Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-10-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETΑΡΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] ΚΑΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
  • [03] ΚΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [04] ΧΟΛΓΚΕΡ ΕΦΘΑΣΕ
  • [05] ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
  • [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΟΛΑ
  • [07] ΕΔΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
  • [08] ΒΙΖΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [09] ΑΜΠΧΑΖΙΑ ΕΛΛΗΝΑΣ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας προτείνει για την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά ταυτόχρονα δηλώνει καθαρά ότι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μπορούν να αρχίσουν, μόνον όταν θα πληροί τα κριτήρια της συνθήκης της Κοπεγχάγης και ιδιαίτερα τα πολιτικά, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αυτό αναφέρεται στην πρόταση της Επιτροπής για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Για να ωφεληθεί η Τουρκία από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, προτείνεται σειρά ενεργειών με πρώτη την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εταιρικής σχέσης προσχώρησης και έναρξη διαδικασίας εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου.

    Για την Κύπρο, το κείμενο της Επιτροπής αναφέρει ότι η πορεία της συνεχίζεται κανονικά πλην όμως υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα προσαρμογής της στο κοινοτικό κεκτημένο κυρίως τεχνικού, οικονομικού χαρακτήρα.

    Προτείνεται ωστόσο κανονισμός για δημιουργία εταιρικής σχέσης, στον οποίο θα αναφέρονται οι στόχοι και οι δυνατότητες προενταξιακής βοήθειας και χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους.

    [02] ΚΑΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

    Αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου το κυπριακό και επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό, δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στη διαπραγματευτική πολιτική της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι.

    Ο κύριος Παπανδρέου έκαμε τις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του κυπριακού είναι η προοπτική που δημιουργείται από την επίσκεψη του προέδου Κλίντον στην Αθήνα, τη σύνοδο του Οασέ στην Κωνσταντινούπολη, την επίσκεψη στην Αθήνα των απεσταλμένων Μόουζες και Γουέστον, και τη σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

    Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι τα περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού.

    [03] ΚΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήση αν υπάρχει αλλαγή στάσης της Ελλάδας στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η ελληνική πολιτική στο θέμα.

    Σε ότι αφορά τον ενταξιακό προσανατολισμό της Τουρκίας, είπε, η Ελλάδα ήταν παντα θετική, αλλά, διευκρίνησε, άλλο θέμα είναι η ψήφος της Ελλάδας στο Ελσίνκι.

    Ο κύριος Παπανδρέου, πρόσθεσε, έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η ψήφος δενείναι δεδομένη.

    Θα αξιολογηθεί και θα κριθεί, είπε, από τις διάφορες προσπάθειες που γίνονται για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    [04] ΧΟΛΓΚΕΡ ΕΦΘΑΣΕ

    Επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό πριν από το τέλος του χρόνου, επιθυμεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος δεν έχει θέσει υψηλές προσδοκίες, αλλά δεν είναι ούτε απαισιόδοξος.

    Αυτή ήταν πρώτη δήλωση του νέου ειδικού στην Κύπρο αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Τζέημς Χόλγκερ, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

    Ο κύριος Χόλγκερ είπε ότι υπό μελέτη βρίσκεται νέος τύπος συνομιλιών.

    Αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και αργότερα θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [05] ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

    Την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς τόσο στο θέμα της επανέναρξης συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού όσο και στο θέμα της προώθησης επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, υπογράμμισαν Κύπριοι βουλευτές σε συνάντηση της Ομάδας για την Κύπρο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που συνέρχεται στο Βερολίνο.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν οι Νίκος Αναστασιάδης, Ανδρέας Φιλίππου, Δώρος Θεοδώρου και Ανδρούλα Βασιλείου, αναφέρθηκε στις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν χωρίς όρους.

    [06] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΟΛΑ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είπε οτι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αν κάθε φορά, ένας υποπτος γιά οποιοδήποτε θέμα, εχει στη διάθεση του, μέσα μαζικής ενημέρωσης γιά να δίνει συνεντεύξεις.

    Σχολιάζοντας τον διάλογο, στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων των οκτώ, με τον Ανδρέα Τσαγγαρίδη, του οποίου το όνομα έχει αναφερθεί σε υπόθεση παραχώρησης παράνομης αδειας εισόδου σε αλλοδαπούς, ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε οτι οδηγούμεθα σε άλλες ατραπούς και, πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

    Σε οτι αφορά το θέμα πού δημιουργήθηκε με την ακύρωση προσλήψεων και προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας το ερμήνευσε ως έμμεσο τρόπο ασκησης πίεσης πρός την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να ανακαλέσει αλλες περιπτώσεις προαγωγών ή προσλήψεων, οπου η ΕΔΥ, είχε ακολουθήσει το ίδιο σύστημα.

    [07] ΕΔΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας απέρριψε κατηγορίες ότι παραβίαζε το νόμο με την διαδικασία που ακολουθούσε στις προσλήψεις και προαγωγές.

    Με ανακοίνωση της, η ΕΔΥ αναφέρει ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο τρόπος αξιολόγησης των προσλήψεων είναι λανθασμένος και ως αποτέλεσμα ακυρώθηκαν προσλήψεις και προαγωγές, η Υπηρεσία συμμορφώθηκε και έχει εγκαταλείψει την μεθοδολογία πού ακολουθούσε.

    [08] ΒΙΖΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Και κυβερνητικοί λειτουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις πλαστές άδειες παραμονής αλλοδαπών.

    Στο τηλεοπτικό του δελτίο, το Ρικ αποκάλυψε απόψε ότι επιχειρηματίας κατάγγειλε στην Αστυνομία συγκεκριμένο άτομο, το οποίο, όπως ανέφερε, είχε διασυνδέσεις με κυβερνητικούς λειτουργούς, έφερνε αλλοδαπές από το εξωτερικό ως τουρίστριες για να εργαστούν ως εργάτριες.

    Ο επιχειρηματίας είπε στην αστυνομία ότι το άτομο αυτό τον εξαπάτησε.

    Με την υπόσχεση ότι θα διευθετούσε άδεια παραμονής τους στην Κύπρο, εισέπραξε πέραν των χιλίων λιρών από τον επιχειρηματία, χωρίς να εξασφαλισθεί άδεια παραμονής και εργασίας.

    Με τον τρόπο αυτο, είπε ο επιχειρηματίας, εργοδότησε τέσσερις αλλοδαπές.

    [09] ΑΜΠΧΑΖΙΑ ΕΛΛΗΝΑΣ

    Ελληνας λοχαγός, ο Γιώργος Κόπανος είναι μεταξύ των εξι στρατιωτικών παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών πού απήχθησαν σήμερα το πρωί κατά την διάρκεια αποστολής τους, στην Καυκασιανή δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία αποσχίστηκε από την Γεωργία.

    Οπως ανέφερε ο Ρώσος Υπουργός Αμυνας, το ελικόπτερο πού μετέφερε τους άοπλους παρατηρητές, δέχθηκε πυρά και αναγκάστηκε να προσγειωθεί, με αποτέλεσμα οι παρατηρητές να αιχμαλωτιστούν από τους απαγωγείς.

    Οι δράστες ζητούν ως λύτρα, διακόσιες χιλιάδες δολλάρια.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 14 October 1999 - 9:45:10 UTC