Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-04-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Ολοένα και πιο ορατό είναι το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στα Βαλκάνια, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Αλβανία.

Εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις εισήλθαν σε Αλβανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε διάφορες Γιουγκοσλαβικές πόλεις, πλήττοντας κυρίως βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Γερμανικό σχέδιο γιά ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, τίθεται επί τάπητος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης, πού αρχίζει στις Βρυξέλλες, σε μία ώρα περίπου.

Στη σύνοδο μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος έχει δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Να ακούσουμε τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του ΛΟΓΟΥ, Κώστας Μοσχονάς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ενωρίτερα στην Αθηνα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πριν αναχωρήσει για την άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες, προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμετοχή των ηγεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς η Ελληνική σταση στην κριση της Γκιουγκοσλαβίας

Στο επίκεντρο ήταν και θέματα που αφορούν την άτυπη Συνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΛΩΣΗ


Το γιουγκοσλαβικό και το κυπριακό

είναι δύο διαφορετικά διεθνή προβλήματα, επεσήμανε ο ρώσσος πρέσβης Γκεόρκι Μουράτωφ.

Ο κύριος Μουράτωφ κλήθηκε να απαντήσει και σε όσους ερμήνευσαν την στάση της Ρωσσίας στο Γιουγκοσλαβικό ως χλιαρή.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του τόπου, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, για την πρωτοβουλία του για απελευθέρωση των τριών αμερικανών στρατιωτών.

Υστερα από την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι μπορεί η αποστολή του στο Βελιγράδι να απέτυχε για τους γνωστούς λόγους, αλλά όπως τόνισε, η Κύπρος επανήλθε στο διεθνή χάρτη μετά από πολλά χρόνια.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε στη συνέχεια τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου σημείωσε ότι εξακολουθεί η Κύπρος ως μικρή χώρα να μην μπορεί να επηρεάζει τα βασικά συμφέροντα και τους βασικούς συντελεστές που συνθέτουν ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα όπως είναι αυτό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι οι αμερικανοί έχουν τόσο οίστρο σε αυτή την καταστροφική κίνηση τους, που δεν σεβάστηκαν ούτε την απελευθέρωση των δικών τους ανθρώπων.

Φυσιολογική χαρακτήρισε τη στάση του Σλόποταν Μιλόσεβιτς να μην ελευθερώσει τους τρεις αμερικανούς, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, γιατί, όπως είπε, οι αμερικανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε καμιά αντικίνηση καλής θέλησης.

Την άποψη του Παναγιώτη Δημητρίου, ότι η Κύπρος είναι μικρή για τέτοιες πρωτοβουλίες, συμμερίζεται και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος σημείωσε παράλληλαα πως δεν έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντίθετη εκτίμηση, κατά πόσο θα πρέπει να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.


Την πρωτοβουλία Κυπριανού, σχολίασε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος αναχώρησε το πρωί από την Πάφο, για την Γερμανία, όπου θα λάβει μέρος στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη.

ΔΗΛΩΣΗ


Εικοσάχρονη τραυματίσθηκε κρίσιμα χθες βράδυ έξω απο κέντρο διασκέδασης στην Μακεδονίτισσα.

Πρόκειται για την Λευκή Χρυσάνθου απο τον Αγιο Παύλο η οποία παρασύρθηκε απο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χαράλαμπος Κυρίλλου 60 ετών απο τον Στρόβολο.

Το θύμα σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, και νοσηλέυεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.

Στον Κυρίλλου έγινε προκαταρτικό άλκοτεστ με ένδειξη θετική όπου και συνελήφθη γύρω στις μία μετά τα μεσάνυκτα.

Αργότερα αφέθηκε ελέυθερος.

Απο το δυστύχημα τραυματίσθηκε ελαφρά και ο Νίκος Ηλιάδης 20 ετών απο τον Αγιο Μάμα.


Επτακόσια γουρουνόπουλα έγιναν στάχτη, από πυρκαγιά πυ ξέσπασε σε χοιροστάσιο στην Αραδίπου.

Οι ζημιές ξεπερνούν τις πενήντα χιλιάδες λίρες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σε κρίσιμη συνεδρία για την πορεία της σοσιαλ-δημοκρατίας, συνέρχεται το απόγευμα η κεντρική επιτροπή της ΕΔΕΚ.

Συμφωνα με πληροφορίες η κεντρική επιτροπή αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο παγοποίησης των διαδικασιών με τους Ενωμένους Δημοκρατες και τους Νεους Ορίζοντες ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους δημόσιας αντιπαράθεσης η οποια πλήττει την προώθηση της όλης προσπάθειας.

Την κρισιμότητα της συνεδρίας, προανείγγειλε απο το πρωί ο πρόεδρος της Εδεκ Βάσος Λυσσαρίδης.

Πάντως ο Πρόεδρος των ΕΔΥ Γιώργος Βασιλείου, συμφώνησε σε υπόδειξη ότι παρατηρήται μια φθίνουσα πορεία στην προσπάθεια για σύσταση του νέου κόμματος.


Τις τελικές θέσεις της Κύπρου στα τέσσερα υπο διαπραγμάτευση κεφάλαια με την ευρωπαϊκή ένωση, συζήτησαν ο πρόεδρος Κληρίδης με τον Γιώργο Βασιλείου.

Η Κύπρος αίρει το αίτημα της, προς την ευρωπαϊκή ένωση, για εξαίρεση στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα τηλεπικοινωνιών για ένα χρόνο δήλωσε ο κύριος Βασιλειου.

Σ αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων η Κύπρος θα προχωρήσει στην δημιουργία στατιστικού συμβουλίου, το οποίο θα κινείται στο πλαίσιο της Γιουροστάτ, δηλαδή ευρωπαϊκής υπηρεσίας στατιστικής.

Παράλληλα θα ρυθμιστεί και το καθεστώς των υπο κυπριακή σημαία αλιευτικών πλοίων.

Ενωρίτερα ο κύριος Βασιλείου συναντήθηκε με τον φιλλανδό εκπρόσωπο για το κυπριακό Γιάκο Μπλόμπεργκ.

Η Φιλλανδία θα διαδεχθεί την Γερμανία στην Ευρωπαϊκή ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 99.


Στόχος στην εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο είναι στα επόμενα πέντε χρόνια, να έχουμε εγκατεστημένη μια καλή βιομηχανία, προηγμένης τεχνολογίας.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μετά απο συνάντηση που είχε με τον Ρώσσο πρέσβη Γκεόρκι Μουράτωφ.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του Υπουργικου Συμβουλίου.

Απο τη πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι η χώρα του διαθετημένη να συνεχίσει τις επαφές για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κύπρο σε όλους τους τομείς.


Τα Υπουργεία Οικονομικων και Εμπορίου, ετοιμαζουν εισηγητικες προτασεις για φιλελεφθεροποίηση της τιμης των πετρελαιοειδων.

Συμφωνα με τον Υπουργο Οικονομικών, Τακη Κληριδη, οι προτασεις θα κατατεθούν στο υπουργικο συμβουλιο μεχρι το τελος του μηνα.

Οι τιμες του πετρελαιου είπε ο κύριος Κληρίδης δεν καθορίζονται απο την Κυπρο, αλλα εντάσσονται μεσα σε ενα παγκόσμιο προγραμμα, το οποιο πρεπει να ακολουθήσει και η Κύπρος ωστε να ειναι πιο ευκολη η ενταξιακη πορεια προς την Ευρωπη.

Ο Υπουργός Οικονομικών μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε την ηγεσία της ΣΕΚ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 12 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ" και στη συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι "Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ".

Ακολουθούν, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς "ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ" και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του "Λόγου" "Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του".

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικο μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 14 April 1999 - 16:27:10 UTC