Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσείν, μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες στο παγκόσμιο στερέωμα, απεβίωσε σήμερα στο ιατρικό κέντρο του Αμμάν όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή.

Ο Χουσείν, εξηντα-τριών ετών, παρέμεινε στην εξουσία της χώρας για 46 ολόκληρα χρόνια, θητεία που τον κατέστησε τον μακροβιότερο ηγέτη του αραβικού κόσμου.

Η κηδεία του Ιορδανού μονάρχη αναμένεται να γίνει αύριο στις τρείς το απόγευμα, παρουσία περίπου σαράντα αρχηγών κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον.

Στην Ιορδανία, έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος σαράντα ημερών.

Ο Χουσείν, απεβίωσε στις 11 και 34 πρώτα λεπτά, πενήντα ακριβώς ώρες από την επιστροφή του στην Ιορδανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού.

Ιατρικές πηγές, αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας του, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, κατά την διάρκεια της νύκτας.

Ο Χουσείν, είχε ήδη μεταβιβάσει την εξουσία στον γιο του, πρίγκιπα Αμπντάλα, που ανακοίνωσε επισήμως από την κρατική τηλεόραση, τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Αμντάλα, ορκίσθηκε πρίν από λίγη ώρα, νέος Βασιλιάς της Ιορδανίας ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την οικογένεια του Χουσείν, έχουν αρχίσει να καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μπίλ Κλίντον, χαρακτήρισε τον Χουσείν ένα μεγάλο φίλο, ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλαίρ, τόνισε πως υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα και ένας θαρραλέος άνθρωπος.

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί και στην Αίγυπτο, ενώ στο Ισραήλ ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.


Ισχυρός ανεμοστρόβιλος που έπληξε τις περιοχές Σιάς και Κόρνου, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και παρολίγον να θρηνήσουμε και θύματα.

Ο ανεμοστρόβιλος, στο διάβα του ξερίζωσε πολλά δένδρα και υφάρπασε στέγες πολλών υποστατικών, ενώ στο χωριό Σιά, δύο τεράστια πεύκα απεκόπησαν και καταπλάκωσαν σπίτι ηλικιωμένων.

Την στιγμή εκείνη, οι ένοικοι απουσίαζαν από το σπίτι τους.

Στην περιοχή, εξάλλου, Ερήμης-Πισσουρίου, πνέουν ισχυροί άνεμοι και αστυνομική ανακοίνωση προτρέπει τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τον δρόμο Λεμεσού - Πάφου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στην περιοχή Τροόδους όπου παρατηρείται αυξημένη τροχαία κίνηση, επικρατεί πυκνή ομίχλη και η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή.


Τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, ότι η πρόταση για συνομοσπονδία ολοένα κερδίζει έδαφος, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Τις δηλώσεις Τζέμ, σχολίασε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, είναι στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κύριος Κασουλίδης, πρόσθεσε ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι υπεκφυγές εκ μέρους της Τουρκίας και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, για λύση μέσα στις παραμέτρους των σχετικών ψηφισμάτων.


Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, πλήν όμως είμαστε υπόχρεοι να ενισχύσουμε την άμυνά μας, μέχρις ότου η Τουρκία αποδεχθεί να συνομιλήσει και να προσπαθήσει σοβαρά να επιλυθεί το Κυπριακό.

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Υπουργό Αμύνης Γιαννάκη Χρυσοστομή, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις απειλές Ισμαήλ Τζεμ, πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή, βρίσκεται ο απεσταλμένος μας στην Ελληνική πρωτεύουσα Νίκος Κέττηρος, ο οποίος θα μας ενημερώσει για τις συνομιλίες του Γιαννάκη Χρυσοστομή με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Νίκο, καλό απόγευμα, σε ακούμε.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ


Στην επίσκεψη Χρυσοστομή στην Αθήνα, αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν συνομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, αλλά ομοσπονδιακή λύση με μία κυριαρχία, δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις, ο κύριος Μίλλερ παραδέχθηκε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, δεν είχαν αναστολές να δηλώσουν κατηγορηματικά και αναμφισβήτητα, ότι το πρόβλημα τώρα είναι με την Τουρκική πλευρά.

Επανέλαβε, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι αρκετά δεσμευμένη στο να πράξει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.


Το συρματόπλεγμα της ντροπής στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στάθηκε γι'άλλη μια φορά εμπόδιο στην επιστροφή, όταν οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία διαφώτισης, αψηφώντας το τσουκτερό κρύο και τη συνεχή βροχή, επιχείρησαν να εισέλθουν στις κατεχόμενες απο τον Αττίλα περιοχές τους.

Στην εκστρατεία, συμμετείχαν εκτός από τους ακούραστους φρουρούς του οδοφράγματος, το Σωματείο Φλαμούδι Αμμοχώστου, το Κίνημα Αποκατάστασης της Δικαιοσύνης, καθώς και το προσκοπικό τμήμα Λατσιών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, διά του προέδρου του, Αρη Χατζηπαναγιώτου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία και αγωνία του για τον συνεχιζόμενο, πρόχειρο, ευκαιριακό και χωρίς στρατηγική τρόπο χειρισμού του Εθνικού μας θέματος, όπως είπε, ενώ το Σωματείο Φλαμούδι Αμμοχώστου, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Εθνη.

Φανερά συγκινημένοι, όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, επιχείρησαν για άλλη μία φορά, να περάσουν το Οδόφραγμα, χωρίς αποτέλεσμα, αφού ειρηνευτές και αστυνομία, τους ανέκοψαν.


Ανακοινώνεται αύριο σε διάσκεψη τύπου από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, η απόφαση που ελήφθη μετά το πέρας των εργασιών της διήμερης συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες έληξαν νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ, δεν αποκλείει τη συνένωση με άλλα αδελφά κόμματα, με προτεραιότητα πάντα, το εθνικό θέμα.


Το ενδιαφέρον της κυπριακής κυβέρνησης για την ευημερία και την πρόοδο της Μαρωνιτικής κοινότητας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος παρέστη το πρωί, στην λειτουργία για τον εορτασμό του προστάτη των Μαρωνιτών Αγίου Μάρωνα, ανακοίνωσε εισφορά δέκα χιλιάδων λιρών, για την ολοκλήρωση της ανέγερσης εκκλησίας των Μαρωνιτών, στη Λεμεσό.

Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την ανέγερση δημοτικού σχολείου στην Ανθούπολη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέδωσε εκ μέρους της Μαρωνιτικής Κοινότητας τιμητική πλακέτα στη χήρα του Ιωάννη Μαυρίδη, πρώην εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή.


Η κοινωνική αντιπαράθεση θα αποβεί εις βάρος της Ευρωπαϊκής μας πορείας, προειδοποιεί ο Γιώργος Βασιλείου σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Απαντώντας το πρωί σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Λευκωσία, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ακόμη, ότι επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος με τους Ες-300, κάνοντας δηλώσεις χωρίς πάντοτε να γνωρίζουμε το αντικείμενο.

Παρατήρησε δε, ότι η Ευρώπη δεν ζητεί ιδιωτικοποιήσεις αλλά φιλελευθεροποιήσεις, ώστε να καταργηθούν τα μονοπώλια.


Οδηγήθηκε το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ο Ευάνθης Ιωάννου, από τη Γεράσα, 31 ετών, ιδιοκτήτης πλυντηρίου αυτοκινήτων, ο οποίος υπήρξε χθες στόχος δολοφονικής απόπειρας με βόμβα-παγίδα.

Υστερα από αίτηση της Αστυνομίας, το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα πενθήμερης κράτησης του Ιωάννου, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με υπόθεση κατοχής, χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών.

Ο ανακριτής ανέφερε, ότι η Αστυνομία κατέχει πληροφορίες ότι ο Ευάνθης Ιωάννου, έχει στην κατοχή του ποσότητα τριών κιλών ναρκωτικών και ότι γίνονται έρευνες για την ανεύρεση τους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Στο Τρόοδος, θα σημειωθεί και νέα χιονόπτωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί τριών ως τεσσάρων Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στον ένα βαθμό, στις υψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε στη συνέχεια ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς "Μίστερ Μπήν" και την περιπετειώδη σειρά "Πενσακόλα".

Στις έξι και τριάντα, θα μεταδοθεί ένα νέο επεισόδιο της κωμικής σειράς "Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΣΧΟΛΗ".

Ακολουθεί στις επτά και δεκα-πέντε το έκτο επεισόδιο της σειράς του ΛΟΓΟΥ, "Ανήσυχα Χρόνια".

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 7 February 1999 - 16:27:47 UTC