Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-05-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΙΟΥ 1999
  • [01] ΓΙΟΥΓΚΟ ΝΕΚΡΟΙ
  • [02] ΒΟΜΒΕΣ ΨΕΣ
  • [03] ΜΙΛΟ ΧΑΓΗ ΝΕΟ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΠΑ
  • [05] ΤΣΕΡΝΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ
  • [07] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΤΕΛΟΣ
  • [08] ΚΟΣΗΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
  • [09] ΚΥΠΡΟΣ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ

  • [01] ΓΙΟΥΓΚΟ ΝΕΚΡΟΙ

    Στη Γιουγκοσλαβία, τρείς τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί όταν νατοικοί πύραυλοι έπληξαν περιοχή της κεντρικής Σερβίας.Στην ίδια περιοχή είχαν σκοτωθεί στις έξη Απριλίου από βόμβες του Νάτο τουλάχιστον δώδεκα άμαχοι. Απο τις πρωινές επιδρομές επλήγη κυρίως το Βελιγράδι και τα προάστεια του Μεταξύ των στόχων ήταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα και ο λόφος Στραζέβιτσα, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επλήγη επίσης για πρώτη φορά η Βίντσα, όπου βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός αντιδραστήρας που διαθέτει η Γιουγκοσλαβία. Τις πρώτες πρωινές ώρες χτυπήθηκαν και η Πρίστινα και η πόλη Νίς.

    [02] ΒΟΜΒΕΣ ΨΕΣ

    Κατά τις χθεσινοβραδυνές επιδρομές επλήγησαν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικές ζώνες, κεντρικοί δρόμοι και μία γέφυρα. Το Βελιγράδι βυθίστηκε στο σκοτάδι για λίγες ώρες, καθώς χτυπήθηκε ένας από τους κεντρικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης. Αποτέλεσμα ήταν να μη μπορεί να λειτουργήσει και το νοσοκομείο και ειδικά ο σταθμός πρώτων βοηθειών, όπου βρίσκονται πολλοί τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι από τα πλήγματα που είχαν στόχο το ενεργειακό δίκτυο του Βελιγραδίου, προκλήθηκαν φωτιές στην περιφέρεια Μπεζάνισκα Κόσα, όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Επλήγη επίσης μεγάλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην ανατολική Σερβία, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

    [03] ΜΙΛΟ ΧΑΓΗ ΝΕΟ

    Το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρώην Γιουγκοσλαβία παραπέμπει τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και άλλους τέσσερις γιουγκοσλάβους αξιωματούχους σε δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση. Η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Λουίζ Αρμπούρ, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον του Γιουγκοσλάβου προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, του προέδρου και υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας και του αρχηγού των γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμεων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την αρχή του χρόνου στο Κοσσυφοπέδιο, Η Λουίζ Αρμπούρ δήλωσε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου σε μαζική, κατά την έκφρασή της, κλίμακα.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Λουκής Λουκαϊδης, πρώην Βοηθός Εισαγγελέας και δικαστής στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε ότι η δίκη πρέπει να γίνει στην παρουσία του Μιλόσεβιτς σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του δικαστηρίου. Ο κύριος Λουκαίδης τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση ο Μιλόσεβιτς θα δηλωθεί ως καταζητούμενος. Δίκη ερήμην του Μιλόσεβιτς,είπε ο κύριος Λουκαίδης, δεν μπορεί να γίνει.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΠΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η απόφαση για παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Ποινικό Δικαστήριο, είναι πιθανόν να περιπλέξει τα πράγματα και να παρεμποδίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για εξεύρεση λύσης στο γιουγκοσλαβικό. Πρόσθεσε ότι και εντός της αμερικανικής κυβέρνησης υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για τις επιπτώσεις της ενέργειας αυτής. Ο κύριος Παπανδρέου μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον Σάντυ Μπέργκερ.

    [05] ΤΣΕΡΝΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Για τις μακρές συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα οι Τσερνομίρτιν, Τάλμποτ και Αχτισάαρι, δεν υπάρχουν, προς το παρόν, ενδείξεις ότι απέφεραν απτά αποτελέσματα. Πάντως ο Φινλανδός πρόεδρος Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί προσέγγιση των δυτικών με τις ρωσικές απόψεις.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΕΡΣΑΙΕΣ

    Η Τουρκία θα πάρει μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας σε περίπτωση που το Νάτο αποφασίσει κάτι τέτοιο. Ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Ιλχαν Κιλίτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Σαπάχ ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν επιχειρήσεις επι εδάφους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και ότι σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία, ως μέλος της Συμμαχίας, θα λάβει μέρος. Είπε επίσης ότι πιθανόν να αυξήσει την αεροπορική συμμετοχή της στη δύναμη του Νάτο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, η οποία επι του παρόντος αριθμεί έντεκα αεροπλάνα που βρίσκονται σταθμευμένα στη βάση Αβιάνο στην Ιταλία.

    Ο Κιλίτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τουρκικά μαχητικά να εξορμούν απο βάσεις που βρίσκονται ακόμη και την ανατολική στην Τουρκία για επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τώρα, υποστήριξε ο Τούρκος δικοικητής της αεροπορίας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αεροπλάνα που απογειώνονται απο το Ντιάρμπακίρ για επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Στο μεταξύ η Τουρκία είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει αν της ζητηθεί την απογείωση νατοικών αεροσκαφών απο το έδαφος της για επιθέσεις εναντίον του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με πρακτορειακές πληροφορίες πενηντα τέσσερα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα αναμένεται ότι σύντομα μεταβούν σε αεροπορικές βάσεις στη δυτική Τουρκία όπου και θα σταθμεύουν .

    [07] ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΤΕΛΟΣ

    O τέως Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την απόφασή του επίσημα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Λικούτ. Χρέη προέδρου του κόμματος Λικούτ, θα εκτελεί, ως τη διεξαγωγή εκλογών, ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σιαρόν.

    [08] ΚΟΣΗΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

    Νομοσχέδιο για προστασία των μαρτύρων ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με την Γενική Εισαγγελία. Αυτό δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις" ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση και έγκριση, και στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής. Ο κύριος Κόσης ανακοίνωσε ότι σε σημερινή συνάντησή του με τον Γενικό Εισαγγελέα, θα επανεξεταστούν οι αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων για κατηγορούμενους σε πρόσφατα εγκλήματα. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι θα εξιχνιασθεί ο φόνος της Στάλως Ιωάννου που διαπράχθηκε το 1995, αποφεύγοντας ωστόσο να πει που στηρίζει την αισιοδοξία του.

    [09] ΚΥΠΡΟΣ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ

    Ενα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισε η Κύπρος στην Κολύμβηση κατά τη χθεσινή τρίτη ημέρα των αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξάγονται στο Λίχτενσταϊν. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Μαρία Παπαδοπούλου στο αγώνισμα των εκατόν μέτρων πεταλούδα με χρόνο 1.02.04 σημειώνοντας νέα Παγκύπρια επίδοση. Στο ίδιο αγώνισμα η Ναταλία Ρουμπίνα εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο με 1.02.78. Αργυρό μετάλλιο κέρδισε και η ομάδα ανδρών στη σκυταλοδρομία τέσσερα επί διακόσια. Στο ίδιο αγώνισμα η ομάδα γυναικών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στην Πετόσφαιρα ανδρών η Κύπρος νίκησε το Λίχτενσταϊν με 3-0 σέτ και στις γυναίκες η Κύπρος επεβλήθη της Ισλανδίας με 3-1 σέτ.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 28 May 1999 - 12:06:23 UTC