Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-07-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι,

Νέα τροπή είχαμε σήμερα στο θέμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κώστα Σερέζη, με δημόσια παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος Κληρίδης αφήνει ακάλυπτο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις του με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού περιορίζεται απλώς στην επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο Κώστας Σερέζης έχει υποβάλει την παραίτηση του, σε τρεις περιπτώσεις.

Διευκρινίζει, μόνο, ότι δεν έχει αποδεχθεί την παραίτηση Σερέζη, γιατί όπως αναφέρει, δεν λαμβάνει αποφάσεις που είναι προιόν πίεσης.

Στην ίδια δήλωση ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει, μάλιστα, ότι δεν συμμερίζεται τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που στρέφονται εναντίον του ΔΗΣΥ και της ηγεσίας του.

Αντίθετα, σημειώνει, εκφράζω την εκτίμηση μου για τη στενή συνεργασία που έχω με το ΔΗΣΥ γενικά και ειδικά με την ηγεσία του, καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη.

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας εξεδόθη, ύστερα από πρωινή συνάντηση που ο κύριος Κληρίδης είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχθηκε, πάντως, ότι η αντιπαράθεση με τον Κώστα Σερέζη, πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος να επιδιώκει ρήξη με το κυβερνών κόμμα.


Μετά τον πόλεμο και την καταστροφή στην Γιουγκοσλαβία, οι ηγέτες εικοσι- πέντε χωρών, συνέρχονται στο Σαράγεβο, για να συζητήσουν τον τρόπο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Στη σύνοδο μετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και από ελληνικής, ο Πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.


Αίσια κατάληξη, είχε το θέμα της προμήθειας πυρομαχικών για την Εθνική Φρουρά, από την Ελληνική εταιρεία ΠΥΡΚΑΛ.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη, με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας και του Υπουργού Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθούν κάποιοι τρόποι ώστε να απλοποιηθούν οι διάφορες μέθοδοι και διαδικασίες που υπάρχουν, και εμποδίζουν τις διεργασίες που γίνονται στο Υπουργείο Αμυνας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα που να προκαλεί είτε κρίση, είτε ανησυχία, στην κοινή γνώμη για την άμυνα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι χρειάζεται και αλλαγή της νομοθεσίας ώστε το Υπουργείο Αμυνας να αποκτήσει μίαν πραγματική οντότητα.


Την Δευτέρα το Συμβούλιο του Χρηματιστήριου θα ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με τα αιτήματα των χρηματιστών λόγω του υψηλού όγκου συναλλαγών των τελευταίων ημερών, καθώς και την καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Το πακέτο της πρότασης των χρηματιστών, το οποίο και δόθηκε το μεσημέρι στο Συμβούλιο του χρηματιστηρίους, περιλαμβάνει την αναστολή των διαπραγματεύσεων της κυπριακής χρηματαγοράς για ένα δεκαήμερο μέσα στον Αύγουστο και ακολούθως την διεξαγωγή τριών συναντήσεων εβδομαδιαίως, μέχρις ότου εφαρμοσθεί η πλήρης αποϋλοποίηση των τίτλων.

Κάτι το οποίο συνεπάγεται εφαρμογή του στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές του νέου έτους.


Νέα ομαδική σφαγή συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επενδυτής που καταλήφθηκε από αμόκ εισέβαλε σε δύο χρηματιστηριακά γραφεία στο κέντρο της Ατλάντα, δολοφόνησε εννέα ανθρώπους και λίγο αργότερα έθεσε τέρμα στη ζωή του.

Ακολούθως, διαπιστώθηκε ότι πριν από δύο ημέρες είχε σκοτώσει την σύζυγο του και τα δύο παιδιά τους.

Ο Μάρκ Μπάρτον, 44 ετών, ήταν επενδυτής της μιάς ημέρας, δηλαδή επένδυε χρήματα άλλων ανθρώπων.

Εικάζεται ότι η χθεσινή μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον έφερε σε απόγνωση.


Σπείρα αλλοδαπών που διοχέτευε στην αγορά πλαστά γαλλικά διαβατήρια, έπεσε στα πλοκάμια των διωκτικών αρχών.

Σχετικά με την υπόθεση, το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα οκταήμερης κράτησης τεσσάρων προσώπων, τριών από την Σρι Λανκα και ενός από το Πακιστάν, όλοι φοιτητές σε κυπριακό κολέγιο.

Oπως κατέθεσε ο λοχίας του ΤΑΕ Λευκωσίας Αλκιβιάδης Αλκιβιάδους, ένας από τους υπόπτους προσήγγισε πολίτη προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με αστυνομικό στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ώστε έναντι αμοιβής 1000 δολαρίων, να βοηθά στην αναχώρηση αλλοδαπών με πλαστά γαλλικά διαβατήρια.

Μετά από παγίδα της αστυνομίας ο ύποπτος συνελήφθη και κατονόμασε δεύτερο ύποπτο, στην οικία του οποίου βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε συσκευασμένο καινούριο πουκάμισο δύο γαλλικά διαβατήρια τα οποία παραδέχτηκε ότι είναι πλαστά.

Οπως είπε στους ανακριτές, τα αγόρασε έναντι του ποσού των 800 λιρών από άτομο το οποίο κατονόμασε, και στην οικία του οποίου βρέθηκαν πλαστές σφραγίδες άφιξης και αναχωρησης, του αεροδρομίου Λάρνακας, και σφραγίδες και πιστοποιητικά διαφόρων κολλεγίων.


Ελεύθερος αφέθη το μεσημέρι από τις κατοχικές αρχές ο Σπύρος Κουσουμής, 22 ετών, από το Δάλι, ο οποίος πέρασε με το αυτοκίνητο του κατά λάθος στα κατεχόμενα την περασμένη Κυριακή.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Σάρα Ράσελ, ο Κουσουμής αφέθη ελεύθερος στη 1.30 το μεσημέρι στο σημείο ελέγχου του Λήδρα Πάλας.

Η κυρία Ράσελ ανέφερε ότι ο Κουσουμής παρουσιάστηκε το πρωί ενώπιον παράνομου στρατιωτικού δικαστηρίου, το οποίο αποδέχθηκε ότι αυτός μπήκε στα κατεχόμενα κατά λάθος.

Το αυτοκίνητο του Κουσουμή θα επιστραφεί αύριο.


Οριστική απόφαση για το πρόβλημα παραλαβής από τις οινοβιομηχανίες των λευκών οινοποιήσιμων σταφυλιών, θα ληφθεί τελικά αύριο από εξ Υπουργών Επιτροπή που θα συνέλθει στο Υπουργείο Εμπορίου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατ' αρχήν τη λύση των χωματερών, ωστόσο οριστική απόφαση θα ληφθεί αύριο.

Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε ότι η εξ υπουργών επιτροπή, στην οποία θα μετάσχουν οι Υπουργοί Εμπορίου, Οικονομικών και Γεωργίας, θα εξετάσει τους όρους που θέτουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.


Στην προσεχή του συνεδρία, αναμένεται να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή Ζακακίου.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει ως δεύτερη λύση και την περιοχή Επισκοπής, ωστόσο βάσει και της περιβαλλοντικής μελέτης, πρώτη επιλογή θεωρείται το Ζακάκι.

Σε μια προσπάθεια, πρόσθεσε, η κοινότητα Ζακακίου, να έχει σαφή ενημέρωση γύρω από το θέμα, προγραμματίζεται την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη της χωριτικής αρχής και του Υπουργού στη μονάδα Δεκέλειας.

Το πρωί, εκπρόσωποι της κοινότητας Ζακακίου, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Κληρίδη, στον οποίον εξέφρασαν την αντίθεση τους στη δημιουργία της μονάδας αφαλάτωσης.

Οι κάτοικοι Ζακακίου, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, θα προχωρήσουν σε μέτρα, εάν τελικά αποφασιστεί η δημιουργία της μονάδας στο Ζακάκι.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε το πρωί ως νέο Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας τον Αντώνη Τζιωρτζή και ως Βοηθό Γενικό Λογιστή την Ρέα Γεωργίου.

Ο κύριος Τζιωρτζής κατείχε τα τελευταία δυόμισι χρόνια την θέση του Βοηθού Γενικού Λογιστή, ενώ η κυρία

Γεωργίου κατείχε τη θέση της προϊσταμένης στη Διεύθυνση Λογιστικών και Δημοσιονομικών Υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου.


Οι θερινές διακοπές δεν αποτελούν αιτία αναστολής της αντικατοχικής διαφωτιστικής εκστρατείας που το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα διοργανώνει στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με την συμπαράσταση άλλων οργανώσεων.

Αυτό το Σαββατοκυρίακο η εκστρατεία διαφώτισης είναι αφιερωμένη στον Αείμνηστον Εθνάρχη Μακάριο με αφορμή την 22ην επέτειο από την ημέρα του θανάτου του.

Αύριο Σάββατο την διαφωτιστική εκστρατεία θα ενισχύσει το Προσφυγικό Σωματείο Η ΑΚΑΝΘΟΥ.

Την Κυριακή, στο Οδόφραγμα θα βρίσκεται ο Παγκύπριος σύνδεσμος επαναπατρισθέντων Καναδά και ο Σύνδεσμος Καναδών πολιτών Κύπρου.

Επίσης, την Κυριακή, 1η Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου με δρομείς του ΔΗΚΟ και του ΠΑΚ που θα ξεκινήσει από τον Ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου στο Ακάκι και θα καταλήξει στο δρόμο που οδηγεί στην κατεχόμενη Μόρφου, στον Αστρομερίτη.

Τον αγώνα αθλοθετεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή.


Η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να αρχίσει από την υλοποίηση της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς.

Ο κύριος Φαλάς, ο οποίος μιλούσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 24 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας, επέρριψε ευθύνες, εκτός από τον κατοχικό ηγέτη, και στον Πρόεδρο Κληρίδη, για την μη υλοποίηση της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Σωματείου "Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία", Μιχάλης Ασημάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μόνο που κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι να υπενθυμίζουν τους εκπροσώπους των εγκλωβισμένων για τις χορηγίες που παραχωρούν ώστε να τους κάνουν τη ζωή πιο υποφερτή.


Οι εθνοφρουροί μας αποτελούν το καλύτερο μας οπλικό σύστημα, τόνισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμου.

Ο Αντιστράτηγος Δήμου επισκέφθηκε το πρωί το ΚΕΝ Λάρνακας, όπου επέβλεψε την κλήρωση για την κατανομή των νεοσυλλέκτων σε όπλα -σώματα και φρουρές προτίμησης.

Οπως τόνισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, οι διαδικασίες διακρίνονται από διαφάνεια.


Πιλότος τραυματίστηκε σοβαρά όταν δύο μαχητικά αεροσκάφη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συγκρούστηκαν στο έδαφος.

Το δυστύχημα συνέβη στο Μιλγουόκι στις ΗΠΑ, στη μεγαλύτερη επίδειξη αεροσκάφων σε όλο τον κόσμο.

Το ελικοφόρο μαχητικό προσπαθούσε να απογειωθεί όταν κτύπησε το φτερό σταθμευμένου αεροσκάφους.

Στη συνέχεια το μαχητικό ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές, θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή συννεφιά.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά αλλά μέχρι ταραγμένη, στις δυτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, το τηλεπαιγνίδι ΤΟ ΡΙΣΚΟ και στην συνέχεια την περιπετειώδη αστυνομική σειρά ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθούν, το ελληνικό τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, το τηλεμαγκαζίνο Ε ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, με τη Ρούλα Κορομηλά και η ελληνική κωμική σειρά, ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 30 July 1999 - 16:27:46 UTC