Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-21

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΤΑΙΒΑΝ 1123
  • [02] ΑΤΤΙΚΗ ΔΟΝΗΣΕΙΣ
  • [03] ΗΠΑ ΕΤΖΙΕΒΙΤ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΒΡΑΙΟΙ
  • [05] ΠΑΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΡΟΚΟ ΟΡΚΟΣ
  • [07] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΝΟΜΟΙ
  • [08] ΒΡΑΧΙΜΗ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [09] ΤΑΣΟΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑ
  • [10] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΤΑΙΒΑΝ 1123

    Τα συνεργεία διάσωσης στην Ταϊβάν, έχουν ανασύρει πάνω από χίλιους εκατόν είκοσι τρεις νεκρούς από τα ερείπια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, ο οποίος έπληξε ψες τη χώρα.

    Οι τραυματίες ξεπερνούν τις τρισίμισυ χιλιάδες.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς στα ερείπια βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι χίλιοι περίπου άνθρωποι.

    Οπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της Ταϊβάν, ο σεισμός είχε μέγεθος επτά κόμμα τριών βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ.

    [02] ΑΤΤΙΚΗ ΔΟΝΗΣΕΙΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα δύο βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ αναστάτωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τους κατοίκους των νομών Εβρου και Ροδόπης.

    Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή.

    Οπως δήλωσε λέκτορας σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, το επίκεντρο του σεισμού ήταν εξακόσια χιλιόμετρα βορειανατολικά της Θεσσαλονίκης και εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στη Ραιδεστό.

    Η ίδια σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

    [03] ΗΠΑ ΕΤΖΙΕΒΙΤ

    Στη συνάντηση του Προέδρου Κλίντον με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ φαίνεται να επενδύει η Αμερικανική διπλωματία όσον αφορά το Κυπριακό.

    Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Νέα Υόρκη, επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να διασφαλισθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η τουρκική διαβεβαίωση ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών θα είναι ουσιαστικός και δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    Για το λόγο αυτό, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, αν και υποστηρίζουν ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συγκαλέσει συνομιλίες, πιστεύουν ότι η αποστολή των προσκλήσεων θα πρέπει να γίνει μετά τη συνάντηση Κλίντον-Ετζεβίτ, στις εικοσιοκτώ Σεπτεμβρίου.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΕΒΡΑΙΟΙ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχίζει σήμερα τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με συνάντηση που θα έχει με την Αμερικανοεβραϊκή επιτροπή.

    Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένης της επιρροής που ασκεί το εβραικό λόμπυ στην Αμερικανική πολιτική και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για διατήρηση και ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, οι συζητήσεις για το Κυπριακό θα συνεχισθούν σε χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Βρετανός απεσταλμένος για το Κυπριακό Σερ Ντέηβιτ Χάνεη με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο των επαφών του για το Κυπριακό και άλλα διεθνή και τοπικά προβλήματα, ο κύριος Κασουλίδης έιχε σειρά επαφών με ομολόγους του πολλών χωρών.

    [05] ΠΑΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ενα νέο ιστορικό άνοιγμα δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να λυθεί το Κυπριακό και παράλληλα να ενταχθεί και η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εχουμε, πρόσθεσε, σχεδιάση ήδη με την Κυπριακή κυβέρνηση τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μιλώντας σε δεξίωση στην Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και με την προοπτική σταιερότητας και ειρήνης που διανοίγεται για μια βαλκανική χερσόνησο, η Ελλάδα έχει και μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο διαμορφώνοντας ένα νέο όραμα.

    [06] ΡΟΚΟ ΟΡΚΟΣ

    Ορκίζεται σήμερα στην Αθήνα και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστος Ροκόφυλλος, σε διαδοχή του Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Ο κύριος Ροκόφυλλος θα αναλάβει το Υπουργείο νωρίς το απόγευμα.

    [07] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΝΟΜΟΙ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής της νομοθεσίας ώστε να εκλείψουν τα κενά σε ό,τι αφορά την απόκτηση μετοχών από κρατικούς λειτουργούς και δημόσια πρόσωπα.

    Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΡΙΚ, θα προχωρήσει σε βάθος εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσο δημόσιοι υπάλληλοι ενήργησαν αμερόληπτα στο χειρισμό υποθέσεων που αφορούν εταιρείες των οποίων κατέχουν μετοχές.

    Επίσης θα ερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει θέμα με εταιρείες που δυνατόν να έχουν συμβόλαια με το κράτος ή επεδίωξαν ή επιδιώκουν να πάρουν τέτοια συμβόλαια.

    [08] ΒΡΑΧΙΜΗ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Η Ελένη Βραχίμη, μέλος του πολιτικού γραφείου του Δησύ, επέκρινε την ενέργεια δημοσίων και πολιτειακών προσώπων να αποκτήσουν μετοχές με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ, η κυρία Βραχίμη συμφώνησε με τήν εκτίμηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι έχουν τρωθεί οι θεσμοί καί υποστήριξε ότι τα δημόσια πρόσωπα όχι μόνο πρέπει να λειτουργούν με εντιμότητα καί αμεροληψία αλλά καί να αποδεικνύουν ότι ενεργούν με αυτό τον τρόπο.

    Η κυρία Βραχίμη απέρριψε τις επικρίσεις για την αγορά μετοχών από τα κόμματα. Οπως είπε, τα κόμματα απέκτησαν τίς μετοχές αυτές στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση τών οικονομικών τους.

    [09] ΤΑΣΟΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑ

    Με την άποψη ότι έχουν καταρρεύσει οι θεσμοί διαφώνησε ο κοινβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσος Παπαδόπουλος, αν και παραδέχθηκε ότι έχει κλονισθεί μερικώς η εμπιστοσύνη του κοινού προς τη δημόσια υπηρεσία.

    Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της εταιρείας Λούη, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι της εταιρείας αλλά εκείνων που επεδίωξαν και εξασφάλισαν μετοχές.

    Εξ άλλου, ανέφερε ότι δεν είναι κολάσιμη η απόκτηση μετοχών αλλά θα είναι κολάσιμο αν αποδειχθεί από την έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα ότι δημόσιοι υπάλληλοι εκμεταλλεύθηκαν τη θέση τους για να αποκτήσουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, που ρητά απαγορεύεται από το νόμο.

    [10] ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Τη θλίψη του για το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στο Τσιακιλερό, στο οποίο έχασε τη ζωή του εννιάχρονος μαθητής, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Ο κύριος Ιωαννίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει και τα πεντακόσια σχολεία της Κύπρου, όσον αφορά στην πρόσβαση των μαθητών σ' αυτά και έχουν γίνει ήδη μελέτες για το καθε σχολείο ξεχωριστά.

    Ανέφερε επίσης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ράμπες στους δρόμους μπροστά από τα σχολεία, ώστε να αναγκάζονται οι οδηγοί να ελαττώνουν ταχύτητα.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις που στα ορεινά δυνατό να φέρουν λίγες βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτειρκό και τα δυτικά παράλια, στους 21 στα νότια παράλια και στους 14 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 21 September 1999 - 14:02:44 UTC