Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-10-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΟΣΗΣ ΒΙΖΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
  • [03] ΜΟΟΥΖΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΕΚΠΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΑΜΥΝΑΣ
  • [06] ΑΝΑΒΟΛΗ ΧΑΚ
  • [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [09] ΝΟΒΟΡΟΣΙΣΚ
  • [10] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΠΟΦΝΕ
  • [11] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΑΡΧΑΙΑ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΟΣΗΣ ΒΙΖΕΣ

    Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τα κυκλώματα με τις πλαστές άδειες εισόδου αλλοδαπών στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

    Ο κύριος Κόσης είπε ότι οι έρευνες επεκτείνονται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθώς και στην Αγία Νάπα.

    Τόνισε ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμενη να προβεί σε εξυγίανση του αστυνομικού σώματος και να καθαρίσει καθαρίσει τα καρκινώματα για να μπορεί η αστυνομία να λειτουργεί σωστά.

    Ο κύριος Κόσης, είπε ότι διερευνάται και πληροφορία για ύπαρξη και άλλου κυκλώματος.

    Σε ερώτηση εαν και πότε θα γίνουν συλλήψεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες και ανακρίσεις συνεχίζονται και θα απαιτήσουν λίγο χρόνο.

    Ο κύριος Κόσης έκαμε τις δηλώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού τον οποίο ενημέρωσε σχετικά μετην υπόθεση και για άλλα θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια.

    [02] ΕΚΠΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

    Η κυβέρνηση προκαλεί τον Χριστόδουλο Νικολαϊδη ή οποιονδήποτε άλλο έχει να κάμει συγκεκριμένη καταγγελία για το έγκλημα να την κάμει για να διερευνηθεί.

    Σχετική δήλωση έκαμε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τον σταύλο του Αυγείου.

    Ο κύριος Παπαπέτρου είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει μέτρα μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

    Τόνισε ότι όπου υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία ή τεκμηριωμένη υπόνοια θα διερευνηθεί και αν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και για προηγούμενους υπουργούς, θα εξετασθούν.

    [03] ΜΟΟΥΖΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Η Αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επίλυση του κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος στο κυπριακό Αλφρετ Μόουζες, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου στην παρουσία του συντονιστή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Δεν είμαστε εδώ, είπε ο κύριος Μόουζες, για να επιβάλουμε σχέδιο.

    Ο κύριος Μόουζες χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο απαράδεκτη και είπε ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να συνεργασθούν καθώς το όφελός τους θα είναι κοινό.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το κυπριακό υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό την προυπόθεση όμως ότι θα έχουν αίσιο τέλος.

    Ο κύριος Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πρωτοβουλία της Ομάδας των Οκτώ και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, θα υπάρξουν ουσιαστικά βήματα για επίλυση του κυπριακού.

    Ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος φθάνει απόψε στην Κύπρο.

    Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα συναντηθεί επίσης με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [04] ΕΚΠΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει τις προσκλήσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για το κυπριακό, και προδοκά σε ουσιαστικές συνομιλίες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι αν η άλλη πλευρά θέτει όρους και δεν προσέλθει σε συνομιλίες, θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας να της καταλογίσει ευθύνες.

    Ο κύριος Παπαπέτρου παρατήρησε ότι είναι φανερό ότι ο Κόφι Ανάν προσπαθεί να υπερβεί κάποια εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία της αναβολής.

    Παρόλο που θεωρούμε, είπε, ότι ο Γενικός Γραμματέας έπρεπε να είχε αποστείλει τις προσκλήσεις μέχρι τον Οκτώβριο, δεν μπορούμε να πουμε ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΑΜΥΝΑΣ

    Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας θα συζητηθεί το θέμα της κατασκοπείας από τους Βρετανούς στην Κύπρο αφού ζητηθεί πλήρης ενημέρωση από την κυβέρνηση.

    Σχετική δήλωση έκαμε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου, μιλώντας το πρωί στο Ρικ.

    Ο κύριος Χατζηδημητρίου παρατήρησε ότι τα οπλικά συστήματα της Κύπρου είναι γνωστά καί έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ξένα περιοδικά .

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν στοιχεία που είναι μυστικά και δεν πρέπει να διαρρέουν.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Ρωσικών πυραύλων Τορ-εμ-ενα, ο κύριος Χατζηδημητρίου είπε ότι πληροφορίες για επιστροφή τους έφτασαν και στην Επιτροπή Αμυνας, η οποία και τις συζήτησε.

    Πρόσθεσε ότι το ερώτημα τέθηκε στον Υπουργό Αμυνας, ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει απάντηση, το αργότερο ως την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι το κράτος δέν λαμβάνει τα δέοντα προληπτικά καί τιμωρητικά μέτρα εναντίον όσων παραβαίνουν τους νόμους και έκαμε συγκεκριμένα αναφορά στην περίπτωση των ισραηλινών πρακτόρων.

    Για το θέμα των πυραύλων Τορ εμ ένα, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι θέλει να πιστεύει πως οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αμυνας ότι οι πύραυλοι βρίσκονται στην Κύπρο είναι αληθείς και υποστήριξε ότι σε αντίθετη περίπτωση ο Υπουργός πρέπει να παραιτηθεί.

    Ο βουλευτής του Δησύ Αντώνης Καρράς είπε ότι με τη συνεχή αναφορά στο θέμα των πυραύλων Τορ προσφέρουμε εθελοντικά καί αμισθί πληροφορίες στον εχθρό και τη χειρίστη υπηρεσία στο θέμα της άμυνας.

    Ο κύριος Καρράς αποκάλυψε ότι έχουν επιστραφεί τα αρθρωτά με τα οποία μεταφέρονταν οι πύραυλοι και πρόσθεσε ότι η Κύπρος διαθέτει άλλα ερπυστριοφόρα, τα οποία μπορούν να τα αντικαταστήσουν.

    Σε παρέμβασή του για το θέμα των Τόρ Εμ Ενα,ο βουλευτής του Δήκο Μάριος Ματσάκης είπε ότι με τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο διατηρεί αμφιβολίες για τις διαβεβαιώσεις του υπουργού. Σε ερώτηση για τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη Γιού δύο ,που πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από την Κύπρο, είπε ότι είναι γνωστό ότι οι πτήσεις αυτές πραγματοποιούνται από το 1960 και ότι οι Βρετανοί μας παρακολουθούν.

    [06] ΑΝΑΒΟΛΗ ΧΑΚ

    Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ύστερα από τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή Χρηματιστήριο, το πρόβλημα πιθανόν να προκλήθηκε λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος στην προσπάθεια των χρηματιστών να μπούν στο σύστημα.

    Η βλάβη δεν κατέστη δυνατό να επιδιορθωθεί παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και οι οποίες διήρκεσαν δύο και πλέον ώρες.

    Το απόγευμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των Δημόσιων Εταιρειών και των χρηματιστών, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα των καθυστερημένων εγγράφων, αλλά γενικότερα και τα προβλήματα πού αντιμετωπίζει το χρηματιστήριο.

    [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Εντός του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα τα πρώτα αποτελέσματα όσον αφορά την ταύτιση των λειψάνων αγνοουμένων με το γενετικό υλικό.

    Σχετική δήλωση έκαμε ο συμπρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, ύστερα από συνάντηση της επιτροπής με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Κατά τη συνάντηση η Επιτροπή παρέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση και το οποίο ζητεί να συνεχισθεί η προσπάθεια για ανεύρεση των αγνοουμένων και να δοθεί περισσότερη σημασία στα προβλήματα των συγγενών αγνοουμένων.

    [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΛΕΜΕΣΟΣ

    Νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη το πρωί στη Λεμεσό, με θύμα εικοσιεννηάχρονο από τη Λεμεσό, τον Δήμο Πανίκου Μιχαήλ ,υπάλληλο της γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδη.

    Το δυστύχημα συνέβη στις επτά το πρωί στο δρόμο μεταξύ των κυκλοφοριακών κόμβων Αγίας Φύλαξης - Μέσα Γειτονιάς και σ αυτό ενεπλάκησαν τέσσερα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα της Αστυνομίας.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση , το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μιχαήλ ,κάτω από άγνωστες μέχρις στιγμής συνθήκες, παρεξέκλινε της πορείας του, μπήκε στη διαχωριστική νησίδα, ανατράπηκε και συγκρούστηκε μετωπικά με αστυνομικό αυτοκίνητο που εκινείτο,προς αντίθετη κατεύθυνση.

    Τρίτο αυτοκίνητο, που ακολουθούσε εκείνο του Μιχαήλ, παρεξέκλινε επίσης της πορείας του, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με τέταρτο αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

    Ο Μιχαήλ βρήκε ακαριαίο το θάνατο, ενώ οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν του περιπολικού τραυματίστηκαν ελαφρά και κρατήθηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού.

    Η Αστυνομία πιστεύει ότι το θύμα δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

    Η Αστυνομία καλεί οποιονδήποτε γνωρίζει ο,τιδήποτε για το δυστύχημα να επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

    [09] ΝΟΒΟΡΟΣΙΣΚ

    Κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν και Κύπριοι επιχειρηματίες και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, έχει καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά του ενός από τα επτά τμήματα του ιδιωτικοποιηθέντος λιμανιού του Νοβοροσίσκ , του μεγαλύτερου ρωσικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το αρχικό κεφάλαιο της Κοινοπραξίας ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια δολάρια και η Κυπριακή συμμετοχή είναι αρκετά σημαντική.

    Το μέρος του λιμανιού που αγοράστηκε είναι ειδικευμένο στη μεταφορά της ξυλείας της περιοχής του Κρασνοτάρ αλλά και ξυλείας από άλλες περιοχές της Ρωσίας.

    Εκτός από τη διαχείριση του τμήματος του λιμανιού, η Κοινοπραξία ασχολείται και με το κόψιμο των δέντρων, τη μερική επεξεργασία της ξυλείας και την εμπορία της κυρίως σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

    Η Κοινοπραξία εργοδοτεί χίλια οκτακόσια άτομα.

    [10] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΠΟΦΝΕ

    Την κρατική μέριμνα της οποίας τυγχάνουν οι Κύπριοι φοιτητές ανέπτυξε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, σε ομιλία του στην ετήσια σύνοδο των Εθνικών Ενώσεων Φοιτητών της Ευρώπης,που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Ο κύριος Ιωαννίδης δήλωσε ότι το σύστημα χορηγιών στην Κύπρο είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης και το σύστημα φορολογικής απαλλαγής για φοιτητές ιδιωτικών σχολών είναι πολύ προχωρημένο, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ωστόσο ότι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν στους τομείς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους φοιτητές, των φοιτητικών εστιών και της κάρτας νέων.

    Ο κύριος Ιωαννίδης είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων, που να λειτουργούν ελεύθερα σε μία Ενωμένη Ευρώπη.

    [11] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΑΡΧΑΙΑ

    Ο αρχαιολογικός χώρος στο λόφο της Πασυδύ πρέπει να αξιοποιηθεί τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωάννίδης.

    Ο κύριος Ιωαννίδης πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα θα προστατευθούν.

    Παρατήρησε ότι υπό το φως των στόχων αυτών εντάσσονται οι προσανατολισμοί για εναλλακτικό χώρο ανέγερσης του νέου κτιρίου της Βουλής.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις και τοπικά αναμένεται να πέσουν βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη εκτός από τα προσήνεμα παράλια όπου θα είναι μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους 10 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 18 October 1999 - 12:11:21 UTC