Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-02-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάσθηκαν οι Ισραηλινοί Ιγκάλ Νταμάρι, 49 ετών, και Ούντι Χαργκόβ, 37 ετών, που είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία.

Μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αψογη και ορθολογιστική από νομικής απόψεως, χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, τη λύση που δόθηκε στην υπόθεση κατασκοπείας των δύο Ισραηλινών.

Ο κύριος Μαρκίδης, που μιλούσε πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, τόνισε παράλληλα, ότι δεν υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες που ώθησαν στην λήψη της απόφασης για απόσυρση των κατηγοριών για κατασκοπεία.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις από ξένους, τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική πτυχή στο θέμα, και ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από την εκτελεστική εξουσία προς τον Γενικό Εισαγγελέα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Συνάντηση με το κοινοτικό επίτροπο Χάνς Βάν Ντεν Μπρούκ έχει αυτή την ώρα, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τις επαφές του Ιωάννη Κασουλίδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως εγκαινιάζεται πλέον η διπλωματική εκστρατεία της κυβέρνησης για συγκε-κριμενοποίηση και αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας για παρέκκλιση του διεθνούς ενδιαφέροντος όσον αφορά το Κυπριακό.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς διάφοροι συνομιλητές εγείρουν προβληματισμούς και ιδέες για λύση, συνομοσπονδίας στην Κύπρο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Συμβόλαιο, που θα προνοεί για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εγκατάσταση των ΕΣ-300 στην Κρήτη, αναμένεται να υπογράψουν οι Υπουργοί Αμυνας, Κύπρου και Ελλάδας, κατά την επίσκεψη του Γιαννάκη Χρυσοστομή στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Χρυσοστομής, επιβεβαίωσε την πληροφορία, ενώ τόνισε ότι οι πληροφορίες περί αντιδράσεων σε ό,τι αφορά την πληρωμή των πυραύλων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Υπουργός Αμυνας, που μιλούσε μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δήλωσε, εξάλλου, ότι σύντομα αναμένεται να συμφωνηθεί η λύση στο θέμα των ασκήσεων των Βρετανών, με παραχώρηση του Πεδίου Βολής του Καλού Χωριού, μία φορά τον χρόνο.


Η Αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσωπα και καταζητεί τρίτο, σχετικά με την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στη Λεμεσό λίγο πριν τη μία, το πρωί.

Οι συλληφθέντες είναι οι Μιχάλης Γεωργίου, γνωστός ως Λουλλής, 21 ετών, και Μιχάλης Αχνιώτης, 36 ετών, ιδιοκτήτης καμπαρέ, στη Λεμεσό.

Καταζητείται ο Γεώργιος Χαραλάμπους Κυριάκου, συνιδιοκτήτης καμπαρέ.

Η βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητο μάρκας μερσεντές του Μέλιου Γιάννακα, διευθυντή καμπαρέ, που ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας Καραολής Ιμπίριαλ, στην οδό Αγίας Ζώνης, παρά τον κινηματογράφο Αριέλ.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στη μερσεντες, όπως και σε δεύτερο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμενο σε μικρή απόσταση από το πρώτο και ανήκει στον Δαμιανό Χριστοφή, καθώς και σε υαλοπίνακα πόρτας παρακείμενης κατοικίας.


Η κυβέρνηση δίδει τεράστια σημασία στην αποστολή της μονάδας της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού για την αποτροπή της άφιξης λαθρομεταναστών, δήλωσε στη Λεμεσό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, κατά την επίσκεψη του στη βάση της μονάδας.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες αυτό τον καιρό που τον προέτρεψαν να επισκεφθεί την μονάδα, ο κύριος Κόσης συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας έλθουν, λαθρομετανάστες.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, ανησυχούμε, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Στη συνέχεια ο κύριος Κόσης επιβιβάστηκε σε άκατο της Λιμενικής, για να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η Λιμενική Αστυνομία και πώς καλύπτει τις ακτές στην περιοχή.

Ο κύριος Κόσης συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Διευθυντή της Λιμενικής και άλλους αξιωματικούς.


Σε επ'αόριστον απεργία κατήλθαν οι αχθοφόροι και λιμενεργάτες στο λιμάνι της Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για έλλειψη εργασίας, καθώς και για αβεβαιότητα για το μελλοντικό ρόλο του λιμανιού, όπως υποστηρίζουν.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αχθοφόρων Παντελής Αλαμπρίτης, τόνισε ότι μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων λιρών βρίσκονται σε απραξία λόγω μη ύπαρξης δουλειάς, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργαζομένοι θέλουν να δούν έργα στο λιμάνι.

Επίσης, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Γιώργος Λυκούργος εξέφρασε τη τη συμπαράσταση του προς τους απεργούς.

Εν τω μεταξύ, συνεχίσθηκε για τρίτη ημέρα η απ' αόριστον απεργία του προσωπικού τριών ξενοδοχείων στης εταιρείας Λόρδος, στη Λάρνακα, σε ένδειξη διμαρτυρίας για τις απολύσεις προσωπικού.


Να πάμε, τώρα, σε μιά άλλη στάση εργασίας, στη Λευκωσία.

Το πρωί, οι 26 υπάλληλοι του Κρατικού Χημείου κατήλθαν σε αυθόρμητη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσληψη 23 εκτάκτων υπαλλήλων στην υπηρεσία τους χωρίς την προηγούμενη επίλυση των δικών τους αιτημάτων.

Οι πορσλήψεις των εκτάκτων υπαλλήλων έγιναν σήμερα.

Οι 26 υπάλληλοι του Κρατικού Χημείου ζητούν την αναβάθμιση τους από τεχνικούς χημείου, σε επιστήμονες χημικούς, καθήκοντα άλλωστε τα οποία ήδη ασκούν, παρά τον διορισμό τους ως τεχνικών.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε για άλλες τρεις ημέρες το διάταγμα κράτησης του Παύλου Χατζηκώστα, άλλως Μίχαλου, είκοσι-επτά ετών.

Εναντίον του Μίχαλου διερευνάται υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, του Γιώργου Ιωάννου, άλλως Κοτσούθκια.

Η Αστυνομία, αν και ζήτησε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης για έξι ημέρες, το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη την ένσταση που έφερε η υπεράσπιση, καθώς και το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν παρουσίασε ουσιαστικά νέα στοιχεία, ανανέωσε το διάταγμα μόνο για τρεις ημέρες.

Για την υπόθεση θα ληφθούν ακόμη είκοσι-έξι καταθέσεις, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της επιστημονικής εξέτάσης τεκμηρίων που βρέθηκαν στην σκηνή του εγκλήματος.


Ο Ντίνος Αναστασίου, ο οποίος απήχθη χθες το μεσημέρι από τις κατοχικές αρχές κοντά στην περιοχή Κουτραφά, προσήχθη σήμερα ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα, το οποίο διέταξε την κράτησή του.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Σάρα Ράσελ, ανέφερε ότι ο Αναστασίου, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Μόρφου όπου τέθηκε υπό κράτηση, αντιμετωπίζει "κατηγορίες" για δήθεν παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα.

Ανέφερε, ακόμα, ότι τόσο ο Αναστασίου, όσο και ο Γεώργιος Ιωάννου, που απήχθη την περασμένη Τετάρτη, είναι καλά στην υγεία τους.


Καταγγελίες εις βάρος ανωτέρων υπαλλήλων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου διατυπώθηκαν στην σημερινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της Βουλής κατά την συζήτηση των προυπολογισμών του ιδρύματος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι στην αρχική αίτηση εγγραφής ιδωτικής εταιρείας, η οποία ασχολείται με παραγωγή ταινιών, αναγράφεται το όνομα υψηλόβαθμου στελέχους του ΡΙΚ.

Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηγεωργίου, όταν το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ζήτησε ταινίες με ιστορικό υλικό για σκοπούς διαφώτισης στο εξωτερικό, η εταιρεία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί.

Αυτό, υποστήριξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, πιθανόν να σημαίνει καταλήστευση, κατά την εκφραση του, του αρχείου του ΡΙΚ.

Εξάλλου, ο βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, άλλος υπάλληλος του ΡΙΚ, διοχετεύει ειδησεογραφικό υλικό του ιδρύματος, σε συγγενικό του πρόσωπο, που είναι ιδιοκτήτης πρκατορείου ειδήσεων.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ Αντώνης Δράκος ζήτησε περισσότερα στοιχεία γιά διερεύνηση των καταγγελιών.


Την δέσμευση της κυβέρνησης να επιλύσει οριστικά το υδατικό πρόβλημα μέχρι το δύο χιλιάδες, επανέλαβε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους σε αντιπροσωπεία των Δήμων Λευκωσίας και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Ανεξάρτητα από τις όποιες αντιδράσεις, πρόσθεσε ο κύριος Θεμιστοκλέους, οι τρεις μονάδες αφαλάτωσης στην Λάρνακα, τον Αγιο Θεόδωρο και την Λεμεσό θα εγκατασταθούν.

Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επανεξέτασης του θέματος διανομής νερού στα διάφορα συμβούλια υδατοπρομήθειας με βάση το ποσοστό του πληθυσμού, που το κάθε συμβούλιο εξυπηρετεί.


Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον, η εφαρμογή του περί ισο-μισθίας νόμου, ύστερα από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας.

Ο Αντρέας Μουσιούττας χαιρέτισε την συμφωνία, η οποία προβλέπει την έκδοση κανονισμών για τα καθήκοντα των επιθεωρητών, καθώς και κανονισμών για την σύσταση και τα καθήκοντα της Επιτροπής, η οποία θα συμβουλεύει τον Δικαστή που θα επιλαμβάνεται σχετικών παραπόνων.

Επίσης, θα εκδοθούν κανονισμοί κριτηρίων για λόγους σύγκρισης μεταξύ εργασιών, για να διαπιστώνεται εάν είναι ίσης αξίας.

Ο κύριος Μουσιούττας τόνισε ότι ο νόμος για άνιση μεταχείριση στην εργασία, αφορά τόσο γυναίκες, όσο και άνδρες.


Η Τουρκία, υποστηρίζει τώρα, ότι ο Κούρδος ηγέτης Απτουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας και πως οι ελληνικές αρχές δεν του έδωσαν ακόμη το δικαίωμα να αποβιβασθεί από το αεροσκάφος.

Απάντηση στους ισχυρισμούς της Αγκυρας έδωσαν αμέσως τόσο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Δημητρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Ο κύριος Ρέππας επανέλαβε, εξάλλου, την πάγια ελληνική θέση ότι δεν θεωρεί χρήσιμη την μετάβαση του Κούρδου ηγέτη, στην Αθήνα.


Καυγάς στον αέρα, ξέσπασε μεταξύ μεθυσμένων Αγγλων και Ιρλανδών επιβατών, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος του οποίου επέβαιναν, να αναγκαστεί να προσγειωθεί στα μέσα της διαδρομής, και να τους κατεβάσει.

Το αεροσκάφος Μπόιγκ 747 της Εαρ Τούρς μεταφέροντας 325 επιβάτες, κατευθυνόταν από το Λονδίνο στην Τζαμάικα.

Προσγειώθηκε, όμως, σε αεροδρόμιο της Αμερικανικής πολιτείας Βιρτζίνια, γιά να αποπέμψει τους δώδεκα παρεκτραπέντες, οι οποίοι έκαναν μαζί τις διακοπές τους.

Ο πιλότος προσγείωσε το αεροσκάφος αφού τα έξι ζευγάρια Αγγλων και Ιρλανδών τουριστών ήταν, οπως είπε, εκτός ελέγχου.

Οι 12 επιβάτες αρνούνται ότι ήταν μεθυσμένοι και υποστήριξαν ότι εκδιώχθηκαν άδικα από το αεροσκάφος, τονίζοντας ότι θα κινήσουν νομικές διαδικασίες.

Οι εκδιωχθέντες ισχυρίζονται ότι ο καυγάς ήταν μεταξύ μόνο δύο επιβατών και έφταιξαν όλοι.

Οι υπόλοιποι επιβάτες συνέχισαν κανονικά το ταξίδι τους πρός την Τζαμάικα.


Τριαντα-ένας άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν λεωφορείο έπεσε από γέφυρα και συνετρίβη σε αυτοκινητόδρομο, 100 χιλιόμετρα, νοτίως του Τζιοχάνεσμπουργκ.

Δύο επιβάτες επέζησαν του δυστυχήματος, το οποίο, σύμφωνα με τα μέλη των σωστικών συνεργείων, είναι το χειρότερο στην επαρχία Φρή Στέιτ, εδώ και πολλά χρόνια.

Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν έσκασε το μπροστινό ελαστικό του οχήματος, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του.


Η Μόνικα Λουίνσκι αναμένεται να καταθέσει ενώπιον Ρεπουμπλικάνων κατηγόρων, αλλά το ενωμένο μέτωπο τους, αρχίζει να καταρρέει.

Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές παραδέχθηκαν ότι μερικοί συνάδελφοι τους, πιθανόν να ψηφίσουν εναντίον της καθαίρεσης του Μπίλ Κλίντον.

Ετσι, ενώ η Γερουσία προσπαθεί να βρεί τρόπους κλεισίματος της δίκης το γρηγορότερο δυνατό, αφού δεν υπάρχει τρόπος εξασφάλισης των 67 ψήφων πού χρειάζονται για αποπομπή του Κλίντον, ο δημόσιος κατήγορος Κένεθ Στάρ, απειλεί να κινήσει ποινική αγωγή εναντίον του Αμερικανού προέδρου, πρίν το τέλος της θητείας του.


Και να ολοκηρώσουμε το δελτίο μας, με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι βορειανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και αργότερα θα τραπούν σε βορειοδυτικούς μέχρι βόρειους και πάλι ασθενείς.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 8 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Στις ψηλότερες ορεινές περιοχές η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 περίπου βαθμούς.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 1 February 1999 - 16:27:12 UTC