Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-23

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΡΙΚ
  • [02] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΑΝ
  • [05] ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑ
  • [06] ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΣΙΚΟΣ
  • [07] ΤΑΙΒΑΝ ΝΕΟ
  • [08] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [09] ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΠΥΡΟΣ
  • [10] ΧΑΝΤΜΠΩΛ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΡΙΚ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πιέζουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει τις προσκλήσεις για έναρξη απ ευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγηθούμε σύντομα σε ένα νέο γύρο συνομιλιών.

    Είπε επίσης ότι τον Γενικό Γραμματέα απασχολούν οι αντιδράσεις του Ραούφ Ντενκτας και οι όροι που θέτει προκειμένου να προσέλθει στις συνομιλίες.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητεί σαφώς την έναρξη απ ευθείας συνομιλιών και χωρίς όρους.

    Ο κύριος Παπαπέτρου διέψευσε ότι υπάρχουν σενάρια για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό που γίνεται κατά τις επαφές μας με τους ξένους, είπε, είναι ενημέρωση για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και από την πλευρά τους οι ξένοι εκφράζουν κάποιες ιδέες και απόψεις σε πολύ γενική μορφή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη μορφή των συνομιλιών ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι γίνεται λόγος για απ ευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με έντονη παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο παρασκήνιο με ρόλο υποβοηθητικό του Γενικού Γραμματέα.

    [02] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν στο Γουέστ Πόϊντ της Νέας Υόρκης, στις δεκαπέντε ή στις δεκαεπτά Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλη Ζουπανιώτη.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες,και στη συνέχεια θα υπάρξει μία διακοπή γιά να συμμετάσχει η Κυπριακή κυβέρνηση στη διάσκεψη της Κοινοπολιτείας, αλλά και για να μεταβεί ο Πρόεδρος Κληρίδης στην Κωνσταντινούπολη, για τη σύνοδο του Οασέ.

    Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα και την Τουρκία και αμέσως, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με προοπτική να ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι,το Δεκέμβριο.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει σήμερα το απόγευμα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκφράσει την προθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για συνομιλίες και να διαπραγματευθεί με καλή θέληση, για μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνων.

    Η ομιλία του Προέδρου Κληρίδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης,που θα αρχίσει γύρω στις πέντε και δεκαπέντε το απόγευμα,ώρα Κύπρου, θα μεταδίδεται απευθείας από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι και από το πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΑΝ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό,εν όψει της αναμενόμενης αποστολής των προσκλήσεων του γενικού γραμματέα για απευθείας συνομιλίες, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Κόφι Ανάν.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κύριος Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο γενικός γραμματέας αναμένει τη συνάντηση Κλίντον-Ετζιεβίτ και αναλόγως του αποτελέσματος θα αποστείλει την πρόσκληση.

    [05] ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν την ανάγκη για συλλογικότητα των πολιτικών δυνάμεων του τόπου υπό το φως των κρίσιμων εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο πρωινής συνάντησής τους.

    Οπως ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, η συζήτηση έγινε υπό το φως πληροφοριών από τη Νέα Υόρκη, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της ενημέρωσης που είχε,μέχρις ότου, όπως είπε, ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο.

    Ο κύριος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη όπως ο,τιδήποτε ακολουθήσει τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, αντιμετωπισθεί κατά τρόπο οργανωμένο και με συλλογικότητα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κύριο Κυπριανού όσον αφορά την αναγκαιότητα συλλογικότητας, συναίνεσης και συναντίληψης.

    [06] ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΣΙΚΟΣ

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΧΗ, το οποίο αναφέρεται στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς.

    Ο κύριος Χάσικος δήλωσε ότι ήλθε ήδη σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι η έρευνα θα γίνει και ενδοτμηματικά για να διαπιστωθεί από που διαρρέουν οι πληροφορίες, ποίος τις διοχετεύει και για ποιό σκοπό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Εθνική Φρουρά θα αποκτήσει, μεταξύ άλλων, τουλάχιστον δώδεκα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ροκεττών από τη Ρωσία.

    Οι δηλώσεις του κυρίου Χάσικου έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, τον οποίο ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες του στην Αθήνα.

    Ο κύριος Κυπριανού συμφώνησε στη διεξαγωγή της έρευνας, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η δημόσια συζήτηση για την άμυνα και ανέφερε ότι ορισμένα θέματα της Αμυνας θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο Υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών του στην Αθήνα συμφωνήθηκε να συνεχισθεί η εκπαίδευση πιλότων σε Ελληνικά κέντρα εκπαίδευσης.

    [07] ΤΑΙΒΑΝ ΝΕΟ

    Τρεις μέρες μετά το καταστροφικό σεισμό στην Ταιβάν, περισσότεροι από χίλιοι εννιακόσιοι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια δεκάδων πολυκατοικιών.

    Το έργο των σωστικών συνεργείων περιγράφεται πολύ δύσκολο καθώς συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στη χώρα.

    [08] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και χιλιάδων φοιτητών,που διαμαρτύρονταν για νέο νόμο ασφαλείας.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πορευθούν προς τη Βουλή και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν εναντίον τους δακρυγόνα αέρια και έρριψαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

    Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νέος νόμος δίνει στους στρατιωτικούς περισσότερη εξουσία εναντίον των αντιφρονούντων.

    Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες Ινδονησιακές πόλεις.

    [09] ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Αμεση στήριξη από την Κυβέρνηση ζήτησαν οι πατατοπαραγωγοί για να μπορέσουν, όπως οι ίδιοι τονίζουν, να κρατηθούν στο επάγγελμα.

    Τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών απασχόλησαν ψεσινή συγκέντρωσή τους στην Αυγούρου ενώπιον του προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε το πρόβλημα σοβαρό και επεσήμανε την ανάγκη λήψης των σωστών αποφάσεων,σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

    [10] ΧΑΝΤΜΠΩΛ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Με την συμμετοχή επτά ομάδων αρχίζει σήμερα στο κλειστό γήπεδο Ελευθερία το Διεθνές Τουρνουά Χάντμπωλ.

    Το ΡΙΚ Δύο θα συνδεθεί με το γήπεδο στις επτά το βράδυ για απευθείας μετάδοση της τελετής έναρξης.

    Στις οκτώ και τριάντα, θα μεταδοθεί απευθείας ο αγώνας μεταξύ της ΣΠΕ Στροβόλου και της Μπαγιαμάρε Ρουμανίας.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού:

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι βορειοδυτικοί ως βορειανατολικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 16 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 23 September 1999 - 13:24:31 UTC