Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-06-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 199
  • [01] ΣΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
  • [02] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • [03] ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ
  • [04] ΡΑΝΤΣΑ ΕΠΑΦΕΣ
  • [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΖΕΜ
  • [06] ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [07] ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [08] ΟΤΣΑΛΑΝ ΕΦΕΣΕΙΣ
  • [09] ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΤΕΛΟΣ
  • [10] ΚΟΠ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα δύο ψηφίσματα, με τα οποία καλείται ο Γενικός Γραμματέας να συγκαλέσει νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Το ένα από τα ψηφίσματα υιοθετεί τις αρχές των οκτώ που θα διέπουν τη διεξαγωγή των συνομιλιών, ενώ το άλλο, για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επαναβεβαιώνει τις αρχές λύσης με βάση το ένα κράτος, τη μια ιθαγένεια, μια διεθνή εκπροσώπηση σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Οι αρχές για διεξαγωγή των συνομιλιών είναι:

    - Οχι προϋποθέσεις.

    - Ολα τα θέματα στο τράπεζι των διαπραγματεύσεων.

    - Δέσμευση με καλή πίστη ότι θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι να βρεθεί λύση,

    -να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συνθήκες.

    Στη ψήφισμα για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζητείται η σταδιακή μείωση των ενοπλισμών ως πρώτο βήμα προς την απόσυρση των μη κυπριακών δυνάμεων.

    [02] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Ικανοποίηση για το βελτιωμένο περιεχόμενο των ψηφισμάτων για το Κυπριακό, αλλά και ανησυχίες για επιχειρούμενη αλλαγή της βάσης των συνομιλιών εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ εξέφρασαν φόβους μήπως ο Ραούφ Ντενκτάς θέσει το θέμα της συνομοσπονδίας στις συνομιλίες.

    Αντίθετα, ΔΗΣΥ και Ενωμένοι Δημοκράτες θεωρούν τα ψηφίσματα θετικά και τονίζουν ότι δεν εξυπηρετεί η διατύπωση φόβων και καχυποψιών.

    [03] ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ

    Δύο επίσημοι της Φιλλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στην Κύπρο για συνομιλίες με την Κυβέρνηση.

    Πρόκειται για τον Υφυπουργό Εξωτερικών και ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Τζάακο Μπλόμπεργκ και τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κίμμο Σάσι.

    Οι δύο Φινλαδοί επίσημοι είναι προσκεκλημένοι του Υπουργου Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον οποίο θα έχουν σήμερα επίσημες συνομιλίες.

    Ο Φινλανδός Υπουργός Εμπορίου θα έχει επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    [04] ΡΑΝΤΣΑ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Γερμανίας για το κυπριακό Ντέτλεβ Γκράφ Τσου Ράντσαου, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο, αρχίζει σήμερα τις επαφές του.

    Το μεσημέρι ο Γερμανος απεσταλμένος θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου.

    Αύριο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του, ο κύριος Ράντσαου είπε ότι η πρωτοβουλία των χωρών της Ομάδας των οκτώ για το κυπρικαό υποδηλοί το τεράστιο ενδιαφέρον των χωρών αυτών για την προώθηση λύσης του κυπριακού.

    [05] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΖΕΜ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ συναντώνται σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συμβουλευτικής Συνόδου για το Κοσσυφοπέδιο.

    Παπανδρέου και Τζεμ αναμένεται να συζητήσουν ένα πλαίσιο για συνεργασία σε διμερή θέματα, τα οποία έχει θέσει ο κύριος Παπανδρέου σε επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής αναμένεται να θιγεί και το Κυπριακό.

    Στην Αθήνα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου δήλωσε ότι αν η Τουρκία δεχθεί να υπάρξουν ακομα και συμφωνίες στα θέματα που έχει περιλάβει στην επιστολή του ο κύριος Παπανδρέου, η Ελλαδα δεν έχει κανένα λόγο να μήν υπογράψει τις συμφωνίες.

    [06] ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την ικανοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πραγματοποίηση της διμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρτ.

    Χαιρετίζοντας τη συνάντηση, ο Τζο Λόκχαρτ ανέφερε ότι η καλύτερη λύση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών είναι μέσω μιάς κοινά αποδεκτής διαδικασίας όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή κάποιος άλλος τρόπος ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

    [07] ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την θανατική καταδίκη του Κούρδου ηγέτη Απτουλλάχ Οτσαλάν, ενώ παράλληλα επισημαίνονται οι ελλιπείς διαδικασίες και παραλείψεις της Τουρκικής δικαιοσύνης.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τις διαδικασίες στη δίκη, επισημαίνοντας την απομόνωση του Οτσαλάν, τους περιορισμούς στην επαφή με τους συνηγόρους του και την περιορισμένη πρόσβασή τους στα έγγραφα της κατηγορούσης αρχής.

    Εξ άλλου, η υπάτη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μαίρη Ρόμπινσον δήλωσε ότι ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η δίκη του Οτσαλάν.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η καταδίκη του Οτσαλάν σε θάνατο είναι πολιτική απόφαση και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

    Στο Ελσίνκι, το Υπουργείο Εξωτερικών της Φιλλανδίας που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν εγκρίνει την επιβολή της θανατικής ποινής στον Οτσαλάν.

    Η απερχόμενη Γερμανική προεδρία της Ενωσης εξέφρασε λύπη για την επιβολή της θανατικής ποινής στον Οτσαλάν και προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι ελπίδες της για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση θα εκλείψουν αν η ποινή εκτελεσθεί.

    Εξ άλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα δήλωσε ότι η θανατική καταδίκη θα απομακρύνει την Τουρκία απο την Ευρώπη.

    Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ποινή του θανάτου που επιβλήθηκε στον Οτσαλάν, δεν θα εκτελεστεί.

    [08] ΟΤΣΑΛΑΝ ΕΦΕΣΕΙΣ

    Η Τουρκία αναμένεται να απορρίψει τα διαβήματα για μη εκτέλεση της θανατικής ποινής του Οτσαλάν, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η υπόθεση έχει μπει σε περίοδο χρονοβόρων διαδικασιών.

    Η ακρόαση της έφεσης που προτίθενται να ασκήσουν οι δικηγόροι του στα τουρκικά δικαστήρια δεν αναμένεται να ακουσθεί πριν περάσουν οκτώ περίπου μήνες.

    Θα ακολουθήσει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επίσης αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία.

    [09] ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σε ηλικία εξήντα- έξη ετών, ο Καθόλικος της Αρμενικής Εκκλησίας Καρεκίν ο Πρώτος.

    Ο Καρεκίν γεννήθηκε στη Συρία και σπούδασε στην Οξφόρδη.

    Ηταν επικεφαλής της Εκκλησίας των όπου γης Αρμενίων, ενώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Αρμενία.

    Ο εκλιπών συνέβαλε στην ανεξαρτητοποίηση της Αρμενίας από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

    [10] ΚΟΠ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Η γενική συνέλευση της Κόπ ενέκρινε χθες βράδυ το νέο μετεγγραφικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει όπως οι κύπριοι ποδοσφαιριστές υπογράφουν, απο τα δεκαοκτώ τους χρόνια, συμβόλαια με τα σωματεία τους.

    Εξάλλου στην άτυπη συνέλευσή της η Κοπ αποφάσισε όπως το πρωτάθλημα παραμείνει ως έχει, με δεκατέσσερις ομάδες και τριπλή διαβάθμιση σε όλες τις κατηγορίες.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Λίγες τοπικές νεφώσεις που θα σχηματιστούν νωρίς το απόγευμα πιθανόν να φέρουν πολύ μεμονωμένες βροχές στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους τριανταέξι βαθμούς στο εσωτερικό στους τριανταδύο στα νότια παράλια και στους τριάντα στα δυτικά παράλια.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές νότιες παράλιες περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θάλασσα μέχρι λίγο ταραγμένη. η θερμοκρασία θα πέσει στους εικοσιδύο βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους είκοσι στα δυτικά παράλια.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 30 June 1999 - 10:25:16 UTC