Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Κλιμακώνονται οι Νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αφού εξαπολύθηκε νέο κύμα επιθέσεων, σφοδρότερο από το πρώτο.

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος Νατοϊκών χερσαίων επιχειρήσεων παραμένει απειλητικά ορατός.

Ωστόσο, η Ιταλία, διαφοροποιώντας την θέση της, ζήτησε τερματισμό των επιθέσεων και έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ολες οι τελευταίες πληροφορίες στο ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Τσιντά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πάντως, το χθεσινοβραδυνό δεύτερο κύμα των Νατοικών αεροπορικών επιδρομών, ήταν το σφοδρότερο, αφού μόνο από την Αμερικανική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, απογειώθηκαν 80 μαχητικά αεροσκάφη.

18 πύραυλοι Κρούζ, από το Αμερικανικό αντι-τορπιλλικό Γκονζάλεζ έπληξαν στόχους στην Γιουγκοσλαβική επικράτεια, ενώ γιά πρώτη φορά, στις χθεσινές επιθέσεις, χρησιμοποιήθηκαν τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Στέλθ, τα οποία έριξαν δορυφορικά κατευθυνόμενες βόμβες.

Το χρονικό του δεύτερου κύματος επιθέσεων, μας μεταφέρει η τηλεόραση του ΣΤΑΡ.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Και ενώ συνεχίζεται το ανελέητο Νατοικό σφυροκόπημα, το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έδωσε στην δημοσιότητα, προπαγανδιστικά σενάρια πολέμου, πού αφορούν γενικευμένη Ελληνο-τουρκική σύρραξη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η τραγικότερη πτυχή του πολέμου, είναι οι χιλιάδες των Σέρβων προσφύγων, που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, με δάκρυα στα μάτια.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα επανελαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ρωτήθηκε, μάλιστα, ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά πόσο επηρεάζεται το Κυπριακό από τις εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Γιουγκοσλαβικός λαός πολεμά και για τις άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν να βρεθούν στην ίδια μοίρα μαζί του, δήλωσε ο Πρεσβευτής της χώρας Ιβάν Μάρκιτς, ο οποίος επέδωσε μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ είχε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Ενημέρωση από τον Μάριο Παπαηλία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, βγήκε το μεσημέρι από το νοσοκομέιο Σεντ Μέρης του Λονδίνου, μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Στις πρώτες του δηλώσεις, είπε ότι αισθάνεται πολύ καλά και εξέφρασε ευχαριστίες στους ιατρούς του, την σύζυγό του, τους ομογενείς του Λονδίνου και τον κυπριακό λαό γενικά.

Ο κύριος Χριστόφιας, θα παραμείνει στο Λονδίνο έως την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, οπότε και θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

Τη δήλωση του κυρίου Χριστόφια πήραμε πριν από λίγο μέσω δορυφόρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Ο κύριος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία, εκφράζοντας την αγανάκτηση του.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, τονίζοντας ότι αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Εκανε επίσης λόγο, για δύο μέτρα και δυο σταθμά, από πλευράς, των ισχυρών και εξέφρασε την εκτίμηση, ότι, οι Νατοϊκές ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν μέρος του παιχνιδιού, για να ξαναγραφεί ο χάρτης των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος εξάλλου, στα συμπεράσματα της κεντρικής επιτροπής και του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος του, επί του θέματος του ανασχηματισμού ανέφερε, ότι, το κόμμα του, θα ενδιαφερόταν να συμμετάσχει στην κυβέρνησση, μόνο σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης, δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΑ, μιλούσε ύστερα από συνάντηση στο γραφείο του, με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά την οποία ενημερώθηκε από τον κύριο Ρολάνδη, για θέματα που άπτονται του Υπουργείου του.


Με διάφορες εκδηλώσεις ο κυπριακός λαός καταδικάζει τις νατοϊκές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία και εκφράζει τη συμπαράσταση του προς το λαό της χώρας.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πλατείας Ελευθερίας, ενώ το πρωί οργανώθηκε μεγάλη μαθητική συναυλία στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στην Πάφο.

Εξάλλου, Σέρβοι που διαμένουν στη Λεμεσό οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας.

Αύριο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.


Στον απελευθερωτικό μας αγώνα του 1955-59, ενάντια στους Αγγλους αποικιοκράτες, αλλά και στον γενναίο αδελφό Σερβικό λαό, που αντιστέκεται με αξιοπρέπεια και σθένος στις τρομοκρατικές επιδρομές των Αμερικανοεγγλέζων και των συνοδοιπόρων τους, είναι αφιερωμένη η διαφωτιστική εκστρατεία του ΠΑΚ, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αυτό το Σαββατοκυρίακο.

Αύριο Σάββατο, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μαζί με τα μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη της Αδούλωτης Κερύνειας και Ελεύθερης Μόρφου, θα βρίσκονται Ομάδα Σέρβων που μένουν και εργάζονται στην Κύπρο, το Νικολαϊδειο Γυμνάσιο Πάφου μαζί με καθηγητές, το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς με τον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου, το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων Λάρνακας με δασκάλους και γονείς, καθώς και 200 μαθητές των Γυμνασίων Αθηένου και Καστορείου Λακωνίας - Ελλάδας, που θα παρουσιάσουν αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο χώρο του Οδοφράγματος, θα βρίσκεται, επίσης η Ιαπωνική τηλεόραση, που θα ετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα για τον αντικατοχικό μας αγώνα και το οποίο θα παρουσιάσει στην τηλεόραση της Ιαπωνίας.

Την Κυριακή, την διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα, θα ενισχύσουν: Η πεντηκονταμελής χορωδία της Λαϊκής Τράπεζας, που θα παρουσιάσει και αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το Λύκειο Φώτη Πίττα Κοκκινοχωριών, πενήντα μαθητές του Β' Δημοτικού Σχολείου Τσερίου που θα συνοδεύονται από δασκάλους και τον Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου, εκατό μαθητές του Λυκείου Ακροπόλεως που θα συνοδεύονται από καθηγητές, ως και το εβδομηκοστό-έκτο σύστημα προσκόπων Στροβόλου.


Κύπριος φοιτητής, σκοτώθηκε χθες το απόγευμα, σε τροχαίο δυστύχημα στην Πάτρα.

Πρόκειται για τον Νικόλα Πάρπα, 23 ετών, γιο του Λοχία της Αστυνομίας Γεώργιο Πάρπα.

Το δυστύχημα, συνέβη στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πάρπας ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτικά κιγκλιδώματα και ανατράπηκε.

Στο ίδιο δυστύχημα, τραυματίστηκαν επίσης άλλοι τρεις Κύπριοι.

Η Αρτεμις Παυλίδου 25 ετών, η αδελφή της Δέσποινα, 32 ετών και ο Αλέξης Ανδρέου, 24 ετών.

Σοβαρά τραυματίστηκε και ο οδηγός του οχήματος Αθανάσιος Ζορμπαλάς, 34 ετών, από την Πάτρα.


Αρχισε σήμερα στη Λεμεσό, συνάντηση των διαπραγματευτών της Κύπρου και των πέντε άλλων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόκειται για την πέμπτη συνάντηση των διαπραγματευτών και στόχος της είναι ο συντονισμός δράσης και η ανταλλαγή απόψεων, για την περαιτέρω προώθηση των θέσεων των έξι χωρών.

Οι εργασίες της συνάντησης, θα είναι διήμερες και στη διάρκεια τους θα εξετασθούν τα βασικότερα θέματα των διαπραγματεύσεων ένταξης και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η πολιτική προστασία του ανταγωνισμού, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και αγαθών και η πολιτική εναρμόνισης του τραπεζικού τομέα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε ότι η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Βερολίνο, για την "Ατζέντα 2000" έχει τεράστια σημασία για τις έξι υπό ένταξη χώρες.

Ο κύριος Βασιλείου, είπε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.


Κραυγή απόγνωσης από τους γεωργούς πατατο-καλλιεργητές των Κοκκινοχωριών ακούσθηκε σήμερα σε συγκέντρωση τους, στα γραφεία του Τμήματος Υδάτων στην Ορμήδεια.

Αίτημά τους, είναι η άμεση παραχώρηση νερού για να σωθούν οι πρώϊμες φυτείες πατατών.

Οι αγροτικές οργανώσεις, εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή, θα μειωθεί κατά 39 τοις εκατόν.

Ο Υπουργός Γεωργίας, τους διαμήνυσε ότι στο τέλος του μήνα, θα εξετάσει με κατανόηση το αίτημά τους, με βάσει τα δεδομένα που θα υπάρχουν.


Πέθανε στο Λονδίνο ο Οσμάν Ορέκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός άμυνας μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξέφρασε την λύπη του του Οσμάν Ορέκ, τον οποίο γνώριζε τόσο ως δικηγόρο, όσο και ως πρώτο υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ορέκ, είχε διατελέσει και ψευδοπρωθυπουργός στα κατεχόμενα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 8 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Στις πέντε και τριάντα θα συνδεθούμε με τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, για την απευθείας μετάδοση της Ακολουθίας του Ακαθίστου Υμνου.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 26 March 1999 - 16:27:16 UTC