω στις έντεκα και τριάντα χθες τη νύκτα σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων στη θαλάσσια περιοχή, απέναντι από το χωριό Νέα Δήμματα της Πάφου.

    Οι Τούρκοι οδηγήθηκαν στην αστυνομία, όπου και ανακρίνονται. Είπαν ότι κατευθύνονταν από την Αττάλεια στο Ισραήλ για να εργασθούν και κατέφυγαν στις κυπριακές ακτές λόγω θαλασσοταραχής.

    [08] ΧΡΗΜΑ ΝΕΟ ΜΠΟΥΜ

    Εντυπωσιακή άνοδος σημειώθηκε και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι το πάτωμα άνοιξε μόνο για ένα με δύο λεπτά.

    Ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά κατά δώδεκα μονάδες και έφθασε στις πεντακόσιες ενενήντα έξη κόμμα εξήντα σε σύγκριση με πεντακόσιες ογδόντα τέσσερις που έκλεισε χθες.

    Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με δεκαπέντε εκατομμύρια που ήταν χθες, ενώ σήμερα έγιναν γύρω σιτς τέσσερις χιλιάδες πράξεις σε σύγκριση με δύο που έγιναν χθες.

    Το πάτωμα στο Χρημαστιστήριο άνοιξε μόνο για ένα έως δύο λεπτά, αφού όλες οι εντολές που δόθηκαν και ο αριθμός των τεσσάρων χιλιάδων πράξεων συμπληρώθηκε στην περίοδο του προανοίγματος.

    Στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση σημειώθηκε άνοδος στις αξίες όλων των τίτλων.

    [09] ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

    Κατατίθενται αύριο το μεσημέρι στη Βουλή οι προυπολογισμοί του κράτους για το δύο χιλιάδες.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας ύστερα από πρωϊνή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ,ανέφερε ότι φαίνεται πως υπάρχει συναίνεση οι προυπολογισμοί να συζητηθούν και να εγκριθούν έγκαιρα .

    Μαζί με τους προϋπολογισμούς θα κατατεθεί και το νέο φορολογικό πακέτο που προβλέπει αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας καθώς επίσης και τα αντισταθμιστικά μέτρα για ανακούφιση των χαμηλότερων στρωμάτων του λαού.

    [10] ΤΣΙΑΜΠΙΟΝΣ

    Ο Ολυμπιακός Πειραιώς αντιμετωπίζει στις εννέα και σαρανταπέντε απόψε εκτός έδρας την Μόλντε Νορβηγίας για την τέταρτη αγωνιστική του Τσιάμπιονς Λήγκ.

    Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από το ΡΙΚ ένα.

    Στις εντεκα και πενηνταπέντε, το ΡΙΚ ένα θα μεταδώσει στιγμιότυπα από τους υπόλοιπους επτά αγώνες του Τσιάμπιονς Ληγκ.

    [11] ΙΝΔΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας εξελέγη σήμερα από τη Βουλή ο μουσουλμάνος ηγέτης Αμπντουραχμάν Ουαχίντ , υπερισχύοντας της λαοφιλούς ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

    Ο Ουαχίντ εξασφάλισε 373 ψήφους έναντι 313 της αντιπάλου του, σε σύνολο 691 εδρών της Λαικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ινδονησίας.

    Ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Χαμπίμπιε είχε νωρίτερα αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία καθώς η Εθνοσυνέλευση είχε καταψηφίσει τον απολογισμό της δεκαεπτάμηνης θητείας του.

    [12] ΙΝΔΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

    Περισσότεροι από 200 άνθρωποι αγνοούνται μετά τη βύθιση ινδονησιακού επιβατικού πλοίου στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ιριαν της Ιάβα.

    Το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων Αντάρα μετέδωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν 300 άνθρωποι.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της τραγωδίας.

    Στην περιοχή του ναυαγίου έχουν καταπλεύσει τέσσερα σκάφη της ακτοφυλακής και διξάγουν έρευνες.

    [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

    Τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα με τη συμμετοχή βουλευτών από την Τουρκία και την Ελλάδα υπέρ των σεισμοπαθών των δύο χωρών πρότειναν Τούρκοι βουλευτές σε Ελληνες συναδέλφους τους.

    Την πληροφορία αυτή δημοσιεύει η εφημερίδα Ραντικάλ της Κωνσταντινούπολης.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, η οποία αναφέρεται σε συνεχή βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας,ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Γιλντιρίμ Ακμπουλουτ ενημέρωσε επίσημα τους Ελληνες βουλευτές για την πρόταση των τούρκων συναδέλφων τους.

    Σύμφωνα εξ άλλου με τον τουρκικό τύπο το ποίημα του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ με τίτλο Γαλάζια Μαγεία, που αναφέρεται στην ελληνοτουρκική φιλία και αποκαλεί τους Ελληνες και τους Τούρκους αδέλφια, έχει μελοποιηθεί και θα παρουσιασθεί σε συναυλία ελληνοτουρκικής φιλίας μεθαύριο στην Προύσα.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με πιθανότητα τοπικής αραιής ομίχλης. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό τα νότια και ανατολικά παράλια και στους 16 στα δυτικά παράλιαλ. Στις ψηλότερες ορεινές περιοχές η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 20 October 1999 - 14:35:15 UTC