Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Εν αναμονή νέων επιθέσεων βρίσκονται οι Γιουγκοσλάβοι, έκτη ημέρα από την έναρξη των νατοικών επιθέσεων.

Πάντως, η χθεσινή νύκτα ήταν εφιαλτική, αφού τα νατοϊκά αεροπλάνα βομβάρδιζαν για επτά συνεχόμενες ώρες.

Μας ενημερώνει ο Κωνσταντίνος Τσιντάς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Δυναμική ειρηνευτική πρωτοβουλία αναπτύσσει η Ρωσία, γιά τερματισμό των Νατοικών επιθέσεων.

Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ και ο Υπουργός Αμύνης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, μεταβαίνουν αύριο στο Βελιγράδι, ενώ στην Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, βρίσκονται ήδη τρείς Ρώσοι μεσολαβητές.

Η τηλεόραση του Στάρ, μας μεταφέρει τον διπλωματικό αναβρασμό, καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις στις συμμαχικές επιδρομές.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικά μέσα, υποστήριξε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων, εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη.

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, στον οποίο διαβίβασε τα επίσημα κείμενα των δηλώσεων του Προέδρου Γιέλτσιν και του προέδρου της ρωσικής Δούμας για την κατάσταση στην Γιουγκοσλαβία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εκκληση προς τον κυπριακό λαό να συνεισφέρει στον έρανο που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στους ιερούς ναούς για τους Σέρβους αδελφούς μας, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε την θλίψη του για τα δεινά που υπόκεινται, ως αποτέλεσμα των νατοϊκών βομβαρδισμών.

Η κατάσταση αυτή, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, υποκινείται απο την Τουρκία που σε συνεργασία με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι στην Αμερική, επηρεάζει την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφερόμενος σε τυχόν επιπτώσεις στο Κυπριακό απο τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε πως το κυπριακό αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην ιστορία του, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες τις προτεινόμενες λύσεις απο τους ξένους.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την αδυναμία του Ελληνισμού να συνεννονηθεί και να αξιοποιήσει το ελληνικό λόμπι για προώθηση των ελληνικών θέσεων στην Αμερική.


Σχέδιο ψηφίσματος εκ μέρους όλων των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή ενωπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε σημερινή σύσκεψη εκπροσώπων των κομμάτων αποφασίσθηκε μέχρι αύριο το μεσημέρι να ληφθεί απόφαση κατά πόσον τα κόμματα θα προχωρήσουν και σε άλλους τρόπους αντίδρασης, όπως για παράδειγμα η οργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης.


Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση Γιουγκοσλαβικών εταιρειών, η οποία αφορά την Κύπρο, λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο αρμόδιος για την οικονομία Υπουργός Τάκης Κληρίδης, μετά από συνάντηση του με τον πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκο Ροδουσάκη.

Ο κύριος Ροδουσάσης κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Κλίντον προς τον πρωθυπουργό Σημίτη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υποστήριξη της Ελλάδας υπέρ μιας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, προκαλεί την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επιθυμούν περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης συζήτησε το πρωί με τον Ελληνα Πρέσβη θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών.

Παράλληλα, οι δύο άντρες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, παρόλο που βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.


Νύκτα εμπρησμών η χθεσινοβραδινή, αφού σημειώθηκαν συνολικά, 5 εμπρησμοί και 2 απόπειρες, σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Στην Λεμεσό, δύο αυτοκίνητα που ανήκουν στον ιδιωτικό υπάληλο Χαράλαμπο Αντωνίου, έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Επίσης, αυτοκίνητο που ανήκει στο Στέλιο Στυλιανού, από το Τραχώνι, έγινε στάκτη τα ξημερώματα, ενώ, την υστάτη απετράπει η καταστροφή καί άλλου αυτοκινήτου, όταν ο ιδιοκτήτης του, Σταύρος Οδυσσέως, πρόλαβε να κατασβέσει έγκαιρα την φωτιά.

Στόχος των νυκτοβατών στην Λεμεσό, έγινε και η εταιρεία "Χάους εντ Γκάρτεν", καθώς ένα αυτοκίνητο της, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ, φυτώριο της εταιρείας, υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Οι διωκτικές αρχές της πόλης, συνέλαβαν και προφυλάκισαν για έξι ημέρες, τον Τάσο Γεωργίου, 26 ετών, απο το Τραχώνι, ο οποίος κατονομάσθηκε ως ύποπτος, απο τον ένα εκ των τεσσάρων παραπονουμένων.

Στην Λευκωσία τώρα, όπου διπλοκάμπινο αυτοκίνητο που ανήκει στον Πέτρο Χατζηπέτρου, απο το Καιμακλί, υπέστη ζημιές πέντε χιλιάδων λιρών.

Οι φαντομάδες προσπάθησαν να κάψουν και αυτοκίνητο στο Πλατύ Αγλαντζιάς, κάτω απο το οποίο, βρέθηκε δοχείο με βενζίνη.


Το πρωτοφανές κύμα εμπρησμών, κλήθηκε να σχολιάσει, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του, για την αυξητική τάση του φαινομένου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Χωρίς καθυστέρηση προχωρούν οι διαδικασίες κια τα έργα υποδομής για την εκταφή των λειψάνων αγνοουμένων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου.

Ηδη, πρόσθεσε, έχει συγκεντρωθεί γενετικο υλικό για το 70% των αγνοουμένων, ενώ κάλεσε και τους υπολοιπους συγγενείς των αγνοουμένων να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαδικασίες.

Ο κύριος Θεοδοσίου, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου για τον μαραθώνιο αγάπης αγνοουμένων, κατήγγειλε τις ενέργειες του τρίτου μέλους της διερευνητικής επιτροπής Ζαν Πιερ Ριττέρ, ως αντίθετες με τους όρους εντολής της επιτροπής, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Απο την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, υπο την ιδιότητα του ως προέδρου του ιδρύματος μαραθώνιος αγάπης, εξέφρασε την συμπάθεια του στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Ο 15ος μαραθώνιος θα γίνει στις 3 Απριλίου.


Ολόκληρο εικονοστάσιο από κλεμμένες εικόνες είχαν στο σπίτι τους, στον Ποταμό Λιοπετρίου, ο Κυριάκος Γεωργίου, από την Αγία Νάπα, 30 ετών, και η Σουηδέζα Ιγκαλ Χούτλτινγκ, 60 ετών.

Και οι δύο οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας το οποίο εξέδωσε διατάγματα τετραήμερης κράτησης τους.

Οι ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι έκλεψαν τις εικόνες τους τελευταίους επτά μήνες από ξωκλήσια της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και της επαρχίας Πάφου.

Συνολικά έκλεψαν 17 εικόνες, δύο κηροπήγια, εκκλησιαστικά ρούχα, τέσσερις λαμπάδες και κέρμαστα από κουτιά εισφορών.

Η Σουηδέζα πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι έκλεψαν τις εικόνες ύστερα από παρότρυνση του Θεού.


Την διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να τυγχάνει της θετικής προσέγγισης και στήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών, έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι ο Μακαριώτατος, έθεσε την ανάγκη μιας συνεχούς προσπάθειας όλων, ώστε να διατηρηθεί η αγωνιστικότητα του λαού μας και η αποφασιστικότητα του να εξευρεθεί μια δίκαιη και εθνικά αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κύριος Χριστοδούλου είχε το πρωί εθιμοτυπική συνάντηση με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά παροδικές νεφώσεις, πιθανό να δώσουν μερικές ελαφρές βροχές, κυρίως στα παράλια.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι, ολοκληρώθηκε η απογευματινή σας ενημέρωση.

Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Ακολουθούν ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 29 March 1999 - 15:27:18 UTC