Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-04-28

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TEΤΑΡΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1999
  • [01] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΒΟΜΒΕΣ
  • [03] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΥΜΑΤΑ
  • [04] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΣ
  • [07] ΠΙΤΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  • [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • [09] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  • [01] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεημάν Ντεμιρέλ ισχυρίστηκε ότι η επιβολή μιας λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν θα λειτουργήσει στην Κύπρο καθώς, όπως είπε, στο νησί ζούν δύο διαφορετικοί λαοί που δεν έχουν τίποτε κοινό. Ισχυρίστηκε επίσης οτι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Σε ομιλία στο Ινστιτούτο για την πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, στην Ουάσιγκτων, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμα ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο από το 1974 έχει προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και έχει αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια ανθρωπίνων υπάρξεων.

    Κατηγόρησε μάλιστα την ελληνική πλευρά οτι αυτή πρώτη εφάρμοσε πολιτική εθνικής εκκαθάρισης στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960, όταν οι Ελληνες, όπως ισχυρίστηκε, άρχισαν να σκοτώνουν τους Τούρκους.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι αυτό που απαντά σε Αμερικανούς ηγέτες όταν του θέτουν το Κυπριακό λέγοντάς του πως η συνέχιση του προβλήματος αποτελεί ένα "αγκάθι" και στις αμερικανοτουρκικές σχεσεις, είναι ότι η σχέση και συνεργασία της Ουάσιγκτων με την Αγκυρα είναι πολύ πιο σημαντική απο το κυπριακό.

    [02] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΒΟΜΒΕΣ

    Πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων σημειώθηκαν κατά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Από επίθεση που δέχθηκε το χωριό Σρουντούλιτσα στη νοτιανατολική Σερβία, βρήκαν το θάνατο είκοσι πολίτες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Οι τραυματίες ανέρχονται στους έντεκα, ενώ τριακόσιες περίπου οικογένεις παρέμειναν άστεγες. Ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν το χωριό αντίκρυσαν εικόνες καταστροφής, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεκαέξι πύραυλοι ισοπέδωσαν κατοικημένες περιοχές.

    Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε επισήμως ότι είναι δυνατό να υπήρξαν απώλειες αμάχων κατά την επίθεση. Σε ανακοινωθέν αναφέρεται κυνικά ότι αν και λαμβάνονται όλες οι δυνατές προφυλάξεις για να μην υπάρξουν θύματα ανάμεσα στους αμάχους, δυστυχώς από μια σύγκρουση αυτού του είδους είναι αδύνατο να αποκλειστεί εντελώς μια τέτοια πιθανότητα. Οι νατοϊκές επιθέσεις συνεχίσθηκαν με έντονους ρυθμούς και στη διάρκεια της νύκτας.

    [03] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΥΜΑΤΑ

    Χίλιοι περίπου άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχασαν μέχρι τωρα τη ζωή τους από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τα στοιχεία αναφέρονται σε επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαυίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιούνται σε πόλεις στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, τραίνο το οποίο μετέφερε πολεμικό υλικό των νατοϊκών δυνάμεων προς τα Σκόπια, ακινητοποιήθηκε τα ξημερώματα από διαδηλωτές. Στην εξάλλου συνταξιούχοι πραγματοποίησαν το πρωί αντιπολεμική συγκέντρωση.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

    Την πεποίθηση ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να οδηγήσει τα θέματα της γεωργίας και των προϊόντων, αλλά και των εισοδημάτων των αγροτών σε μια καλύτερη μοίρα εξέφρασε ο υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας Γιώργος Ανωμερίτης. Ο κύριος Ανωμερίτης, συνοδευόμενος απο τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Θεμιστοκλέους έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τις επαφές τους στη Λευκωσία.

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΣ

    Θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου-Νέας Ζηλανδίας, την Κοινοπολιτεία, αλλά και την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, συζήτησαν το πρωί ο πρόεδρος Κληρίδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ντον Μακίνον, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Κύπρο. Ο κύριος Μακίνον είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ θερμές, παρά την απόσταση που τις χωρίζει, και ότι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

    [07] ΠΙΤΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για διακρίβωση των αιτίων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Γαλακτοβιομηχανίας Πίττας στα Λατσιά. Οπως δήλωσε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Καρύδης, δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε στοιχεία, και το ερευνητικό έργο θα συνεχιστεί.

    [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ξεκαθάρισε σήμερα ότι το Κόμμα του δεν έθεσε όρους στον πρόεδρο Κληρίδη για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κύριος Βασιλείου σχολίαζε τη δήλωση του προέδρου Κληρίδη στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, ότι δεν προτίθεται να προβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ανασχηματισμό, κάτι που αποτελούσε επιθυμία των ΕΔΗ.

    [09] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου, όσον αφορά τη θέση του Γιώργου Βασιλείου ως διαπραγματευτή και ως βουλευτή. Ανέφερε ότι αν και αναμένει την επιστολή του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσει στη γνωμάτευσή του, εντούτοις επί του συγκεκριμένου θέματος γνωμάτευσε και στο παρελθόν.
    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 28 April 1999 - 12:58:07 UTC