Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-05-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Πρόθεση αυτών που δημιούργησαν το επεισόδιο έξω από την πρεσβεία της Κύπρου στο Ιράν, ήταν, να ανακόψουν την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε επιστρέφοντας από την Τεχεράνη, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο, στο επεισόδιο να εμπλέκονται και οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, απέφυγε να απαντήσει, κάνοντας παράκληση να μην γίνει περισσότερη συζήτηση γύρω από το περιστατικό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε, επίσης, ότι ο ίδιος, καθώς και η διακομματική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, δεν είχε ενημερωθεί για την απειλητική επιστολή που στάληκε στην πρεσβεία στις δεκατρείς Μαϊου, με την οποία οι εκβιαστές ζητούσαν 300 χιλιάδες δολάρια, τονίζοντας πως είναι σοβαρό αυτό το θέμα και θα έχει συζήτηση με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο πλαίσιο με τις δηλώσεις του κυρίου Κυπριανού, ήταν και τα σχόλια για το επεισόδιο, του πρεσβευτή του Ιράν στην Κύπρο, Αγάρ Αζίς, ο οποίος δήλωσε πως οι εφημερίδες και τα άτομα που δημιούργησαν αυτή την ιστορία δεν επιθυμούν το Ιράν και η Κύπρος να έχουν καλές σχέσεις.


Πυρετός διαβουλεύσεων για εξεύρεση λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη, σε, διάφορα κέντρα αποφάσεων ανά τον κόσμο.

Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδια για τερματισμό του πολέμου.


Παρά τις διπλωματικές κινήσεις στην Ευρώπη, αυτήν τη βδομάδα οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ κτύπησαν στόχους στο Κοσσυφοπέδιο και την Σερβία, προκαλώντας μεγάλες υλικές καταστροφές.

Αυτές είναι οι εικόνες που μεταδίδει η Γιουγκοσλαβική τηλεόραση - εικόνες απο κατεστραμμένα σπίτια και εργοστάσια.

Εδώ στο Κασάκ, ο ανταποκριτής της τηλεόρασης λέει ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ κτύπησαν βιομηχανικές περιοχές, καταστρέφοντας μη στρατιωτικά κτίρια.

Τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν με δύο βόμβες, αποθήκες καυσίμων στο Βελιγράδι και το Κοσσυφοπέδιο.

Απο την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

Ηταν το πρώτο κτύπημα στην κεντρική περιοχή του Βελιγραδίου μετά τον βομβαρδισμό της Κινεζικής Πρεσβείας.

Εν τω μεταξύ, ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ισχυρίζεται ότι έθεσε υπό τον έλεγχο του, Σερβικές περιοχές, σε μήκος δεκαεπτά χιλιομέτρων και βάθος δέκα χιλιομέτρων.

Υποστηρίζει, ακόμα, πως κατέστρεψε πολλές στρατηγικές θέσεις των Σέρβων

και ότι σκότωσε τρείς Σέρβους στρατιώτες.


Την ικανοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στάση της Κύπρου έναντι του εμπάργκο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε η αναπληρωτής αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη Νάνσι Σότε-ρμπεργκ.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτις συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο διαβίβασε την αποφασιστικότητα της χώρας της για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η κυρία Σότε-ρμπεργκ συναντήθηκε με την αναπληρωτή ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Αν Χέρκους, ενώ είχε και προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.


Κατανόηση για τα αισθήματα του Κυπριακού λαού, έναντι του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, έδειξε ο νέος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Εντουαρντ Κλέϊ, ο οποίος το πρωί είχε μία πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, απάντησε αρνητικά, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο από μέρους του Βρετανού πρέσβη, έγινε οποιαδήποτε παραίνεση, σε σχέση με την στάση της Κύπρου στο Γιουγκοσλαβικό.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του, όπως εργαστεί προς την κατεύθυνση επίτευξης προόδου για λύση του προβλήματος.


Η Ρωσική Δούμα ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τον διορισμό του Σεργκέι Στεπάσιν, ως νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Υπέρ του διορισμού του, τάχθηκαν διακόσιοι-ενενήντα-τρεις βουλευτές και εναντίον πενήντα-πέντε.

Ο νέος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Κάτω Βουλή ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει την μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε στρατιωτική δικτατορία.

Καθόρισε παράλληλα ως στόχο του την δημιουργία μιας νέας αγοράς που θα είναι βασισμένη σε οικονομικούς όρους ανάκαμψης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Δούμα επικυρωσε τελικά την υποψηφιότητα του σαραντα-επταχρονου Στεπάσιν για να αποφύγει την αναμέτρηση με τον πρόεδρο Γιέλτσιν, ο οποίος θα μπορούσε να διαλύσει το Σώμα και να προκηρύξει προώρες εκλογές.


Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθε το πρωί, το προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση του στην πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τη διαχείριση των αεροδρομίων σε στρατηγικούς επενδυτές.

Αλλο αίτημα του προσωπικού της Πολιτικής Αεροπορίας είναι η αναδόμηση του Τμήματος, θέμα στο οποίο, όπως υποστηρίζουν, παρατηρείται κωλυσιεργία.

Στη Λάρνακα επηρεάσθηκε μόνο η πτήση από την Τεχεράνη με την οποία θα έφθανε η διακοινοβουλευτική μας αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σπύρο Κυπριανού.


Ποινή δεκαοκτάμηνης φυλάκισης επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στον Λουκά Φανιέρο, ο οποίος είχε παραδεχθεί ενοχή σε έξι κατηγορίες παράνομης μεταφοράς κυνηγετικού όπλου και φυσιγγίων.

Το αδίκημα είχε διαπραχθεί το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 1997 σε καμπαρέ όπου διασκέδαζε με την παρέα του ο Μιχάλης Αεροπόρος.

Κατά την επιβολή της ποινής το δικαστήριο τόνισε ότι ο τόπος μας, πλήρωσε βαρύ τίμημα από την παράνομη κατοχή οπλισμού.

Παρατήρησε, επίσης, πως τα κρούσματα αυτά, που παρουσιάζουν έξαρση τον τελευταίο καιρό, προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες.


Γύρω στα οκτώ εκατομμύρια λίρες τον χρόνο, παίζονται στην Κύπρο σε παράνομα στοιχήματα, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει τεράστια ποσά από τον φόρο που δικαιούται.

Οπως δήλωσε, ο Διευθυντής του Κρατικού Λαχείου, Αντρέας Χειμαρίδης, ενώπιον της Ατ-Χοκ επιτροπής της Βουλής για την Εγκληματικότητα, τα τελευταία τρία χρόνια, παίζονται στα νόμιμα στοιχήματα γύρω στα 25 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο, με την Κύπρο να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση παγκοσμίως, ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Αντρέας Στεφάνου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ανέφερε πως στην Κύπρο, λειτουργούν 52 συνολικά χαρτοπαικτικές λέσχες, οι οποίες αρχικά παίρνουν άδεια για να λειτουργούν ως καφενεία.


Τρεις διορισμούς γενικών διευθυντών σε υπουργεία, επικύρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο Υπουργείο Αμυνας τοποθετήθηκε ο Πέτρος Καρεκλάς, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο Λάζαρος Σαββίδης και στο Υπουργείπο Εσωτερικών ο Ανδρέας Παναγιώτου.

Επιπλέον, ο Κώστας Σερέζης ανακοίνωσε πως το Ταμείο Θήρας αύξησε το εφάπαξ φιλοδώρημα προς τη χήρα και τα τέκνα του δολοφονηθέντος Διευθυντή της Υπηρεσίας Θήρας, στη Λεμεσό, Σάββα Σάββα, από 35,464 λίρες 56,256 λίρες.

Αποφασίστηκε, επίσης, αύξηση του ποσού σύνταξης, όπως και χορηγία στα ανήλικά τέκνα του Σαββα Σάββα.


To οικονομικό πακέτο που προτείνει ο ΔΗΣΥ για εξυγίανση του δημοσιονομικού ελλείμματος, βρίσκει σύμφωνα τα μέλη του Εκτελεστικού γραφείου του ΚΕΒΕ.

Στην διαπίστωση αυτή κατέληξαν σήμερα τα μέλη του ΚΕΒΕ και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μετά απο συνάντηση τους στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την ευαισθησία, όπως είπε, του ΚΕΒΕ στα κοινωνικά μέτρα που προτείνει το κόμμα του.

Χαιρέτισε, επίσης, την υιοθέτηση από το ΚΕΒΕ των απόψεων του ΔΗΣΥ για λιγότερο κράτος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολογης χαιρέτισε τις, θέσεις του ΔΗΣΥ τόσο στα θέματα που άπτονται της οικονομίας, όσο και για τις θέσεις τους για τα μέτρα ανακούφισης των χαμηλά αμειβομένων ταξεων.


Οι προϋποθέσεις που εξ υπαρχής τέθηκαν από την ΕΔΕΚ στο ΔΗΚΟ για μεταξύ τους συνεργασία παραμένουν.

Οπως δήλωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης, ύστερα από συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος του και της συντονιστικής επιτροπής, αρμόδιας για την δημιουργία νέου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, η σοσιαλδημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η συμμετοχή του κινήματος του Κύπρου Χρυσοστομίδη.

Αυτό, άλλωστε, συμπεριλαμβάνει και η απάντηση τους στην επιστολή Σπύρου Κυπριανού η οποία θα του επιδοθεί αύριο.

Παράλληλα, ο Βάσος Λυσσαρίδης διευκρίνισε πως για το θέμα του υποψηφίου στις επόμενες προεδρικές εκλογές που τέθηκε απο τον Σπύρο Κυπριανού, λόγο θα έχουν μόνο όσοι συμμετέχουν στο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοανατολικούς μέτριους 3 και τοπικά 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 14 βαθμούς στα δυτικά παράλια και τις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν η κυπριακή σειρά ΟΙ ΔΙΠΛΑΡΕΣ και ένα νέο επεισόδιο της ελληνικής κωμικής σειράς ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ και στην συνέχεια την ελληνική κωμική σειρά Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ και τριάντα.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 19 May 1999 - 16:27:11 UTC