Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-07-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡTH 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΜΙΛΛΕΡ
  • [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΔΟΓΜΑ
  • [03] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΜΥΝΑ
  • [04] ΡΟΤΣΑΣ
  • [05] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ
  • [06] ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ
  • [07] ΓΚΙΖΙΚΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [08] ΜΠΑΡΑΚ ΑΡΑΦΑΤ
  • [09] ΚΙΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [10] ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΛΟΒΑΝ

  • [01] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΜΙΛΛΕΡ

    Σκληρή και ανυποχώρητη θα είναι η πλευρά μας, σε ο,τιδήποτε αφορά προσπάθεια διευθέτησης καθεστώτος μή λύσης του κυπριακού προβλήματος, ή νομιμοποίησης και εμπέδωσης της υφιστάμενης εκκρεμότητας και της υφιστάμενης μη λύσης.

    Αυτό τόνισε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Μίλλερ.

    Τόνισε παράλληλα ότι η πλευρά μας θα προσέλθει με θετικό και επικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις κοιτάζοντας όλες τις πτυχές που συνθέτουν το κυπριακό στα πλαίσια της μελλοντικής λύσης.

    Ο κύριος Κασουλίδης, χαρακτήρισε θετική την τοποθέτηση Μίλλερ ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αποτελούν όρο αλλά καταλύτη που θα δίνει έμπνευση.

    Επισήμανε ότι η θέση αυτή αποτελεί όρο της διεθνούς κοινότητας και όχι προυπόθεση από δικής μας πλευράς και επομένως, τόνισε, δεν μπορεί να εξισωθεί με τους όρους που θέτει ο Ντενκτάς.

    Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση Μίλλερ ότι ο Ντενκτάς μπορεί να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ό,τι θέλει, ακόμη και θέμα συνομοσπονδίας, ο κύριος Κασουλίδης είπε πως οτιδήποτε αφορά τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος, δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτό και δεν είναι συζητήσιμο.

    Η πλευρά μας , τόνισε, δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε κατά ένα γιώτα στις αξιώσεις του Ντενκτάς, ακόμη και αν αυτό θα σημαίνει ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν.

    Σχολιάζοντας εξάλλου την κινητικότητα αμερικανών και βρετανών στο Κυπριακό, είπε ότι η κάθε πλευρά έχει το δικό της τρόπο ενέργειας και ταυτότητα, δεν υπάρχει όμως διαφωνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΔΟΓΜΑ

    Για άπιστους Θωμάδες μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το σάλο που ξέσπασε γύρω από το θέμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    Ο κύριος Κασουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε συγκεκριμένα ότι χρειάζεται να γίνει πόλεμος προκειμένου να πειστούν κάποιοι για την ισχύ του δόγματος.

    Είναι μεγάλη η απαίτησή τους αυτή και θέλουν ας πιστεύουν,θέλουν ας μην πιστεύουν, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης.

    Εκείνο που έχει σημασία,τόνισε, είναι να πεισθούν οι Τούρκοι για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το Κάζους Μπέλι, σε περίπτωση που θα επιχειρήσουν ή θα σκεφτούν να επιχειρήσουν προέλαση στην Κύπρο.

    Η φιλοσοφία του δόγματος, κατέληξε ο κύριος Κασουλίδης, είναι ο αποτρεπτικός του χαρακτήρας, οι κοινοί σχεδιασμοί Ελλάδας και Κύπρου για τα οπλικά συστήματα, οι κοινές ασκήσεις και ο κοινός συντονισμός των δύο επιτελείων.

    Και αυτό, είπε, λειτουργεί κανονικότατα.

    [03] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΜΥΝΑ

    Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης επανατόνισε πως η Ελλάδα έπραξε και πάντοτε πράττει πολλά για την Κύπρο.Επίσης τόνισε ότι τα θέματα εξοπλισμών είναι θέματα ειδημόνων και όχι πολιτικών συζητήσεων.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ είπε ότι χθες τονίστηκε εκ νέου ότι τα ζητήματα της άμυνας πρέπει πλέον να σταματήσουν να συζητούνται δημόσια και ότι οι στενότατες σχέσεις και η άψογη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

    Οσον αφορά το θέμα τάξης, σημείωσε ο κύριος Δημητρίου, υπήρξε ομόφωνη η θέση πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, συνεργασία και συντονισμός στο θέμα των δηλώσεων για την άμυνα από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

    Ο κύριος Δημητρίου έκαμε τις δηλώσεις μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, σχετικά με το θέμα Ρότσα και τις δηλώσεις για την άμυνα της Κύπρου, που απασχόλησαν χθες το Πολιτικό Γραφείο του Δησύ.

    [04] ΡΟΤΣΑΣ

    Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δησύ Χρίστος Ρότσας διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη να τον έχει επικρίνει έντονα για τις δηλώσεις του για την άμυνα.

    Ο κύριος Ρότσας είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δησύ διεξήχθη συζήτηση σε κλίμα κατανόησης και συναδελφοσύνης.

    Επισήμανε ότι ουδείς θέλει στον Δημοκρατικό Συναγερμό να φιμώσει οιονδήποτε και είπε ότι η φίμωση είναι ξένη προς το Κόμμα.

    [05] ΧΑΚ ΣΗΜΕΡΑ

    Επαναρχίζουν σήμερα οι εργασίες του Χρηματιστησρίου Αξιών Κύπρου μετά τη διήμερη αναστολή τους που είχε αποφασισθεί για να μπορέσουν οι χρηματιστές να αντεπεξέλθουν στη συσσωρευμένη εργασία, λόγω του μεγάλου όγκου των συναλλαγών που παρατηρήθηκε.

    Οι συναλλαγές έφθασαν τις πρώτες είκοσι τέσσσερις ημέρες του Ιουλίου, στο πρωτοφανές ποσό των τριακοσίων- είκοσι εκατομμυρίων λιρών.

    Με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο χρηματιστήριο θα ασχοληθεί το πρωϊ η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της.

    [06] ΕΛΛΑΔΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ

    Μέσα σε θετικό κλίμα διεξήχθη ο πρώτος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου που ολοκληρώθηκε χθες στην Αγκυρα.

    Στην τουρκική πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάτζιανλι χαρακτήρισε τις διήμερες συνομιλίες θετικές και εποικοδομητικές.

    Εξ άλλου στην Αθήνα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε θετικό κλίμα.

    Ο διάλογος διεξήχθη σε επίπεδο διπλωματών με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

    Ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα συνεχιστεί αύριο στην Αθήνα.

    [07] ΓΚΙΖΙΚΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Αμετανόητος για το έγκλημα κατά της Κύπρου πέθανε ο δικτάτορας Φαίδων Γκιζίκης, ο άνθρωπος που σύμφωνα με δική του παραδοχή είχε δώσει τη διαταγή το 1974 για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ανοίγοντας τις πόρτες στον Αττίλα.

    Ο Γκιζίκης πέθανε σε ηλικία ογδόντα δύο ετών στο στρατιωτικό νοσοκομείο Νίμιτς της Αθήνας.

    Ο Στρατηγός Γκιζίκης είχε διοριστεί πρόεδρος από τη Χούντα των Αθηνών, τον Νοέμβριο του 1973, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Γεωργίου Παπαδοπούλου από το Δημήτριο Ιωαννίδη.

    [08] ΜΠΑΡΑΚ ΑΡΑΦΑΤ

    Νέο γύρο συνομιλιών είχαν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφατ στο μεθοριακό φυλάκιο Ερέζ μεταξύ Ισραήλ και της Γάζας.

    Οι συνομιλίες που είναι οι δεύτερες κατά σειράν, αφότου ο Εχούντ Μπαράκ ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ισραήλ στις αρχές του μήνα, φαίνεται ότι έχουν ήδη φθάσει σε σημείο κρίσης.

    Ο Γιάσερ Αραφατ έχει απορρίψει πρόταση του Μπαράκ για αναβολή εφαρμογής ορισμένων σημείων της συμφωνίας του Γουάη Πλαντέισιον.

    [09] ΚΙΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Στην Κίνα 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια επηρεάστηκαν από τις καλοκαιρινές πλημμύρες που πλήττουν την νοτιοδυτική επαρχία του Σιχάν.

    Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι αγνοούνται ακόμη 15 άνθρωποι και περισσότερα από έξι εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης πλημμύρισαν. Επίσης δρόμοι και τηλεπικοινωνίες σε ορισμένες περιοχές του Σιχάν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    [10] ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΛΟΒΑΝ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις έξη και τριάντα το απόγευμα, στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος, τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, στον πρώτο αγώνα για τη δεύτερη προκριματική φάση του Τσιάμπιονς Ληγκ.

    Αμεση ραδιοφωνική περιγραφή του αγώνα θα μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 28 July 1999 - 8:59:58 UTC