Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και κύριοι, χαίρετε.

Κλινικά νεκρός είναι ο Ιορδανός Βασιλιάς Χουσείν.

Ανώτερος Ιορδανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο Χουσείν, βρίσκεται σε κωμματώδη κατάσταση και διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, η οποία πιθανότατα θα διακοπεί απόψε.

Ιατρικές πηγές δηλώνουν πως με εξαίρεση την καρδιά, όλα τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα του Ιορδανού μονάρχη, δεν λειτουργούν.

Ο Χουσείν, έφτασε το πρωί στο Αμμάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού, η οποία και απέτυχε.

Αμέσως μετά την άφιξη του, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της πόλης, συνοδευόμενος απο την σύζυγό του και τα παιδιά του.

Ο Ιορδανός Βασιλιάς, έχει ηδη ορίσει διάδοχό του, τον πρωτότοκο γιο του Αμπντουλάχ.

Ο Χουσείν, 63 ετών, σήμερα είναι ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια ηγέτης στη Μέση Ανατολή, καθώς βρίσκεται στον θρόνο εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια.

Θεωρείται από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα, καθώς έχει συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.


Απρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε κατά την εκδίκαση από το Κακουργιοδικείο, της υπόθεσης κατασκοπείας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ο κατηγορούμενος Γεώργιος Ιωσηφίδης άλλος Ππαϊλας, ζήτησε να αναλάβει μόνος του την υπεράσπισή του.

Οπως δήλωσε στο Δικαστήριο ο Μαρωνίτης κρατούμενος, έχει υποψίες ότι ο μέχρι σήμερα δικηγόρος του, δεν θέλει να τον υπερασπιστεί.

Υποστήριξε ότι, η δεκατετράχρονη πείρα του στο Αστυνομικό Σώμα όπου υπηρετούσε, τον καθιστά ικανό να αναλάβει την υπεράσπιση του.

Μετά την εξέλιξη αυτή και μετά το σχετικό αίτημά του, προκειμένου να μελετήσει τις καταθέσεις και τα πρακτικά, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις δεκαπέντε τρέχοντος μηνός.


Με πικετοφορία τους στο κέντρο της Λάρνακας, συνέχισαν για έκτη μέρα την απεργία διαρκείας, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της πόλης.

Ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης έχει όλες τις λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σε αδιέξοδο, εξακολουθεί να παραμένει για έβδομη ημέρα, το σκηνικό της απεργίας στα ξενοδοχεία της Εταιρείας Λόρδος, αφού απέτυχαν προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας για έναρξη διαλόγου.

Η παρεμπόδιση από τους απεργούς των εισόδων των ξενοδοχείων, ήταν ο λόγος ακύρωσης προγραμματισμένης για σήμερα νέας συνάντησης, αφού η χθεσινοβραδυνή δεν είχε αποτέλεσμα.


Αλλαγή σκηνικού σήμερα, στο Οδόφραγμα Κοκκινοτριμιθιάς, καθώς οι ειρηνευτές δεν ζήτησαν ειδική άδεια από τους εργαζόμενους στην περιοχή, προκειμένου να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

Παρά τις χθεσινές προειδοποιήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εντούτοις κανένας κυανόκρανος δεν ζήτησε κάτι τέτοιο, και ώς εκ τούτου, τα οποιαδήποτε επεισόδια αποφεύχθησαν.

Την ίδια στιγμή, Υπουργείο Εξωτερικών και Ηνωμένα Εθνη, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση για επίλυση του προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στη νεκρή ζώνη.

Ταυτόχρονα όμως, συμπλήρωσε, προσφέρεται η δυνατότητα στα Ηνωμένα Εθνη, να ενεργούν στη περιοχή, για κατάπαυση του πυρός.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Δημοκρατικό Κόμμα, διά της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, εξέφρασε την ανησυχία της, για την συμπεριφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης σε περιοχές της νεκρής ζώνης, και ζήτησε την εγγραφή στη Βουλή σχετικού θέματος.


Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, εργάζεται σοβαρά για το Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση για τον αμερικανικό οπλισμό - που βρίσκεται παράνομα στο νησί - θα δοθεί στο Κογκρέσσο.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντησή του, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Κένεθ Μπριλ είπε ότι, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, διμερή θέματα και το Κυπριακό.

Σε ερώτηση, κατά πόσο θα ήταν σωστό να αναμένεται ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα στραφούν προς την Τουρκία, για να επιτύχουν συμμόρφωση της χώρας αυτής με τα τελευταία ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι η χώρα του ενεργεί "με σοβαρό τρόπο" και όχι δημόσια.

Οι ΗΠΑ θεωρούν το Κυπριακό ως "σοβαρό θέμα", προσθέτοντας ότι "ένα σοβαρό θέμα χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση" και ότι η χώρα του αυτό ακριβώς κάνει, χωρίς να προκαλεί θόρυβο.


Την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητηθούν, οι θέσεις και οι απόψεις, γύρω από την πιθανή παρουσία Νατοϊκών στρατευμάτων, σε μία μελλοντική λύση στην Κύπρο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Στις δηλώσεις αυτές, προέβει ύστερα από επίσκεψή του, στην Υπάτη Αρμοστεία της Ινδίας, όπου και υπέγραψε το βιβλίο, για τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Μαχάτμα Γκάντι.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εάν είχαμε επιλογή θα προτιμούσαμε την εγκατάσταση στην Κύπρο Ειρηνευτικής Δύναμης, κάτω από τον μανδύα των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαικής Ενωσης, ή του ΟΑΣΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα που δημιουργήθηκε σε σχέση με την εγκατάσταση Νατοϊκής Δύναμης στην Κύπρο, ο κύριος Γαλανός χαρακτήρισε τον όλο θόρυβο, αχρείαστο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την επανα-δραστηροποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, θα ζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, από τον

Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κατά τη συνάντησή τους, στις δεκαέξι Φεβρουαρίου.

Εν όψει της συνάντησης αυτής, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τη συμμετοχή της Ενιαίας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, του Υπουργού Εξωτερικών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Τάκη Χριστόπουλου.

Στη συνάντηση Κασουλίδη - Ανάν, που θα γίνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα παραστεί και ο Επίτροπος Προεδρίας επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων.


Η Εκκλησία της Κύπρου θα μελετήσει τη δυνατότητα έφεσης στην υπόθεση των τεσσάρων κλεμμένων εικόνων της κατεχόμενης εκκλησίας του Αντιφωνητή στην επαρχία Κερύνειας.

Οπως δήλωσε στο ΛΟΓΟ η επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία Τασούλλα Χατζητοφή, θα έλθει στην Κύπρο το επόμενο σαββατοκυρίακο για μελέτη μαζί με την Εκκλησία της Κύπρου, τα επόμενα βήματα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρότερταμ, απορρίπτοντας το αίτημα της Εκκλησίας της Κύπρου για επιστροφή των εικόνων, υποστήριξε ότι το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Χάγης που αφορά την Επιστροφή Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ενοπλης Σύγκρουσης, δεν έχει άμεση ισχύη στην Ολλανδία, παρόλο που η χώρα το έχει τόσο υπογράψει όσο κι επικυρώσει.


Κατάργηση του εξαγωγικού δασμού, που ανέρχεται στο 15%, προωθεί η κυβέρνηση, για να καταστήσει πιο ανταγωνιστικό τον κλάδο της ιχθυο-καλλιέργειας στην Ευρώπη.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, ύστερα από σύσκεψη της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής, η οποία εντός 15 ημερών, θα καταθέσει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.


Ενώπιον του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου, ενηνήντα-οκτώ νέοι μόνιμοι υπαξιωματικοί, έδωσαν την νενομισμένη διαβεβαίωση.

Το τρίπτυχο πειθαρχεία, εκπαίδευση, ηθικό, είναι αυτό πού πρέπει να διέπει την συμπεριφορά, μέσα στο στράτευμα,

των νέων μονίμων υπαξιωματικών, τόνισε ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα εκφράζει την έντονη ανησυχία του και αγωνία, για τον συνεχιζόμενο πρόχειρο, ευκαιριακό και χωρίς στρατηγική, τρόπο χειρισμού του Εθνικού μας θέματος.

Η θλιβερή αυτή διαπίστωση δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, αναφέρει το ΠΑΚ, αλλά και σε προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Προϋπόθεση όμως της χάραξης Εθνικής Πολιτικής, προσθέτει, είναι η σύσταση Κέντρου Εθνικών Μελετών, είτε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, είτε στα πλαίσια του Συμβουλίου Εθνικής πολιτικής, όπως η εισήγηση του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη.


Αλλο ένα μυστικό του ήλιου, κατάφερε να ξεκλειδώσει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Με την βοήθεια του δορυφόρου Σόχο κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή ηλιακών κυμμάτων, τα οποία κινούνται στο διάστημα, με ταχύτητα εκατομμυρίων μιλίων την ώρα.

Η Διαστημική Υπηρεσία ΝΑΣΑ, έδωσε στην δημοσιότητα γραφικά από το φαινόμενο, ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε κατά διαστήματα θα εμφανίζονται νεφώσεις και πιθανό να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 ως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7 στα παράλια και στους πλην ένα βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Η Αστυνομία ανακοινώνει, ότι στη περιοχή Τροόδους χιονίζει κατά διαστήματα.

Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Τροόδους είναι δέκα εκατοστά καισ την πλατεία πέντε εκατοστά.

Ολοι οι δρόμοι που οδηγούν προς το Τρόοδος είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια, το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε παρακολουθήστε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 5 February 1999 - 16:27:14 UTC